Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Margotková kolečka voní kokosem a rumem, díky máslovému krému jsou neodolatelně vláčná a božsky chutnají
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Kromě klasických druhů cukroví zkoušíte každý rok i nějaké neobvyklé, méně známé nebo zkrátka nové sladkosti? Margotková kolečka nadchnou hlavně ctitele této legendární cukrovinky, kterou milují děti i dospělí. Navíc ji využijete nejen do náplně koleček, ale i na ozdobu cukroví.

Cukroví uděláte i z cukrovinek

I při pečení cukroví můžete využít polotovary, a to třeba v podobě různých cukrovinek, jako jsou oplatky nebo čokoládové tyčinky. Můžete je rozmixovat do kuliček, do náplní nebo je rozpustit do polevy. Nejen, že cukroví obohatíte chutí a vůní oblíbených sladkostí, ale ještě si ušetříte práci, neboť nebudete muset nic složitě dochucovat a hledat tu správnou kombinaci.

Právě oblíbená čokoládová tyčinka Margot z Orionu, která se vyrábí již několik desetiletí, se do různých moučníků používá nejčastěji. Svou exotickou kokosovou příchuť dodává bábovkám, roládám, různým řezům, pohárům nebo i vánočnímu cukroví, například nepečeným kuličkám nebo právě těmto kolečkům

Trochu jako linecké

Margotková kolečka jsou vlastně takovou vylepšenou verzí lineckého cukroví. Svým vzhledem pak trochu připomínají išlské dortíčky. Připravují se z jednoduchého křehkého těsta s poměrem surovin 3:2:1 (mouka:máslo:cukr), které se používá i na linecké cukroví. Při jeho přípravě nezapomeňte na to, že těsto by se mělo dělat z dobře vychlazených ingrediencí a vyžaduje dlouhý odpočinek v chladu, nejlépe do druhé dne. 

Místo marmelády se ale jednotlivá kolečka spojují lahodnou náplní, do níž použijete právě strouhané tyčinky Margot. Díky ní se pak kolečka doslova rozplývají na jazyku a příjemně chutnají po kokosu a rumu, který se do náplně ještě dodává extra. Cukroví navíc zdobí čokoládová poleva, kterou si snadno připravíte třeba podle našeho receptu, a navíc se zdobí nastrouhanou tyčinkou. Ta pak exotické aroma ještě víc zvýrazní. 
Budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučky, 1 vejce, 1 špetku citronové kůry. Na náplň si připravte: 150 g čokolády Margot (nastrouhané), 200 g másla, 2 lžíce cukru moučka, 3 lžíce rumu. Na ozdobu: čokoládovou polevu a 1 nastrouhanou čokoládu Margot. 

  1. Mouku prosejte společně s moučkovým cukrem do mísy, přidejte vejce, špetku citronové kůry a máslo nakrájené na kousky a rychle vypracujte hladké těsto. To pak nechte v lednici odpočinout několik hodin. 
  2. Odleželé těsto pak vyválejte na plát o síle 3 mm a vykrojte z něj kolečka. Pečte je při teplotě 160 °C cca 10 minut (každá trouba peče jinak). Po upečení nechte vychladnout.
  3. Připravte si náplň. Máslo utřete s cukrem, přidejte rum a nastrouhanou Margotku a dobře vše promíchejte. 
  4. Vychladlá kolečka slepujte vždy po dvou připravenou margotkovou náplní, namočte je do polevy a nakonec posypejte nastrouhanou Margotkou.

Náš tip: Pokud vás takové cukroví zaujalo, můžete vyzkoušet i kávová kolečka s kofilovým krémem podle našeho video receptu.  

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více