Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Měsíčky z kakaového těsta s rumovou polevou jsou krásně vláčné, mají výrazné aroma a stačí je připravit týden před Vánoci
Zdroj: Toprecepty, Irule

Recepty našich babiček bývají velmi cenné. Takový je i ten na voňavoučké rumové měsíčky, které krásně ozdobí mísu s vánočním cukrovím. Je totiž jednoduchý a poradíme, jak na polevu, aby se povedla.

Cukroví s vůní rumu

Rum používáme v mnoha receptech, někdy ale může být nahrazen i rumovou esencí. Ta je jemnější a vhodnější pro ty, kteří alkohol nevyhledávají. Rum v nás může vyvolávat příjemné hřejivé pocity, připomínku zimních okamžiků, kdy si po krásném výletu třeba vychutnáváme grog.

Rum dáváme hlavně do nepečeného cukroví, takové rumové kuličky jsou velmi vyhledávané. Abychom si na cukroví pochutnali, vyplatí se sáhnout po kvalitním rumu, který má výraznější aroma. Alkohol ale slouží jen pro zvýraznění chuti, ne pro její ovládnutí.

Na závěr článku pro vás máme recept na rumové měsíčky, které se hodí chystat až na poslední chvíli. Skladovat je můžeme zhruba týden. 

Jak na rumovou polevu

Z rumu se také připravuje poleva právě tak, jak ji máme v receptu na rumové měsíčky. Rumová poleva krásně obohatí cukroví o jemnou vůni a chuť rumu. Využít ji můžeme i na další druhy cukroví, jako jsou perníčky nebo i linecké cukroví

Do rumové polevy patří cukr moučka, rum podle požadované intenzity chuti, horká voda podle potřeby na konzistenci a někdy se přidává i kapka citronové šťávy pro vyvážení chuti a lesk. 

Důležité je prosát cukr, aby v polevě nebyly hrudky. Pokud je směs příliš hustá, přidáváme po kapkách horkou vodu. Výsledná konzistence by měla být hladká a snadno roztíratelná. Nesmí téct.

Po nanesení polevy necháme ztuhnout na chladném místě. Poleva vydrží déle čerstvá, pokud ji skladujeme na suchém a chladném místě.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit rumové měsíčky

Na jednu dávku potřebujete: 150 g másla (nebo Hery), 150 g cukru krupice, 3 vejce, 150 g hladké mouky a 20 g kakaa. Poleva: 200 g cukru moučka, 2 lžíce horké vody, 4 lžic rumu. Na vymazání a vysypání formy: tuk hrubá mouka.

Jak na to? Dortovou formu vymažte tukem a vysypejte moukou. Troubu zapněte na 180 °C.

Změklé máslo, cukr a vejce šlehejte v robotu přibližně 20 minut. Mouku smíchejte s kakaem, přimíchejte ji do směsi a vyšlehejte. Těsto vylejte do formy a rovnoměrně rozetřete.

Formu vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 30 minut. Zda je upečeno, zkontrolujte špejlí, kterou zapíchněte do těsta. Musí vyjít ven suchá, bez drobečků. Připravte polevu. Do moučkového cukru přidejte vodu a rum. Ručním šlehačem vyšlehejte polevu. Ještě teplé upečené těsto polijte polevou. Nechte zatuhnout a potom vykrajujte kolečkem měsíčky.

Obdobou tohoto receptu jsou citronové měsíčky, kdy je rum vyměněn za citron. 

Náš tip: Upečte si voňavé rumové měsíčky podle následujícího video receptu: 

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku