Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce bez vanilkových rohlíčků? To si snad ani nelze představit! Toto tradiční máslové cukroví patří na sváteční stůl snad v každé domácnosti. Ale co letos, kdy ceny másla a dalších surovin vystřelily nepěkně vysoko? Redakce webu Topcerepty.cz zjišťovala, na kolik vás přijde plech tohoto oblíbeného cukroví, když si ho upečete doma. Vyplatí se to, nebo je lepší koupit hotové?

Musí se s máslem opatrně?

Redakce Topreceptů se tentokrát rozhodla prozkoumat přípravu jednoho z nejoblíbenějších vánočních cukroví – vanilkových rohlíčků. Při jejich přípravě je totiž nutné použít surovinu, o níž se v posledních měsících hovoří především proto, že její cena šla drasticky nahoru. Jedná se pochopitelně o máslo, jehož cenovka často atakuje až 80 Kč za 250 g, což je ve srovnání s obdobím před několika měsíci velký nepoměr. 

A právě másla, pokud chceme mít vanilkové rohlíčky opravdu chutné, budeme potřebovat dost. Na náš recept, podle něhož nám vznikne 1050 g těsta, jsme použili 340 g Jihočeského másla, kdy jsme kostku (250 g) kupovali za 64,90 Kč. Na rohlíčky jsme tedy potřebovali máslo za 88,30 Kč. 

Kolik stálo jedno pečení

Dalšími ingrediencemi do rohlíčků byla hladká mouka (kilogram za 33,90 Kč) za 14,30 Kč (420 g), 160 g vlašských ořechů v ceně 40 Kč, kdy jsme nakupovali kilo za 249 Kč, moučkového cukru, jak do těsta, tak na obalení, jsme použili za zhruba 5 korun (kilogram za 27,90 Kč), vanilkový cukr přišel na 10 Kč a cena špetky soli ani nestojí za řeč.

Suma sumárum kilo těsta na rohlíčky a směsi na jejich obalení přišlo na zhruba 160 korun. Jeden plech, počítejme zhruba 40-45 rohlíčků by mohl vyjít na přibližně 60 korun.

Pochopitelně pečení v troubě také něco stojí, ale vzhledem k tomu, že ceny všech ingrediencí jsou brány bez jakékoliv slevy, kterých v tomto období nabízejí obchody nesčetné množství, výše uvedená cena bude zhruba platit. 

Srovnání s kupovaným cukrovím

Každého, stejně jako redakci webu Toprecepty.cz, rozhodně bude zajímat, zda se vyplatí si vanilkové rohlíčky připravit doma, nebo vyjde levněji, navíc bez práce, si je koupit.

Vězte, že pokud máte rádi vlastnoruční tvorbu cukroví a také na ni najdete chvilku času, určitě je lepší si upéct doma. Rohlíčky rozhodně. Nejen, že chuťově budou o mnoho „levelů“ nad těmi kupovanými, ale překvapí vás, kolik ušetříte. Zopakujme si, že „naše“ domácí rohlíčky vyjdou zhruba na 160 Kč za kilogram.

Přestože je dražší máslo v současnosti výrazným tématem a do receptu, podle kterého jsme pekli my a pod článkem ho najdete, ho patří hodně, peněženka neutrpí.

Například v Tescu totiž koupíte 230 g Vánočních rohlíčku za 82,90 (360 Kč za kilogram), 200 g Svátečních rohlíčků za 72,90 Kč (364,5 za kilogram) nebo 250 g Hořovických tukových rohlíčků za 99,90 (400 Kč za kilogram). Pekárna Kabát dokonce nabízí 250 g vanilkových rohlíčků za 289,90 Kč, tedy 1159,60 za kilogram. Antonínovo pekařství prodává 500 g rohlíčků za 499,90 Kč, kilo vás tedy přijde na necelou tisícovku.

Pokud budete chtít nakupovat rohlíčky na adventních trzích, počítejte s tím, že například na náměstí Míru dáte za 300 g tohoto cukroví 349 Kč, kilogram tak přijde na neskutečných 1163 Kč.

Koupit si můžete také jenom těsto. Třeba Zdeněk Pohlreich ho v půlkilovém balení nabízí prostřednictvím svého Cafe Imperial Dolce za 395 Kč, Cukrárna Myšák zase prodává 350 g za 180 Kč, tedy 514 korun za kilogram. Doma vás to v nejdražší verzi vyjde na 160 Kč. 

Pokud navíc koupíte máslo v akci a ořechy máte vlastní (místo vlašských lze dát lískové), dostanete se na ještě nižší částku. 

Vanilkové rohlíčky

Na přípravu rohlíčků, které jsme pekli a zjišťovali cenu jejich přípravy, budete potřebovat: Na rohlíčky: 340 g povoleného másla, 100 g moučkového cukru, 420 g hladké mouky, 160 g mletých vlašských ořechů a špetku soli. Na obalení: 50 g moučkového cukru a 1 balení (8 gramů) vanilkového cukru.

Jak na to?

  1. Všechny ingredience dejte do mísy a ručně vypracujte pevné těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte zhruba den odležet v lednici.
  2. Druhý den nechte těsto v pokojové teplotě lehce povolit a poté z něj tvarujte rohlíčky, které dávejte buď na plech vyložený pečícím papírem nebo na speciální plech na vanilkové rohlíčky (viz galerie). 
  3. Plech dejte do trouby, předehřáté na 180 stupňů, a pečte zhruba 10-12 minut, dokud nezačnou rohlíčky zlátnout.
  4. Ještě teplé rohlíčky obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Jak vypadá příprava parádních domácích rohlíčků, uvidíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Domácí vanilkové rohlíčky

Ukázat 14 fotografií

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit i bezořechové vanilkové rohlíčky:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku