Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V úterý, přesně na svatého Martina, pokřtil herec Martin Dejdar svoji Ozzákovu kuchařku. Najdete v ní recepty s roztodivnými názvy, které ale jde uvařit a chutnají výborně! Byli jsme na křtu, vyzpovídali Ozzáka a víme, co se kde vaří! Pojďte nakouknout pod pokličku!

Ozzákova kuchařka 

Kultovní postava seriálu Comeback, František „Ozzák“ Pacovský, pokřtil včera v pražské restauraci Šohajka svou první kuchařku. Najdete v ní pořádnou porci receptů, které zvládne každý rocker, a k tomu dávku historek z natáčení, povídání s Martinem Dejdarem a typický humor, který znají všichni fanoušci legendárního sitcomu.

Připomeňme, že dnes už kultovní televizní sitcom Comeback byl poprvé vysílán 4. září 2008 a celkem má ve dvou řadách 51 dílů a 12 speciálů. Hlavními postavami Comebacku byli bratři Pacovští – bývalý popový zpěvák „Tomi Paci“, majitel prodejny s hudbou U Dvou Akordů, a jeho bratr, metalový fanoušek a pivař, nazývaný Ozzák. Tomiho skvěle ztvárnil herec Tomáš Matonoha, Ozzáka Martin Dejdar

Oba zmínění, společně s prodavačkou Marcelkou, kterou si zahrála Dana Batulková, a Horvym, kterého hrál Jakub Žáček, se křtu kuchařky zúčastnili taky. Martin Dejdar přitom na křtu vystupoval jako své alter ego, Ozzák. 

Hrubá, to je mouka pro chlapy! 

Znalci seriálu vědí, že Ozzák se v kuchyni moc nevyznal, a kolikrát měl nezapomenutelné hlášky. „Losos! Vypadá to jako kráva, a přitom to chutná jako ryba,“ prohlásil třeba v jednom z dílů. Jindy zase potřeboval přitvrdit Vánoce, protože mu přišlo, že tyhle svátky poslední dobou moc vyměkly. Nepekl taky žádné rohlíčky, ale rohlíky a rumové kuličky nahradily rumové koule

V podobném duchu se nese i Ozzákova kuchařka, kde se na obalu píše, že je to kniha pro všechny, co vědí, že vařit se má s půllitrem v ruce a muzikou na plný kule. „Žádný dietky, žádný chia semínka – jen poctivý žrádlo, co vás postaví na nohy i po kalbě století.“

V knize najdete recept například na Majonézovej masakr de luxe (pochoutkový salát), česnečku poslední záchrany, špekáčkovou loterii (buřtguláš), rozšmelcovanýho vepře (sulc), játrovku nebo Sekec jak világoš (segedinský guláš). A proč vůbec někdo, kdo v seriálu prakticky nevařil, vydává kuchařku? Na to měl na křtu Ozzák pro nás jasnou odpověď. 

„Brácha říkal, že cédéčka už moc nefrčej, ale jíst musí každej,“ vysvětlil nám Ozzák, kterého jsme se zeptali i na to, které jídlo bylo jeho nejoblíbenější v dětství. „Párky a klobásy. To jsem měl nejradši už jako miminko!“ prohlásil a dodal, že kdyby měl vybrat, které z jídel mu vždycky zvedne náladu, tak by to bylo pivo

Na dotaz, které jídlo by naopak nikdy nepozřel, odtušil jednoznačně: „Krupicovou kaši, tu má rád brácha. Fuj, musím se na to napít!“

Oběd, večeře a druhá večeře...  

Snídaně, oběd, večeře, druhá večeře, přílohy a sladký přílohy. To jsou kapitoly z Ozzákovy kuchařky. Pod nimi najdete recepty „pro chlapy“ – jednoduché, poctivé, z dostupných surovin, ale se svérázným vtipným komentářem a nečekaným přístupem k vaření. Ozzák totiž vaří stejně jako žije – naplno, s humorem a hlavně s pivem po ruce.

Každý recept doplňuje krátké „ozzákovské moudro“, rockový tip nebo vzpomínka z natáčení seriálu Comeback. Ozzákova kuchařka je tak víc než jen sbírka receptů – je to pocta rocku, přátelství, pivu a jednoduchým radostem života. A je určena pro všechny, kteří se chtějí v kuchyni pobavit, zasmát a uvařit něco, co chutná stejně dobře, jako když hraje metal.

Na to, jak to vypadalo na křtu kuchařky, se podívejte v naší galerii: 

Fotogalerie - Ozzákova kuchařka

Ukázat 8 fotografií

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli