Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lékařka varuje: Na první pohled vypadají zdravě, ve skutečnosti jde o kalorické bomby. Na tyto potraviny při dietě pozor!
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Snažíte se zhubnout, máte pocit, že se stravujete dietně, ale kila stále z nějakého neznámého důvodů nemizí? Na vině jsou možná nevhodně zvolené potraviny, o nichž si myslíme, že jsou dietní, ve skutečnosti jsou ale plné cukrů nebo tuků. Možná vás překvapí, čím vším si takto nevědomky škodíme. 

Potraviny při dietě nevhodné

To, že bychom se při dietě neměli přecpávat dortíky, hamburgery nebo chipsy, víme. Když chceme shodit nějaké to kilo, volíme proto jídla, která by nám měla poskytnout dostatek živin a neměla by přitom obsahovat hodně kalorií.

Tak nějak podvědomě je každému známo, že ideálními potravinami při dietě je zelenina, méně sladké ovoce, obilniny nebo třeba luštěniny. Pokud tedy po nich sáhneme, měla by jít kila dolů. Ne vždy to ale platí. Některé si totiž často dopřáváme ve formě, která úplně dietní není. Víte, které to třeba jsou?

Snídaňové cereálie a müsli

Jedním ze základních omylů při dietě jsou právě různé průmyslově vyráběné snídaňové cereálie nebo müsli. Přesto je spousta lidí s oblibou snídá s čistým svědomím, neboť jde přece o "ovesné vločky" a ty jsou zdravé. Hlavní problém spočívá v tom, že jsou tyto cereálie plné cukru.

Nejhorší je to třeba v případě tzv. zapékaných müsli směsí. Ty bývají často vydatně doslazované a navíc je v nich i poměrně hodně tuku a když k tomu připočtete mléko, dostanete se na hodnotu nějakého dobrého zákusku.

Třeba zapékané müsli s čokoládou obsahuje ve 100 g 1927 kJ, což je stejně jako stejné množství čokoládového dortu. Navíc mají poměrně vysoký glykemicky index. Ten  udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny, pokud tedy sníte potravinu s vysokým glykemickým indexem, dostanete brzy hlad i chuť na sladké Také cereálie vás rozhodně vás na celé dopoledne nezasytí, i když to reklamy na ně často slibují.

Při nákupu podobných směsí si proto vždy přečtěte složení na obalu a kupujte pouze směsi při přidaného cukru nebo müsli, které si můžete sami namíchat a vy sami pak rozhodnete, kolik cukru, tuku a jiných ingrediencí tam je (např. Mixit) nebo si upečte vlastní domácí granolu, kterou si můžete dosladit třeba jen javorovým sirupem, medem či ovocem. Výživovou hodnotu si zkontrolujte i u müsli tyčinek nebo různých křupavých snídaňových kuliček a podobně. 

Salát se zálivkou

Co jiného si dát v restauraci, když jste na dietě, než salát? Tak uvažuje spousta lidí. Ani saláty nám ale nemusí úplně pomoci se shazováním kil, pokud se neskládají pouze ze zeleniny, bylinek, bílkovin a malého množství oleje.

V případě, že si v restauraci objednáváte saláty typu Caesar s majonézovou zálivkou, je to skoro stejné, jako byste si dali normální hlavní jídlo. Základem salátu sice je zelenina, ale v kombinaci s masem, tučnou zálivkou, slaninou a sýrem se z něj stává kalorická bomba. Jedna porce Caesar salátu (200 g) obsahuje cca 1600 kJ, což se rovná stejně velké porci  rajské omáčky s hovězím masem a knedlíkem

Sušené ovoce 

Sušené ovoce je skvělým zdrojem vlákniny, obsahuje ovšem i poměrně velké množství cukru, což platí i pro to nedoslazované. V sušeném ovoci totiž není téměř žádná voda, má proto mnohem vyšší energetickou hodnotu než čerstvé ovoce. Třeba 100 g sušeného manga obsahuje 1390 kJ, stejné množství čerstvého manga jen 315 kJ. V sušeném stavu ale ovoce spořádáte mnohem víc.

