Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské  pracny: Upečte si tohle cukroví podle receptu Marie-Janků Sandtnerové
Zdroj: Toprecepty, sabipupp

Voní skoro tak krásně jako perníčky, jsou ale křehčí a díky přidaným ořechům příjemně křupou. Spolu s rohlíčky, lineckým a perníčky patří k čtveřici nejklasičtějších druhů cukroví, které se pečou snad v každé domácnosti a pro mnohé představují tak trochu návrat do dětství.

Cukroví z formiček

Pracny jsou mezi ostatními druhy cukroví trochu specifické tím, že se pečou ve speciálních formičkách různých tvarů. Právě jim cukroví vděčí za své jméno. Původní kovové formičky byly totiž ve tvaru medvědích tlapek neboli pracen. Cukroví se ale už odpradávna peklo i ve formičkách jiných tvarů. Mnozí mají možná ještě po babičkách schované staré formičky ve tvaru panáčků, koníků, rybek nebo motýlků. Právě formičky jsou ovšem i důvodem, proč se mnozí pečení pracen vyhýbají, neboť se obávají, že jim pak cukroví nepůjde vyklopit. Tomu ovšem zabráníte důkladným vymazáním formiček máslem či sádlem. Po prvním pečení se už ale nedoporučuje je umývat jarem, aby se neodmastily. Navíc těsto na cukroví je samo o sobě dost mastné, což vyklápění usnadní.

Zkuste je s mandlemi podle Sandtnerky

Medvědí pracny patří k tradičním druhům cukroví. Recepty na ně se objevují již ve starých kuchařkách, třeba v slavné prvorepublikové kuchařce Sandtnerce. Sandtnerová do medvědích tlapiček používá mandle, díky nimž je cukroví jemnější a tak trochu luxusnější. Těsto na ně vypracujte smícháním 120 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, prášku do pečiva, kůry ze ¼ citronu, špetky mleté skořice a hřebíčku, 5 g kakaa, 45 g neloupaných mletých mandlí a 95 g másla. Hotové těsto nechte aspoň přes noc odležet, aby se prolnuly všechny chutě, pak je rozdělte na malé kousky, lehce je obalte v mouce, vtlačte do formiček a pracny upečte. Mnozí ovšem dávají v medvědích tlapkách přednost spíš vlašským nebo lískovým ořechům. Pokud se rozhodnete pro ty lískové, je lepší je ještě před jejich použitím do pečiva trochu opražit na pánvi nebo v troubě. Díky tomu bude jejich chuť mnohem intenzívnější.

Výborné jsou kokosové i bez cukru

Chuť a vůni dodává pracnám aromatické koření. Podobá se hodně tomu perníkovému, v tlapkách ale hraje prim rozdrcený hřebíček, k němu se přidává nejčastěji nové koření a skořice, případně trocha citronové kůry. Někdo dělá pracinky světlé, jiní je ještě vylepšují trochou kakaa. Pokud rádi experimentujete, můžete do pracen použít trochu exotičtější ořech, a sice ten kokosový. Bílé kokosové pracny jsou výborné doslazené medem, který báječně zvýrazní chuť kokosu, navíc se na mísách krásně vyjímají jako protiklad k těm tmavým. Zajímavou alternativou jsou také pracny s mákem. Pracny jsou ideálním cukrovím, které můžete pojmout i trochu zdravěji. Klidně v nich totiž můžete ubrat mouku a udělat je víc ořechové nebo použít celozrnnou špaldovou mouku či třeba kokosovou v kombinaci s ořechy. Pokud se snažíte vyhýbat cukru, vyměňte jej v pracnách za datlový, javorový či rýžový sirup. Sladké budou i tak, ale vy je budete moci mlsat bez výčitek.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více