Včelí úly, které zvládnou i amatéři. Stačí vám k tomu oblíbená tyčinka s chutí rumu a kokosu
20. 11. 2025 Vaření
Patří k vašim oblíbeným druhům cukroví včelí úlky neboli vosí hnízda? A co místo klasické kakaové verze vyzkoušet i jednu lehce exotickou s vůní kokosu? Nepečené cukroví totiž výborně ochutí populární čokoládová tyčinka Margot, což vám výrazně usnadní jejich přípravu.
Tradiční nepečené cukroví
Vosí hnízda či včelí úlky, jak jim také někteří říkají, se řadí k nejoblíbenějším nepečeným druhům cukroví. Obvykle je děláme na poslední chvíli, když už máme krabice naplněné tradičními pečenými druhy a chceme je ještě něčím zpestřit.
Kromě různých kuliček nesmí v mnoha rodinách mezi nepečenými sladkostmi chybět právě včelí úlky. Cukroví ve tvaru kopečku naplněném krémem a postaveném na piškotu či lineckém kolečku dokonce mnozí upřednostňují nad dalšími druhy.
Mohlo by vás zajímat
Variace na klasiku
Základem včelích úlků bývá obvykle piškotová hmota, která má v případě klasické verze příchuť kakaa a rumu a ukrývá v sobě vaječný rumový krém. Pokud ale patříte k milovníkům tohoto cukroví, přímo se nabízí udělat jej i v dalších variantách.
Do piškotové hmoty můžete přidat třeba kokos a vytvořit světlé úlky nebo vosí hnízda. Chcete-li je ozvláštnit ještě víc, citronová kůra dodá svěží citronovou chuť, o výraznou barvu a ovocný tón se postará mrazem sušené ovoce. Základem ostatně nemusí být ani piškoty, ale třeba mleté oříšky či mandle nebo nastrouhaný perník či perníčky, díky nimž vykouzlíte voňavá perníčková vosí hnízda.
Úlky s chutí kokosu
Pokud byste si chtěli trochu usnadnit přípravu tohoto poměrně časově náročného cukroví, můžete do piškotové směsi přidat i sójovou tyčinku Margot. Tato slavná cukrovinka s dlouhou historií je považována za jednu z našich tradičních čokoládových tyčinek.
Kromě toho, že si ji vychutnáváme samotnou, se často využívá do různých moučníků nebo cukroví, jimž propůjčuje svou typickou chuť po kokosu a rumu. Známá je třeba margotková bábovka, řezy s margotkovým krémem nebo třeba nepečené kuličky z Margotek. Tyčinka moučníky výborně chuťově oživí a dodá jim zajímavý exotický nádech a výraznější čokoládovou příchuť, takže si usnadníte práci s dochucováním.
Jak na vosí hnízda z Margotek?
Margotková vosí hnízda jsou takovou variací na jednoduché margotkové kuličky. Směs margotek s piškoty ale můžete snadno natlačit i do formiček na úlky. Dovnitř úlků pak můžete připravit máslový krém s vůní rumu, který podpoří rumovou chuť samotných úlků.
A pokud si potrpíte na čokoládové příchutě, můžete ještě navíc vosí hnízda přelít čokoládovou polevou. Efektně také vypadají posypané kokosovou moučkou. A jak tedy cukroví připravíte?
Na 30 kousků budete potřebovat: Na těsto: 40 g piškotů, 2 lžíce rumu, 2 lžíce mléka, 2 čokoládové tyčinky Margot, 100 g másla, 100 g moučkového cukru a 50 g kakaa. Na náplň: 100 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 uvařený žloutek a 30–50 ml rumu (podle chuti). Na dokončení: 30 kulatých piškotů, 60 g čokoládové polevy, případně kokos nebo cukrové zdobení.
- Piškoty umelte a smíchejte s mlékem a rumem. Margotky nastrouhejte najemno.
- Z másla, cukru, kakaa, Margotek a předem navlhčených piškotů vypracujte těsto. Pokud je řídké, přidejte piškoty. V opačném případě přilijte trochu mléka.
- Na náplň utřete máslo s cukrem, nastrouhaným žloutkem a rumem do hladkého krému.
- Z těsta odebírejte stejně velké kousky a vtlačujte je postupně do formičky na úlky. V každém úlku udělejte důlek, dovnitř dejte rumovou náplň a uzavřete piškotem nebo lineckým kolečkem.
- Hotové úlky nechte v lednici ztuhnout.
- Ztuhlé úlky namáčejte do rozehřáté čokoládové polevy a ozdobte kokosem nebo cukrovým zdobením.
Náš tip: Klasická vosí hnízda můžete udělat podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více