Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pozor na pepř, banán nebo citrusy! Při kombinaci s některými léky mohou vážně poškozovat vaše zdraví
Zdroj: Freepik, freepik

Málokdo to ví. Když nevhodně kombinujeme užívané léky s potravinami, nápoji nebo jinými léčivy, může nastat malér. Léky buď nebudou fungovat, anebo se jejich účinek znásobí. V obou případech hrozí vážně komplikace. Podívejte se, na co si dát pozor!

Léky versus jídlo a pití 

Nedávno proběhla diskuze o nevhodném zapíjení léků čajem. Častý je tento jev třeba v českých nemocnicích. Přitom platí, že léčiva by se měla zapíjet čistou vodou (ne minerálkou!), a to v množství nejméně 200 ml.

Nejnovější průzkum ovšem poukázal na to, jak mohou i běžné potraviny ovlivnit léčbu. Napadlo by vás třeba, že by „zákeřnými škůdci“ mohli být pepř nebo banán? 

Nepřepepřete své léky!  

Černý pepř, oblíbené dochucovadlo české kuchyně, obsahuje látku piperin, která zpomaluje odbourávání některých léků. Studie renomované agentury DrugAgency, a.s. dokládá, že pepř může zvýšit účinek běžně užívaných přípravků proti alergii (např. fexofenadinu) až o 88 %. Podobně ovlivňuje pepř léky na krevní tlak, cholesterol nebo některá cytostatika. Předávkování nebo nežádoucí účinky pak hrozí opravdu reálně. 

Pozor na banán a citrusy

Banány jsou výborné ovoce, které nám dodá okamžitou energii. Hodí se tak pro sportovce i děti, ale například u pacientů s Parkinsonovou chorobou mohou snížit vstřebávání léku levodopy až o polovinu. Podobně mohou ovlivnit antibiotika, jako je např. ciprofloxacin. 

Stejně opatrně se musí zacházet s léky v kombinaci s citrusy. Je například známo, že grapefruitová šťáva dokáže několikanásobně zvýšit účinek některých léků na tlak, cholesterol nebo srážlivost krve. „Už jeden větší grapefruit nebo sklenice šťávy může spustit interakci. Podobný efekt mají i pomela či sevillské pomeranče. Mandarinky a citrony jsou z tohoto pohledu bezpečnější – pokud jich nekonzumujete extrémní množství,“ vysvětluje Josef Suchopár z agentury DrugAgency. 

Nevinná zelenina? 

Zcela bez rizika není překvapivě ani veškerá zelenina. Například brokolice, zelí, kapusta, špenát, mangold, mořské řasy a další listová zelenina obsahují vysoké množství vitaminu K, který může snižovat účinek warfarinu a dalších léků na ředění krve. „Tyto potraviny mohou snižovat účinnost běžně předepisovaných léků, a tím bránit jejich schopnosti zastavit nebo zabránit srážení krve,“ přibližuje Dima Qato, docentka na Farmaceutické fakultě Jižní Kalifornské univerzity a vedoucí výzkumná pracovnice v Schaefferově centru pro zdravotní politiku a ekonomiku na USC.

Jak předejít potížím  

Aby toho nebylo málo, nejde jen o vodu a potraviny. Paseku mohou způsobit i doplňky stravy, když se nevhodně kombinují s jídlem a pitím, nebo s předepsanými léčivy. Co s tím? Poraďte se o užívání léků se svým lékařem nebo lékárníkem. Zeptejte se v lékárně, zda některé potraviny neoslabují nebo naopak nezvyšují účinek vašich léků. „Neznamená to, že je nutné vynechávat například ovoce či zeleninu, ale je důležité počítat s jejich vzájemným působením – a uvědomit si, že nejen léčiva mohou mít vzájemné účinky,“ radí MUDr. Jana Ježková, vedoucí Asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP a doporučuje využít i možnosti vlastní kontroly lékových interakcí, pro pojištěnce OZP třeba v aplikaci Vitakarta.    

Zdroje informací: 
Healthline.com, sites.usc.edu, ozp.cz 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli