Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční cukroví je chloubou každé hospodyňky, o kvalitě a chuti rozhoduje i správné načasování jeho přípravy.
Zdroj: Freepik

Přemýšlíte každý rok, kdy je ten správný čas pustit se do pečení cukroví? Existuje spousta plánů, které vám říkají, kdy začít s kterým druhem. A často se jeden od druhého liší. Chcete-li vsadit na jistotu, rozplánujte si pečení podle populární knihy Vánoce od Pavla Toufara.

Jak si rozplánovat pečení?

Předvánoční čas se často nese ve znamení stresu. Už jen přemýšlení a shánění dárků dokáže pěkně vyčerpat a když k tomu připočtete i nervy z toho, zda stihnete upéct dostatečné množství cukroví, toto kouzelné období si prostě nelze moc užít v klidu a v pohodě. Aspoň trochu si vše usnadníte, když si pořádně rozvrhnete, kdy jednotlivé druhy cukroví upečete a nazdobíte.

Pečení cukroví má totiž svůj řád a pravidla a určité cukroví je třeba upéct v ten správný čas, aby se stihlo dostatečně rozležet a mělo pak na svátečním stole očekávanou chuť a konzistenci. A nejde jen o perníčky.

V určitou dobu se musíte pustit třeba i do pečení pracen a u lineckého zase třeba záleží na tom, kdy je naplníte. Někteří se pouštějí do pečení již během listopadu, některé harmonogramy radí odstartovat přípravy začátkem adventu a další nechávají vše na poslední chvíli. Jak tedy postupovat, abyste vše zvládli? 

Tradiční kalendář podle knihy Vánoce

Pokud se rádi spoléháte na ověřené zdroje, mezi ty tradiční patří kniha Vánoce spisovatele, novináře a autora literatury faktu Pavla Toufara. Tato publikace je totiž považována za encyklopedii českých Vánoc a obsahuje i kalendář pečení.

Najdete v ní všechny typické vánoční zvyky a recepty na tradiční vánoční jídla. Zjistíte tak, jak se u nás vždy slavily Vánoce. Kniha vychází z letité praxe hospodyněk a jejich osvědčených postupů, takže vám nabídne jasný plán, kdy začít s jednotlivými druhy cukroví i jak si přípravu rozvrhnout tak, aby vás nic nepřekvapilo.

Chce to dobrou přípravu

Podle knihy Vánoce by si každá hospodyňka měla již dopředu rozmyslet, co bude péct, aby se jí nenastalo, že jí něco bude chybět, až se pustí do pečení. Je proto dobré sepsat si druhy, na které se chystáte. Jednotlivé suroviny si zapište do tabulky, podle které snadno spočítáte, kolik všeho budete potřebovat. Podle tohoto seznamu pak jednoduše nakoupíte. Díky tomu předejdete stresu z toho, že vám něco chybí a nestíháte. 

A jak tedy postupovat při samotném pečení? V knize Vánoce je kalendář pečení rozvržen do tří nedělí před Štědrým dnem. Co tedy v určité dny připravovat?

  • První neděle
    První na řadě je cukroví, které potřebuje dostatek času na rozležení, což jsou perníčky a zázvorky. Když je upečete dostatečně dlouho předem, stihnou změknout a koření, které se do nich přidává, se rozleží, takže budou mít tu správnou chuť a vůni. Kromě toho Pavel Toufar doporučuje začít i s pečením vanilkových rohlíčků, medvědích tlapek, kokosového a kakaového cukroví
  • Druhá neděle
    Během tohoto víkendu se doporučuje upéct cukroví ze světlého a tmavého lineckého těsta, které nepotřebuje tolik času na odležení. Cukroví je pak třeba uložit do plechových krabic nebo dóz a teprve pak jednotlivé tvary spojit marmeládou nebo třeba krémy. Kdy se do slepování pustit, najdete v našem starším článku
  • Třetí neděle
    Podle knihy nadchází v tuto dobu ideální čas na kokosky, marokánky a další cukroví z bílkových těst. Kromě toho je dobré začít se zdobením již dříve upečeného cukroví náplněmi a polevami. Můžete připravit i nepečené druhy, ale klidně ještě počkají. Zkušené hospodyňky je prý připravují teprve tři až čtyři dny před Vánoci, kdy se rovněž peče tvarohová vánoční štóla
  • V předvečer
    Těsně před Štědrým dnem se pečou už jen vánočky, bochánky či mazance (dříve oblíbené v některých krajích). V minulosti bylo zvykem v některých rodinách dělat i vánoční dort. Pokud u vás rovněž nesmí chybět, je třeba upéct korpus, dort nazdobit a do druhého dne jej nechat odležet v chladu. 
  • Štědrý den
    Máte-li ještě dostatek energie na pečení nebo máte pocit, že sladkého nebylo dost, můžete ještě dopoledne upéct jablkový závin, který se občas podává jako dezert při sváteční večeři

Náš tip: Nemůžete se dočkat, až začnete s pečením? Perníčky podle našeho videoreceptu můžete vyzkoušet třeba hned. 


 

Recepty k tomuto článku