Znáte prezidentské řízky? Šťavnaté maso doplňuje sýr a gothaj: Hotové je máte rychle a téměř bez práce, chuť si zamilujete
12. 11. 2025 Vaření
Řízek je neodmyslitelnou klasikou české kuchyně. Kousek masa, obaleného v trojobalu a dobře usmaženého, dokáže potěšit mnoho strávníků. Není ovšem výjimkou, že v jeho přípravě uděláme pár změn a hned nám vznikne zajímavá variace. Důkazem je třeba řízek prezidentský.
Pečení místo smažení
Stále víc lidí dává přednost pečení před smažením. Důvody jsou jasné: méně tuku, méně nepořádku a někdy i výraznější chuť. Pečené řízky se mohou připravit z kuřecího, krůtího nebo hovězího masa, ale výjimkou nejsou ani ty z mletého.
Zapečením se maso propojí s dalšími surovinami, které mu dodají šťavnatost a příjemnou chuť navíc. Oblíbené jsou například varianta s cibulí a hořčicí nebo „selské řízky na plechu“, kdy se maso zalije vaječnou směsí se sýrem. Tím se vytvoří jemná, ale zároveň pevná vrstva, která nahrazuje klasický trojobal.
Mohlo by vás zajímat
Improvizovat se vyplatí
Řízek nemusí být jen o použitém mase. Často se do popředí dostávají i suroviny, které by v tradiční receptuře překvapily – například šunka, gothaj, sýr nebo brambory. Tyto kombinace vznikaly v době, kdy bylo potřeba využít vše, co bylo po ruce, ale dnes se k nim vracíme pro jejich jednoduchost a třeba i cenovou dostupnost.
Gothaj nebo jiný měkký salám může dodat masu jemnost a lehce uzenou příchuť. Cibule při pečení zkaramelizuje a vytvoří základ pro intenzivnější chuť. Přidání sýra zase zaručí, že pokrm zůstane vláčný i po vytažení z trouby.
Ukázka jednoduchosti
Recept na prezidentské řízky je typickým příkladem, jak se dá s tradičním pojetím naložit trochu jinak. Místo klasického obalování se jednotlivé vrstvy skládají do pekáčku. Na dno přijde cibule, na ni kuřecí maso, plátky salámu a nakonec vaječno-sýrová směs, která při pečení zpevní a vytvoří křupavou zlatavou krustu.
Řízky se tak připraví prakticky samy – není třeba stát u pánve, hlídat olej ani obracet. Výsledek přitom chutná po mase, cibuli i sýru, a připomíná něco mezi řízkem, zapečeným masem a nákypem.
Inspirace na další varianty
Pokud si tento způsob přípravy oblíbíte, můžete ho snadno obměňovat. Místo gothaje lze použít anglickou slaninu nebo šunku, eidam nahradit čedarem a do směsi přidat nasekané bylinky. V létě se hodí plátky rajčat nebo cukety, které dodají šťavnatost, v zimě zase cibule a paprika. Takové řízky se dobře hodí i pro více strávníků – vše se dá připravit dopředu a zapéct těsně před podáváním.
Prezidentské řízky
Na přípravu 4 porcí méně známých řízků budete potřebovat:
Jak na to?
- Kuřecí prsa rozpulte, aby nebyla tak silná. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka.
- Vložte je do pekáčku, osolte, posypte mletou paprikou, poklaďte cibulí a navrch naskládejte kolečka salámu.
- V misce smíchejte nastrouhaný eidam s vajíčky a touto směsí zalijte maso. Rovnoměrně rozetřete a navrch položte 2 plátky Hery nebo jiného tuku.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20–30 minut.
- Podávejte třeba s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
Náš tip: Pokud máte rádi netradiční řízky, vyzkoušejte ty utopené podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více