To pro Toprecepty.cz potvrzuje i lékařka a autorka knih o výživě a hubnutí Václava Kunová: Sušené ovoce má relativně vysokou energetickou hodnotu (přibližně 1000 kJ/100 g) a vysoký obsah přírodně se vyskytujícího cukru. Jestliže se při běžném hubnutí doporučuje jíst přibližně 200 g čerstvého ovoce denně, u ovoce v sušené podobě si musíte vystačit se 40 gramy. Je také možné, že vás občasné zařazení sušeného ovoce uchrání od vtíravých chutí na jiné sladkosti. Čerstvé ovoce by vždy mělo dostat přednost před sušeným, ale můžete si poradit třeba tak, že za den sníte 100 g ovoce čerstvého a 20 g sušeného."

Ořechy

Podobně zrádné je i další zdánlivě zdravé „zobání“, a sice oříšky. Ty jsou zase poměrně tučné, a i když jde o tuky zdravé (tedy nenasycené mastné kyseliny), není dobré to s nimi přehánět a spořádat pytlík na posezení u televize místo chipsů. Nejhůře jsou na tom pekanové ořechy, které mají ve 100 g 3135 kJ.

Ořechy nám samozřejmě dodají spoustu dalších živin, z hlediska obsahu kalorií jsou na tom ale hůře než třeba chipsy (100 g běžných solených chipsů totiž obsahuje jen 2200 kJ). Denní porce ořechů při hubnutí by měla být 30-35 g. To znamená, že když si koupíte 100 g balení, rovnou si ho rozdělte do 3 stejných hromádek a zavřete do krabiček nebo sáčků. Vyhněte se průběžnému a nekontrolovatelnému ujídání z velkého balení," radí MUDr. Václava Kunová

Light jogurty

Snídáte ráno jogurty? Pokud si v rámci diety kupujete jejich light verze se sníženým obsahem tuku, moc si nepomáháte. Tuk v nich sice není, místo něj se ale do některých výrobků přidávají různá zahušťovadla, které jsou často zdrojem sacharidů. I v tomto případě je vhodné si tedy přečíst složení na obalu. A pozor, často je škrob i v mnoha jogurtech v akci, které třeba jako light označené nejsou. 

Problém je hlavně u ochucených jogurtů, vždy si proto raději přečtěte složení a zkontrolujte si, kolik cukru jogurt obsahuje. Případně si raději kupte kvalitní řecký jogurt nebo skyr a ten pak dochuťte ovocem nebo domácí marmeládou

Pozor si dejte i na ochucené zakysané mléčné nápoje jako je třeba jahodové kefírové mléko. Sice se dobře pijí jen tak na žízeň, často je v nich ale velké množství přidaného cukru, v jednom nápoji o objemu 500 ml se ale ukrývá přes 1000 kJ, což je stejně, jako byste snědli pytlík gumových medvídků. Místo toho zvolte třeba podmáslí a rozmixujete si je s banánem.

Krémové zeleninové polévky

Různé zeleninové krémy jsou v zimě ideální možností, jak si dopřát zeleninu, když na salát nemáte kvůli chladnému počasí chuť. Samotná zeleninová polévka je v pořádku, problém však je v tom, že jen málokdy se sestává jen ze zeleniny.

Polévky se někdy zahušťují jíškou, aby byly krásně krémové, jindy se do nich zase pro jemnější chuť přidává tučná smetana. Díky tomu pak tyto zeleninové krémy obsahují hodně tuků a následně i kalorií. Jen pro srovnání – porce hrachové polévky se slaninou může obsahovat až 1500 kJ, poctivý kuřecí vývar se zeleninou masem a nudlemi má přitom jen kolem 700 kJ.  

Zdroje informací: 
Kaloricketabulky.cz
Stob.cz
Rozumnehubnuti.cz

 

Recepty k tomuto článku