Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchané kynuté sádlové koláčky: Díky sádlu jsou neuvěřitelně vláčné a s voňavou náplní a drobenkou božsky chutnají
Zdroj: Toprecepty, mika59

Koláčky většinou připravujeme na slavnostní chvíle. Tak to dělaly i naše babičky. A víte, že do kynutých koláčků přidávaly sádlo? Kynutým těstům totiž dodává zcela specifickou chuť a vůni.

Kdy připravit speciální pečivo

Některé druhy pečiva přímo svádí k výjimečnému využití. A právě takové jsou i koláčky. Obzvláště nadýchané kynuté sádlové koláčky skvěle vypadají na svátečních stolech.

Dříve se hodně do pečení používalo sádlo, dnes spíše saháme po oleji, máslu a jiných tucích. Vychutnejte si ale tradiční podobu koláčků.

Na co nezapomenout při přípravě kynutého těsta

Základem je vzejitý kvásek, pro jehož přípravu je třeba troška cukru, vlažné mléko a kvasnice včas vyndané z lednice. S kváskem vypracujeme těsto, které necháme kynout do dvojnásobného obsahu. To může za teplého počasí trvat necelou hodinu. 

Pak vypracujeme příslušný tvar, v našem případě koláčky. Skleničkou uděláme ve středu důlek, naplníme příslušnou náplní a ještě necháme zhruba čtvrt hodiny dokynout na plechu. Pak koláčky potřeme vajíčkem, posypeme posypkou (drobenkou) a dáme do předehřáté trouby. 

Kynutí

Ač mnohými haněné, kynuté pečivo je u nás stále na výsluní. Slané nebo sladké, s lepkem nebo bez lepku - alespoň jednou za čas mu nemůže odolat skoro každý z nás. Kynuté jsou nejen housky, rohlíky,…

Jak připravit nadýchané kynuté sádlové koláčky

Na přípravu budete potřebovat: 250-300 ml mléka, 2 lžíce cukru, 42 g droždí, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce povoleného sádla, 1 hrnek hladké mouky, 2 žloutky, citronovou kůru a lžičku soli. Na tvarohovou náplň podle chuti: tvaroh, cukr, vanilkový cukr, žloutek a rozinky. Na povidlovou: povidla, cukr a skořici. Na drobenku si připravte: 200 g polohrubé mouky, 120 g cukru moučka, 1 skořicový cukr a 120 g másla. Vejce na potření okraje koláčku.

Jak na to? Ohřejte si trochu mléka a nalijte ho do malé vyšší misky. Přidejte cukr, rozdrobte do něj droždí, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.

Sádlo nechte povolit. Rozklepněte vejce, bílek dejte stranou na jiné využití a žloutky dejte do velké mísy. Přidejte sádlo a žloutky s ním utřete. K tomu prosejte mouku, nalijte vzejitý kvásek a další část mléka. Uvidíte při zpracování, jestli přidat další, nebo jestli to bude stačit. Ke směsi přidejte citronovou kůru a sůl. Vypracujte hutnější těsto. Nechte v teple vykynout. Trvá to asi necelou hodinu.

Troubu předehřejte na 190 °C. Na drobenku smíchejte mouku, cukry a máslo. Připravte si také náplň. Vyndejte si plech, vyložte ho pečicím papírem. Vykynuté těsto odebírejte lžicí, tvořte kolečka. Doprostřed udělejte spodkem skleničky důlek a naplňte ho náplní. Nechte asi čtvrt hodiny kynout na plechu. Pak potřete okraj rozšlehaným vejcem a navrch nasypte drobenku. Hotový plech dejte do předehřáté trouby a pečte do růžova. Trvá to asi 20 minut.

Náš tip: Pokud raději zůstanete u olejové varianty, připravte si výborné dvojctihodné koláčky s tvarohem a povidly podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více