Vyzkoušeli jsme Punčochářův řízek přes celý talíř: Restaurace Šnycl má tahák za necelých 300 Kč, na který se budete vracet
14. 11. 2025 Rozhovory a reportáže
Řízek je zřejmě neohrozitelnou jedničkou české kuchyně, ať už té domácí, tak restaurační. Dobře si to uvědomuje i Jan Punčochář, který po tomto jídle nejen pojmenoval svou novou restauraci, ale na řízek vsadil i jako na hlavní trumf. Po naší návštěvě musíme uznat, že udělal velmi dobře.
Praktické umístění
Nový podnik Jana Punčocháře s názvem Šnycl najdete na pražském Andělu, jen pár kroků od zastávky metra i tramvají. V dostupnosti tak předčí restauraci U Matěje, kterou populární šéfkuchař otevřel v roce 2019 na pražské Hanspaulce. Zda je na tom lépe i zdejší kuchyně, to jsme se rozhodli zjistit na začátku listopadu.
Naše očekávání byla velká, protože U Matěje se vždycky dobře jí, zároveň je zdejší atmosféra výjimečná tím, jak dokáže člověka „přinutit“ zapomenout na to, že se nachází v rušném hlavním městě.
Mohlo by vás zajímat
Uvítání potěšilo
Udělat si rezervaci nebyl narozdíl od „Matěje“ takový problém, tudíž doporučujeme toho využít, než se na místo ve smíchovské restauraci Jana Punčocháře bude čekat stejně dlouho jako v jeho prvně otevřené, tedy klidně tři týdny.
K návštěvě jsme zvolili odpolední čas, abychom si před očekávaným večerním „návalem“ dali v klidu oběd. U dveří restaurace nás uvítal sympatický a milý číšník, který nás usadil k jednomu z menších stolků v přízemí restaurace.
Během chvilky jsme měli na stole zajímavě řešený jídelní lístek, který si svým provedením krásně říká o snadné obměňování nebo přidávání nových, třeba sezónních nabídek.
Mohlo by vás zajímat
Široká nabídka za přiměřené ceny
I když jsme šli cíleně za „řízkem přes celý talíř“, zde nazvaným Signature „Šnycl“ na kosti - naše vlajková klasika, za 295 Kč, zaujala nás pochopitelně i další nabídka. Vedle tradičních pokrmů, jako je hovězí vývar s telecím játrovým knedlíčkem za 95 Kč, hovězí tatarák s topinkami za 260 Kč, vídeňský telecí řízek s bramborovým salátem za 495 korun nebo pajšl s kořenovou zeleninou a tyrolským knedlíkem za 250 Kč, zde najdete i řadu specialit.
Mezi ně určitě patří šťavnaté smažené kuře v máslové bulce s ledovým salátem, estragonovou majonézou a marinovanými citrony za hezkých 285 Kč, gothaj od lokálního řezníka s octem a cibulí za 105 Kč, Tafelspitz s bramborovými rösti, špenátem a jablečným křenem za 360 Kč nebo Zwiebelrostbraten – hovězí roštěná s cibulovou omáčkou a máslovými špeclemi za 495 Kč.
Co jsme otestovali
Naše volba byla jasná. Místo předkrmu jsme zvolili kyselou polévku z uzeného žebra s fazolemi a zelím za 95 Kč a jako hlavní již zmiňovaný řízek. Jeho chuť byla skvělá, z křupavé strouhanky bylo cítit máslo, ve kterém byl řízek smažený, maso bylo rozklepané na ideální tloušťku, tedy ne moc ani málo, takže si zachovalo šťavnatost. Zároveň šlo maso perfektně oddělit od kosti, takže na talíři zůstala na konci konzumace pouze ona.
K řízku jsme si objednali ještě vídeňský bramborový salát za 65 Kč a okurkový salát za stejnou cenu. Točenou Plzeň, nabízenou zde v několika verzích (šnyt, mlíko, hladinka) od 60-73 Kč jsme tentokrát oželeli a dali jsme si tři deci malinovky za 63 korun.
Dnes už bychom volili jinak. Ne snad proto, že by nám něco nechutnalo, ale špatně jsme odhadli kombinaci chutí, která by nemusela sednout úplně každému. Kdo má totiž zkušenost, třeba od Matěje s vídeňským bramborovým salátem podle Jana Punčocháře, dobře ví, že oblíbený šéfkuchař volí lehce kyselejší dochucení.
To se k řízku perfektně hodí, ale pokud zvolíte ještě okurkový salát, který si o to vyloženě „říká“ a předtím sníte kyselici, můžete mít po jídle pocit, že jste jeden z těchto kyselých chodů měli vynechat.
Perfektní obsluha
Zvláštním oslím můstkem se tak dostáváme k obsluze, ta totiž chce vědět, jak vám chutnalo a nejde pouze o zdvořilostní otázku, ale o skutečný zájem. Když jsme se o svůj „kyselý“ zážitek s číšníkem podělili, byl rád za zpětnou vazbu a sdělil, že jde o zajímavý postřeh a bude na to zákazníky upozorňovat.
Stejně tak všichni ve zdejší obsluze hostům nabízejí denní speciality a vysvětlují, jak se některé pokrmy připravují. U tataráku se třeba dozvíte, z jaké části masa je připraven a že je k jeho dochucení využita i zde připravovaná majonéza. Číšníci a servírky také zákazníky upozorňují na alergeny a nabízí varianty jídel tak, aby byl každý host stoprocentně spokojen.
Naše hodnocení
My jsme dostali přesně to, co jsme od restaurace Jana Punčocháře očekávali. Příjemnou atmosféru i obsluhu, poctivé a chutné jídlo a pocit, jako byste přijeli na oběd k babičce. Ve spojení s moderním designem restaurace a perfektním umístěním se jedná o kombinaci, která musí fungovat a my můžeme Šnycl vřele doporučit.
Na co se můžete těšit v restauraci Jana Punčocháře Šnycl, zjistíte v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více