Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapomeňte na vážení jídla a počítání kalorií: Hitem internetu je dlaňová metoda hubnutí, kterou má k dispozici každý
Zdroj: Freepik, freepik

Chtěli byste shodit ještě nějaké to kilo do Vánoc, abyste si pak případně mohli trošku povolit opasky? Hitem internetu je dlaňová metoda! Žádné počítání kalorií, žádná váha, jen snadný trik na rozdělení jídla na talíř. Zvládne to každý!

Štíhlejší do Vánoc? 

Blíží se Vánoce a mnozí strategicky plánují, jak shodit nějaké to kilo ještě teď, aby si právě pak mohli dopřát trošku cukroví, salátu nebo řízků. Ostatně málokdo dokáže být vzorný celý rok, a pár dní hřešení nikomu neublíží. 

Pokud tedy plánujete hubnout, nečekejte na leden a začněte už teď. Jak na to, když nemáte nervy ani čas na vážení jídla a počítání kalorií? Odborníci mají odpověď! 

Odhad porcí se totiž dá zvládnout i bez váhy – jednoduše, prakticky a přibližně. Ostatně, i kdybyste vše poctivě vážili, stejně má každý z nás jiný metabolismus, a tak jako tak je počítání kalorií přibližné. Jde to i mnohem jednodušeji – pomocí dlaňové metody a rozdělení talíře. 

Dlaňová metoda

Talířková metoda vychází z toho, že není důležité mít vše přesně zvážené na gram, ale rozložit si jídlo na talíř tak, aby 50 % talíře pokrývala vždy zelenina, 25 % bílkoviny a 25 % sacharidy ve formě přílohy. 

Zelenina přitom může být syrová, dušená, vařená či kvašená, v případě bílkovin jde hlavně o maso, ryby, vejce, tofu či luštěniny. Jako přílohu pak volíme rýži, brambory, těstoviny nebo pečivo (nejlépe kvasový chléb). 

A pokud byste cítili potřebu trošku přesněji odhadnout množství, tak i bez váhy vám pomůže vlastní ruka. Je to praktické a zároveň intuitivní: větší ruka = větší porce = vyšší energetická potřeba. Třeba fyzicky pracující muž potřebuje větší porce a více energie než drobná žena nebo dítě. Někdy se této metodě říká dlaňová

Ruka odráží velikost těla a energetické nároky, a tak tuto "dlaňovou metodu" můžete aplikovat i na "vážení bez váhy". U dospělých platí zhruba toto: dlaň bez prstů = přibližně 100–120 g masa, ryby nebo tofu, dlaň včetně prstů ukazuje na asi 50–60 g plátek chleba. Pěst značí asi 150–180 g vařené rýže, těstovin či brambor. U zeleniny 1–2 hrsti čítají zhruba 80–150 g salátu.

Co se týká ovoce, tak jedna pěst je asi 80–120 g jablka, mandarinky nebo hroznů. 

Využít můžete i prsty. Jeden článek palce znamená asi 10–15 g oleje, másla či sádla. Malá hrst jedné ruky vám dopřeje asi 20–30 g mandlí či vlašských ořechů. 

Dvě živiny v jedné potravině  

A co luštěniny? „Luštěniny jsou trochu specifické – podle situace v jídelníčku mohou fungovat jako zdroj bílkovin i sacharidů. Vařená čočka, cizrna nebo fazole v množství jedné hrsti představuje zhruba 100 gramů a obsahuje přibližně 7–9 gramů bílkovin. Díky tomu mohou sloužit jako plnohodnotná bílkovinná složka, ale zároveň i jako příloha. Při bezmasém obědě tak klidně můžete maso nahradit dvěma hrstmi vařených luštěnin – tělu dodáte bílkoviny i sytivý objem,“ vysvětluje nutriční terapeutka Karolína Beranová z FitKitchen.

A odbornice zároveň dodává – pozor na hustotu jídla! „Na první pohled vypadá některé jídlo jako „nic“, ale váží víc, než byste čekali. A naopak – jiná jídla zabírají hodně místa, ale jsou extrémně lehká. Tento klam je způsoben hustotou potraviny: hutné potraviny jsou těžké i v malém objemu, nadýchané jsou lehké, i když jich je hromada,“ popisuje terapeutka.

Malá porce lasagní tak klidně může vážit až 400 g, kdežto plná miska salátu třeba jen 80–150 g (jako příloha). Když máte třeba v restauraci kombinované jídlo (např. těstovinový salát), rozdělte si ho v myšlenkách na složky: Kolik je tam bílkovin? Kolik přílohy/sacharidů? Kolik zeleniny?

Nevadí, že to nemáte přesně zváženo, i když si nastavíte porci „podle oka“ nebo pomocí ruky. Žádný den není stejný a tělo má navíc každý den jiné potřeby. „Záleží například na tom, jak moc jste se hýbali, jestli se necítíte se nemocní, jestli jste byli ve stresu, nebo v klidu a mnoho dalších faktorů. To všechno ovlivňuje to, jestli máte hlad, anebo jen chuť,“ upřesňuje Karolína Beranová a na závěr doporučuje:

  • Jezte pomalu – tělu trvá 15–20 minut, než si uvědomí, že je syté. Pokud jíte rychle, často to s množstvím přeženete, protože signál přijde pozdě.
  • Zkuste rozlišit, zda máte opravdu hlad, nebo jen chuť – hlad přichází postupně a je fyzický (vrzání v břiše, slabost). Chuť je často náhlá, specifická a emočně podmíněná.
  • Zaměřte se na to, jak se cítíte po jídle – neměli byste být „přeplnění“ – ideální je pocit spokojeného nasycení, kdy vám je dobře, ale zvládli byste se projít.
  • Nebojte se nedojíst – porce nemusí být „do posledního sousta“. Pokud se cítíte plní, zbytek si můžete nechat na později.“

Díky těmto jednoduchým krokům můžete zcela nenápadně shodit pár kilo úplně bez stresu a větší námahy. 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli