Křehké sádlovky s marmeládou: Staročeskému vánočnímu cukroví s netradiční ingrediencí nikdo neodolá
26. 11. 2025 Vaření
Sádlo se nehodí jen k namazání na chleba nebo na smažení. Můžete jej využít i do sladkého pečení a klidně i do cukroví. Třeba sádlovkám propůjčí dokonalou křehkost, v jejich chuti se ale sádlo nijak neodrazí. A hlavně, cukroví s ním vás vyjde mnohem levněji.
Sádlo do sladkého pečiva
Sádlo je tuk, který si spíš spojujeme se slanou kuchyní. Využíváme jej na smažení topinek, řízků i bramboráků, do základu na guláš nebo při pečení masa. Stejně tak jím ale můžeme nahradit máslo nebo jakýkoli jiný tuk v různých druzích pečiva, a to nejen slaného, kam se tak nějak přirozeně hodí.
V minulých stoletích hospodyňky běžně používaly sádlo do klasických kynutých koláčů nebo jiného sladkého pečiva, třeba i do vánočky. Sádlo bývalo v minulosti dostupnější než máslo, hlavně v zimě v období zabijaček. Navíc s ním těsto bývalo nadýchané, vláčnější a vydrželo i déle měkké.
Mohlo by vás zajímat
Sádlo využijete i do cukroví
Kromě mnoha druhů kynutého pečiva bývalo už kdysi sádlo oblíbenou ingrediencí při přípravě různých druhů vánočního cukroví. I když možná sádlo může působit na první pohled ve sladkém cukroví trochu zvláštně, není v něm kupodivu cítit. Důležité však je, že mu předá spoustu pozitivních vlastností. Těsto je díky sádlu ihned měkké, je krásně křehké a neztvrdne moc brzy.
Jaké cukroví může být se sádlem?
Sádlo se hodí třeba do perníčků, do pracen i do lineckého. Kromě toho se z něho dělávalo a dodnes v některých rodinách stále dělává speciální cukroví, jemuž tento tuk dal i jméno – sádlovky. Jde o cukroví ve tvaru malých koláčků nebo bochánků se středy plněnými marmeládou.
Sádlovky bývají obvykle kakaové, ale mohou být i světlé. Cukroví se pak plní většinou červenou marmeládou (rybízovou nebo malinovou), někdy se však do něj dávají i povidla. Důležité je, aby byla náplň chuťově výrazná, aby hezky kontrastovala se sladkým těstem. Kakaové sádlovky je dobré péct alespoň týden dopředu, aby těsto vsáklo marmeládu a změklo.
Jaké sádlo na sádlovky?
Předností sádlovek je, že výroba těsta i tvarování cukroví jsou velmi snadné. Při přípravě cukroví je zásadní, jaké sádlo do nich použijete. Hlavně by mělo jít o sádlo tuhé, které se prodává v podobném balení jako máslo. Do cukroví není vhodné sádlo v kelímku, které někdy prodávají v řeznictvích. To je totiž hodně tekuté a těsto by se s ním lepilo.
Chcete-li, aby byly sádlovky ještě chutnější, kupte si na ně raději kvalitnější sádlo přímo od farmáře. Sádlové cukroví je specifické tím, že se peče při nižší teplotě, cca 150–160 °C. Po upečení je pak nutné ho nechat chvíli chladnout, než s ním budete jakkoli manipulovat. Když je cukroví horké, je hodně křehké a hrozí, že se při sundavání z plechu rozpadne.
Recept na kakaové sádlovky
Cukroví můžete navíc dochutit i kořením, třeba skořicí nebo vanilkou, případně je ještě dozdobit rozehřátou čokoládou, nejlépe bílou, která hezky kontrastuje s tmavým těstem, klidně ale můžete použít i mléčnou nebo hořkou.
Kakaové sádlovky je dobré péct alespoň týden dopředu, aby změkly. Budete potřebovat: 170 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g sádla, 60 g kakaa, marmeládu (nejlépe rybízovou), moučkový cukr na poprášení.
Jak na to?
- Do mísy nasypte mouku, cukr a kakao. Přidejte sádlo a ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do druhého dne do lednice.
- Druhý den nechte těsto povolit a odebírejte z něj kousky o váze 15 g. Z každého kousku těsta vytvarujte kuličku a dejte ji na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky poté lehce zploštěte, aby nepopraskaly, a poté do nich druhým koncem vařečky udělejte důlek.
- Plech se sádlovkami vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte je asi 10 minut. Upečené sádlovky nechte vychladnout.
- Důlky vyplňte marmeládou. Sádlovky můžete plnit jakoukoli zavařeninou, nejlépe rybízovou.
Náš tip: Při přípravě sádlových kuliček můžete postupovat rovněž podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více