Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez vanilkových rohlíčků by Vánoce snad neměly to pravé kouzlo. Jsou ozdobou svátečního stolu a pro jejich úžasnou křehkost, jemnou ořechovou chuť a sladkou vůni si je zamiluje snad každý. Vanilkové rohlíčky voní domovem a vyvolávají vzpomínky na Vánoce v dětství. Ty domácí jsou samozřejmě nejlepší a podle našeho receptu se určitě povedou i začátečníkům. 

S mandlemi nebo s ořechy?

Vanilkové rohlíčky jsou cukrovím, na které nedají dopustit ani v rodinách, kde si na vánoční cukroví nepotrpí. Většina hospodyněk je připravuje podle svého rodinného, léty prověřeného receptu, o němž hrdě prohlašují, že ten jejich je nejlepší. Rohlíčky totiž často bývají příčinou sporů ohledně toho, jaké ořechy do nich použít.

Někteří tvrdí, že jedinou správnou volbou jsou mandle, další trvají na vlašských ořeších a jiní se zase staví na stranu oříšků lískových. Jsou dokonce i tací, kteří je dělají i z kokosu, a moderní recepty experimentují dokonce třeba s pistáciemi. Ať už ale do rohlíčků dáte jakékoli ořechy, jejich chuť je vždycky tak lahodná, že si získají každého.

Kdy péct rohlíčky?

Rohlíčky jsou po perníčcích jedním z prvních druhů cukroví, jimiž startujeme maraton vánočního pečení, společně s lineckým a pracnami. Rohlíčky se pečou obvykle na začátku adventu, na přelomu listopadu a prosince, aby se stihly do Vánoc rozležet a nebyly pak tvrdé. Na to potřebují ideálně 2–3 týdny.

Cukroví je pak třeba správně skladovat, nejlépe v plechových krabicích vystlaných ubrousky, a to někde v chladu, třeba ve spíži, v komoře nebo na verandě. Neměly by být hlavně v kolísavé teplotě, třeba na balkoně. 

Aby byly rohlíčky křehké

Příprava těsta na vanilkové rohlíčky není nijak složitá. Zásadní je použít na ně jen samé dobré ingredience – máslo, kvalitní ořechy, nejlépe hladkou mouku (aby byly rohlíčky jemnější), případně žloutky místo celých vajec (s nimi bývají rohlíčky tvrdší). 

Pro chuť a vůni je zásadní také moučkový cukr, v němž se rohlíčky nakonec obalují. Ten raději smíchejte pro intenzivnější vůni s kvalitním vanilkovým cukrem a nebo ještě lépe s pravou vanilkou – zrníčky vyškrabanými z vanilkového lusku. 

Rohlíčky jsou křehké díky ořechům, které mají v těstě dominovat. Důležité ale rovněž je pracovat s ním jako s jakýmkoliv jiným křehkým těstem, tedy rychle. Těsto je třeba co nejrychleji zpracovat, poté dát vychladit a pak svižně tvarovat samotné rohlíčky.  

Jak připravit rohlíčky s vlašskými ořechy?

Právě tvarování je u vanilkových rohlíčků nejsložitější. Pokud byste si na to netroufli, dá se vše vyřešit pomocí speciálního plechu s prohlubněmi ve tvaru rohlíčků. S trochou trpělivosti a s našimi tipy na tvarování ale zvládnete rohlíčky i bez něj.

Na dokonalé křehké rohlíčky s vlašskými ořechy budete potřebovat: 340 g másla, 100 g cukru moučka, 420 g hladké mouky, 160 g mletých vlašských ořechů a 1 špetku soli. Na obalení: moučkový cukr a vanilkový cukr. 

Jak na to? 

  1. Všechny suroviny na vále zpracujte v pevné těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte nejlépe přes noc v chladu odležet.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  3. Z odleženého těsta tvarujte malé rohlíčky a skládejte je s mezerami na plech.
  4. Pečte v předehřáté troubě dorůžova, zhruba 7–9 minut, ale hlídejte je, každá trouba peče jinak. 
  5. Ještě teplé rohlíčky obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru nebo pravé vanilky. 

Recepty k tomuto článku