Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzská média minulý týden informovala o stažení pálivých chipsů, produkovaných v České republice, z jedné prodejny místního hypermarketu. Přestože výrobce na možné nežádoucí účinky kapsaicinu, obsaženého v chipsech, upozorňuje, francouzský distributor hovoří o ohrožení zákazníků. Podle MUDr. Kateřiny Kotíkové z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ovšem nelze plošně určit, jaká dávka, způsobující pálivost, je zdraví ohrožující.

Zakázané české chipsy

Problém, který vznikl v obchodě v obci Farébersviller, způsobilo rozhodnutí místního manažera hypermarketu Auchan. Ten si všiml, že HOT-CHIP Challenge kupují mladí lidé, kteří posléze s extrémně pálivým výrobkem natáčí videa na sociální sítě. Tedy přesně tak, jak je k tomu navádí česká firma, která za to nabízí možnost vyhrát iPhone.

Nebezpečný kapsaicin

Podle MUDr. Kateřiny Kotíkové, Ph.D. je skutečně reálné, že velké množství kapsaicinu, alkaloidu, obsaženého v plodech různých druhů rodu Capsicum, lokálně způsobí silné podráždění.

„Požití například tinktury nebo rozdrcených chilli papriček způsobí silné pálení v ústech a krku. Po větším množství se může objevit nevolnost, zvracení, bolesti břicha, průjmy až krvavé, u malých dětí hrozí i dehydratace,“ sdělila serveru Toprecepty.cz vedoucí lékařka Toxikologického informačního střediska kliniky pracovního lékařství VFN.

Toxické dávky

V zahraniční toxikologické databázi dokonce byly u kojence výjimečně popsány celkové účinky kapsaicinu pravděpodobně po vysokém, opakovaném podávání prášku z červené papriky. Konkrétně se jednalo o acidózu, šok, změny v hladinách draslíku a cukru v krvi, změny v krevním obraze. Toxikologické databáze však neuvádějí informace o toxických dávkách, je to velmi individuální,“ vysvětlila Kotíková.

Čím si pomoci od pálení

Lékařka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze rovněž doporučila, jak postupovat, pokud to s pálivým přeženeme. „Jako první pomoc po požití většího množství chilli papriček je možné podat aktivní uhlí ve formě kašovitého vodného roztoku, mléko, rozšlehaný vaječný bílek nebo odvary z rýže či ovesných vloček,“ radí MUDr. Kateřina Kotíková, Ph.D.

Zákazník byl informován

Společnost HOT-CHIP, která „nebezpečný“ produkt, prodávaný v krabičce ve tvaru rakvičky a s přiloženou rukavicí proti popálení, vyrábí, si pochybení nepřipouští. „Pokud máte po konzumaci dlouhodobé dýchací potíže, vyhledejte lékařskou pomoc. Spotřeba je na vlastní nebezpečí. Dobře zvažte, zda tuto výzvu zvládnete,“ uvádí na svém zboží i oficiálním webu.

Zároveň firma zdůrazňuje, že produkt konzultovala s Ministerstvem zemědělství, odborem bezpečnosti, který se vyjádřil po konzultaci s ostatními členskými státy EU, že se jedná o surovinu, kterou lze běžně užívat v potravinách. Dodáváme, že firma ve složení neuvádí množství chilli, jelikož toto u koření česká legislativa nevyžaduje.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více