Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Husarské koláčky s marmeládou: Voňavé cukroví z křehkého těsta voní vanilkou a oříšky a snadno se dělá
Zdroj: Toprecepty

Druhů vánočního cukroví je celá řada a vybrat si ty, které upéct, není žádná legrace. Pokud vás láká vyzkoušet letos něco nového, možná vás zaujmou husarské koláčky. Nezná je úplně každý a rozhodně si za ně vysloužíte slova pochvaly, neboť na jazyku se přímo rozplývají.

Husarské koláčky podobné sádlovkám

Rohlíčky, perníčky nebo linecké najdete snad na každém svátečním stole, každá rodina pak ale mívá své speciální druhy, které u nich na Vánoce nesmí chybět. Jedním z těch méně „profláklých“ druhů cukroví jsou třeba husarské koláčky.

Tyto malé bochánky plněné marmeládou vám na první pohled možná připomenou tradiční sádlovky. Do husarských koláčků se ale místo sádla dává tradiční máslo, které jim propůjčí typickou jemnou vůni a chuť. Navíc do nich nepatří ani kakao, takže bývají světlé. 

Světlé těsto, červená marmeláda

Jinak ale vše zůstává stejné – tedy podoba malých koláčků s červenou marmeládovou náplní uprostřed. Právě ta dala cukroví jméno – červená na bílém pozadí prý připomínala uniformu, a hlavně červenou pokrývku hlavy husarů (původně příslušnícků tělesné stráže uherského krále Matyáše Korvína). Setkat se ale můžete i s názvy husarské knoflíky nebo andělské oči

Stačí jen vytvarovat kuličky

Na husarských koláčcích je úžasná jejich opravdu velmi snadná příprava – nemusíte nic vyvalovat ani vykrajovat – z těsta jen vytvarujete kuličky, do nichž uděláte důlek, a ten naplníte marmeládou.

Předností koláčků také je, že nejsou moc přeslazené, navíc máslovou chuť těsta příjemně vyvažuje kyselá rybízová marmeláda. Použít ale můžete i jinou nakyslou a červenou, třeba višňovou. Dalo by se tak o nich směle říct, že jde o takovou jednodušší verzi lineckého cukroví

Recept na husarské koláčky

Do těsta na husarské koláčky se navíc dávají ještě mleté lískové oříšky, které je krásně provoní a dodají jim specifickou chuť. Výsledkem je cukroví, které je nádherně křehké a doslova se rozplývá na jazyku.

Pokud by vám verze se zavařeninou přišla kyselá až moc, můžete dát místo ní do důlků třeba nutellu, jejíž chuť se krásně snoubí s lískovými oříšky v těstě. A jak tedy udělat originál s marmeládou

Budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 100 g namletých lískových oříšků, 1 vanilkový cukr, 200 g másla, 2 žloutky. Na náplň si připravte: 150 g rybízové marmelády a 75 g moučkového cukru. 

  1. Do mísy nebo na pracovní plochu nasypejte mouku, mleté ořechy a vanilkový cukr a suchou směs promíchejte. Dále přidejte žloutky, máslo a vypracujte hladké těsto.
  2. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a v chladničce ho nechte odpočinout do druhého dne. Z odleželého těsta pak tvarujte malé drobné koláčky (kuličky), s důlkem, který po upečení naplníte marmeládou. 
  3. Koláčky přendejte na plech vyložený papírem na pečení. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cukroví 7-10 minut. Než se koláčky upečou, připravte si náplň. K vybrané marmeládě přisypejte moučkový cukr a vše důkladně promíchejte. 
  4. Upečené koláčky nechte vychladnout a poté důlky naplňte pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku marmeládou. Takto připravené koláčky nechte zaschnout na vzduchu asi 1-2 dny. Následně je pocukrujte moučkovým cukrem a uchovávejte v plechové dóze.

Náš tip: Podobné sádlovky můžete upéct podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku