Svatomartinské menu téměř bez práce: V horkovzdušné fritéze zvládne křupavou husu, voňavé zelí i perfektní lokše každý
11. 11. 2025 Vaření
Svatý Martin je mimo jiné spojený s vůní mnoha skvělých pokrmů, která se line z kuchyní. Možností, jak si tato klasická jídla dopřát, se časem mění. Ne každý má velkou troubu, čas na dlouhé pečení a chuť po obědě drhnout pekáč. Horkovzdušná fritéza proto přináší moderní řešení – dokáže zvládnout tradiční svatomartinské menu rychle, s minimem tuku a bez složitého úklidu.
Moderní pomocník pro klasické recepty
Horkovzdušná fritéza funguje na principu cirkulace horkého vzduchu. Ten zajišťuje rovnoměrné propečení jídla a vytvoří křupavý povrch bez nutnosti smažení nebo dlouhého pečení. V praxi to znamená, že i menší kus masa, například husí stehno, se dá připravit dozlatova během necelé hodiny. Fritéza tak představuje ideální kompromis mezi rychlostí a tradiční chutí.
Pokud vaříte jen pro sebe nebo pro dva, dává horkovzdušná fritéza jasný smysl. Spotřebuje méně energie než trouba a zvládne přípravu kompletního jídla ve vrstvách – maso, přílohu i dezert lze postupně upéct v jednom přístroji.
Mohlo by vás zajímat
Husí stehno – menší porce, stejná chuť
Klasická svatomartinská husa bývá velkolepým pokrmem, ale je také náročnější na přípravu. Horkovzdušná fritéza umožní udělat jen tolik masa, kolik skutečně potřebujete. Nejvhodnější je husí stehno, které si zachová šťavnatost a přitom získá krásně křupavou kůži. Stačí ho osolit, okmínovat a případně přidat trochu česneku.
Stehno vložte do fritézy předehřáté na 180 °C a pečte čtyřicet minut. Po dvaceti minutách odlijte část vypečeného tuku – ten se dá použít později na lokše. Výsledek vás možná překvapí: maso zůstane měkké a kůže dokonale křupavá, jako z trouby. Pokud chcete výraznější chuť, můžete maso potřít směsí medu a soli – med při pečení zkaramelizuje a vytvoří krásný lesklý povrch.
Zelí – jednoduché, ale plné chuti
Červené zelí k huse prostě patří. Tradičně se dusí s cibulí a jablky, ale pokud máte zelí hotové nebo sterilované, můžete ho ve fritéze snadno oživit. Dejte ho do malé žáruvzdorné misky, přidejte trochu másla nebo sádla a vložte do fritézy. Při 160 °C ho nechte ohřívat asi osm minut, aby se odpařila přebytečná tekutina a chuť se zvýraznila. Výsledkem je výrazné, aromatické zelí, které neztratí barvu ani vůni.
Lokše – bramborové placky bez pánve
Lokše jsou klasická příloha, která si zaslouží čestné místo i ve fritézové verzi. Základem jsou uvařené brambory, hladká mouka a špetka soli. Pokud se vám nechce dělat domácí, můžete použít i předpečené z obchodu. Před pečením je potřete sádlem nebo máslem a vložte do horkovzdušné fritézy na 180 °C na tři až čtyři minuty z každé strany. Výsledek bude lehce křupavý a krásně vonící po másle. Ideální doplněk ke kousku husy a zelí.
Sladká tečka – jablko se skořicí a rozinkami
Na závěr se hodí něco lehčího a voňavého. Pečené jablko se skořicí zvládne i ten, kdo běžně nepeče. Jablko vydlabejte, naplňte směsí rozinek, nasekaných ořechů, skořice a kousku másla. Vložte ho do fritézy a pečte při 170 °C asi patnáct minut, dokud nezměkne a nezačne karamelizovat. Můžete ho podávat s trochou zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny. Dezert nezabere víc než dvacet minut a přitom krásně zakončí celé menu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více