Měsíčky z kakaového těsta s rumovou polevou jsou krásně vláčné, mají výrazné aroma a stačí je připravit týden před Vánoci
9. 12. 2024 Vaření
Recepty našich babiček bývají velmi cenné. Takový je i ten na voňavoučké rumové měsíčky, které krásně ozdobí mísu s vánočním cukrovím. Je totiž jednoduchý a poradíme, jak na polevu, aby se povedla.
Cukroví s vůní rumu
Rum používáme v mnoha receptech, někdy ale může být nahrazen i rumovou esencí. Ta je jemnější a vhodnější pro ty, kteří alkohol nevyhledávají. Rum v nás může vyvolávat příjemné hřejivé pocity, připomínku zimních okamžiků, kdy si po krásném výletu třeba vychutnáváme grog.
Rum dáváme hlavně do nepečeného cukroví, takové rumové kuličky jsou velmi vyhledávané. Abychom si na cukroví pochutnali, vyplatí se sáhnout po kvalitním rumu, který má výraznější aroma. Alkohol ale slouží jen pro zvýraznění chuti, ne pro její ovládnutí.
Na závěr článku pro vás máme recept na rumové měsíčky, které se hodí chystat až na poslední chvíli. Skladovat je můžeme zhruba týden.
Mohlo by vás zajímat
Jak na rumovou polevu
Z rumu se také připravuje poleva právě tak, jak ji máme v receptu na rumové měsíčky. Rumová poleva krásně obohatí cukroví o jemnou vůni a chuť rumu. Využít ji můžeme i na další druhy cukroví, jako jsou perníčky nebo i linecké cukroví.
Do rumové polevy patří cukr moučka, rum podle požadované intenzity chuti, horká voda podle potřeby na konzistenci a někdy se přidává i kapka citronové šťávy pro vyvážení chuti a lesk.
Důležité je prosát cukr, aby v polevě nebyly hrudky. Pokud je směs příliš hustá, přidáváme po kapkách horkou vodu. Výsledná konzistence by měla být hladká a snadno roztíratelná. Nesmí téct.
Po nanesení polevy necháme ztuhnout na chladném místě. Poleva vydrží déle čerstvá, pokud ji skladujeme na suchém a chladném místě.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit rumové měsíčky
Na jednu dávku potřebujete: 150 g másla (nebo Hery), 150 g cukru krupice, 3 vejce, 150 g hladké mouky a 20 g kakaa. Poleva: 200 g cukru moučka, 2 lžíce horké vody, 4 lžic rumu. Na vymazání a vysypání formy: tuk hrubá mouka.
Jak na to? Dortovou formu vymažte tukem a vysypejte moukou. Troubu zapněte na 180 °C.
Změklé máslo, cukr a vejce šlehejte v robotu přibližně 20 minut. Mouku smíchejte s kakaem, přimíchejte ji do směsi a vyšlehejte. Těsto vylejte do formy a rovnoměrně rozetřete.
Formu vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 30 minut. Zda je upečeno, zkontrolujte špejlí, kterou zapíchněte do těsta. Musí vyjít ven suchá, bez drobečků. Připravte polevu. Do moučkového cukru přidejte vodu a rum. Ručním šlehačem vyšlehejte polevu. Ještě teplé upečené těsto polijte polevou. Nechte zatuhnout a potom vykrajujte kolečkem měsíčky.
Obdobou tohoto receptu jsou citronové měsíčky, kdy je rum vyměněn za citron.
Náš tip: Upečte si voňavé rumové měsíčky podle následujícího video receptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rumové kuličky: Nepečené vláčné cukroví s rozinkami se rozplývá na jazyku a díky různému obalení hned máte víc druhů
Langoše z jogurtového těsta jsou v horkovzdušné fritéze hotové do 10 minut: Stojí pár korun a připravit je zvládne každý
Jak na camping salát, který nadchl Jana Krause: Těhotnej kuchař prozradil, v čem je kouzlo jeho receptu
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Tvarožník podle Haliny Pawlovské je zcela bez mouky, krásně vláčný a díky jedné surovině i příjemně svěží
Jak udělat dětem radost? Upečte s nimi Mikuláše a čerta z kynutého těsta. Názorné video předvede tvoření postaviček