Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové rohlíčky jsou chloubou každé hospodyně.
Zdroj: Toprecepty.cz

Vanilkové rohlíčky jsou klasikou českých Vánoc. Zakousnutí do křehkého, voňavého a pocukrovaného kousku je slastný zážitek, na který se mnoho z nás těší celý advent. Víme, jakou mouku je třeba do rohlíčků použít, aby byly vynikající, jemné a křehké jako andělské políbení.

Vanilkové rohlíčky

Když doma začínáme péct první vánoční cukroví, málokteré nás naláká tak jako rohlíčky. Vůně vanilky je magická. Ať už chystáme vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy, mandlemi či lískovými oříšky, potřebujeme těsto, které drží tvar, je jemné a po upečení se nerozpadá.

Právě výběr mouky je jedním z důležitých faktorů. Když víme, po jakém druhu mouky sáhnout a proč, vyhneme se drolení, tvrdé struktuře i tomu, že se těsto při tvarování trhá. Výsledek bude zkrátka perfektní.

Pravidla křehkých vanilkových rohlíčků

Základem úspěchu je dobře prosátá mouka, tak bude nadýchaná a těsto křehké. S těstem se také bude lépe pracovat. Těsto na rohlíčky dlouho nezpracováváme, u křehkého těsta to není vhodné, protože po upečení by bylo tvrdé.

Při rozvalování těsta zbytečně nepřidáváme mouku, rohlíčky by byly tvrdé. Pokud se těsto lepí, uložíme ho na chvíli do lednice. A pak odebíráme vždy jen trochu těsta, které zpracujeme. 

Jakou mouku zvolit na rohlíčky a proč?

Ideální volbou je hladká mouka. Díky ní budou kousky krásně jemné. V některých receptech se můžeme setkat s polohrubou moukou. Zajímavým řešením je i špaldová mouka, díky které rohlíčky získají lehce oříškovou příchuť. Hrubá mouka se na rohlíčky nehodí vůbec – voda se v ní váže jinak, těsto hůře drží a po upečení bývá tvrdší.

Hodí se také vědět, že důležitá je i kvalita mouky. Starší mouka může mít nižší vlhkost a bude sát více tekutin, což může vést k příliš tuhému těstu. Příliš „čerstvá“ mouka může mít naopak vyšší vlhkost a těsto bude měkké a lepivé. Proto je dobré používat mouku skladovanou v suchu a v uzavřeném obalu.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na vanilkové rohlíčky

Na jednu dávku budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 100 g jemně strouhaných lískových oříšků, 0,5 sáčku vanilkového cukru, 220 g másla, strouhanou citronovou kůru (dle chuti) a 2 žloutky. Na obalení: moučkový cukr a vanilkový cukr.
Jak na to?

  1. Mouku smíchejte s oběma cukry a strouhanými oříšky. Přidejte na menší kousky nakrájené máslo, žloutky a citronovou kůru a rychle zpracujte do kompaktního těsta.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Plechy vyložte pečicím papírem. 
  3. Z těsta postupně vyvalujte delší válečky, krájejte je na stejně velké kousky a tvarujte malé rohlíčky.
  4. Rohlíčky rovnejte na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 7—10 minut dorůžova.
  5. Po upečení je ihned obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli