Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
24. 4. 2023 Ostatní
Francouzská média minulý týden informovala o stažení pálivých chipsů, produkovaných v České republice, z jedné prodejny místního hypermarketu. Přestože výrobce na možné nežádoucí účinky kapsaicinu, obsaženého v chipsech, upozorňuje, francouzský distributor hovoří o ohrožení zákazníků. Podle MUDr. Kateřiny Kotíkové z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ovšem nelze plošně určit, jaká dávka, způsobující pálivost, je zdraví ohrožující.
Zakázané české chipsy
Problém, který vznikl v obchodě v obci Farébersviller, způsobilo rozhodnutí místního manažera hypermarketu Auchan. Ten si všiml, že HOT-CHIP Challenge kupují mladí lidé, kteří posléze s extrémně pálivým výrobkem natáčí videa na sociální sítě. Tedy přesně tak, jak je k tomu navádí česká firma, která za to nabízí možnost vyhrát iPhone.
Mohlo by vás zajímat
Nebezpečný kapsaicin
Podle MUDr. Kateřiny Kotíkové, Ph.D. je skutečně reálné, že velké množství kapsaicinu, alkaloidu, obsaženého v plodech různých druhů rodu Capsicum, lokálně způsobí silné podráždění.
„Požití například tinktury nebo rozdrcených chilli papriček způsobí silné pálení v ústech a krku. Po větším množství se může objevit nevolnost, zvracení, bolesti břicha, průjmy až krvavé, u malých dětí hrozí i dehydratace,“ sdělila serveru Toprecepty.cz vedoucí lékařka Toxikologického informačního střediska kliniky pracovního lékařství VFN.
Toxické dávky
V zahraniční toxikologické databázi dokonce byly u kojence výjimečně popsány celkové účinky kapsaicinu pravděpodobně po vysokém, opakovaném podávání prášku z červené papriky. Konkrétně se jednalo o acidózu, šok, změny v hladinách draslíku a cukru v krvi, změny v krevním obraze. „Toxikologické databáze však neuvádějí informace o toxických dávkách, je to velmi individuální,“ vysvětlila Kotíková.
Čím si pomoci od pálení
Lékařka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze rovněž doporučila, jak postupovat, pokud to s pálivým přeženeme. „Jako první pomoc po požití většího množství chilli papriček je možné podat aktivní uhlí ve formě kašovitého vodného roztoku, mléko, rozšlehaný vaječný bílek nebo odvary z rýže či ovesných vloček,“ radí MUDr. Kateřina Kotíková, Ph.D.
Zákazník byl informován
Společnost HOT-CHIP, která „nebezpečný“ produkt, prodávaný v krabičce ve tvaru rakvičky a s přiloženou rukavicí proti popálení, vyrábí, si pochybení nepřipouští. „Pokud máte po konzumaci dlouhodobé dýchací potíže, vyhledejte lékařskou pomoc. Spotřeba je na vlastní nebezpečí. Dobře zvažte, zda tuto výzvu zvládnete,“ uvádí na svém zboží i oficiálním webu.
Zároveň firma zdůrazňuje, že produkt konzultovala s Ministerstvem zemědělství, odborem bezpečnosti, který se vyjádřil po konzultaci s ostatními členskými státy EU, že se jedná o surovinu, kterou lze běžně užívat v potravinách. Dodáváme, že firma ve složení neuvádí množství chilli, jelikož toto u koření česká legislativa nevyžaduje.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více