Cukroví z cukrovinek: Tatrankové pracny chutnají jako slavné oplatky a jíst je můžete hned po upečení
27. 11. 2025 Vaření
Patří k vašim nejoblíbenějším druhům cukroví pracny neboli medvědí tlapky? Tradiční jsou s ořechy a s kořením, nicméně v poslední době se dělávají v mnoha dalších příchutích. Na jejich přípravu můžete využít třeba oblíbené oplatky s čokoládou či oříšky – tatranky.
Do cukroví piškoty, sušenky i oplatky
Cukroví z cukrovinek je u nás poměrně oblíbené. Počátky tohoto trendu můžete hledat možná už v různých kuličkách či vosích hnízdech, jejichž základní ingrediencí jsou nadrcené piškoty. Do pečení ovšem můžete využít i různé sušenky, jimiž nahradíte zmiňované piškoty, ale i čokoládové tyčinky.
S oblibou se u nás používá třeba kokosová Margotka nebo čokoládová Kofila či Ledové kaštany. Tyto cukrovinky totiž výrazně usnadní přípravu cukroví, neboť mu přidají i svou příchuť. Nemusíte tedy kombinovat různé ingredience, ale už máte rovnou cukroví dochucené. Takové pak nadchne nejen milovníky té určité sladkosti, ale rozhodně i ostatní.
Mohlo by vás zajímat
Slavné oplatky na výlety
Jednou z cukrovinek, z nichž můžete udělat cukroví, jsou i slavné oplatky s náplní – Tatranky, případně podobné Horalky či jejich různé napodobeniny. Oblíbené oplatky s okraji máčenými v čokoládě, označované rovněž staršími generacemi jako pišingry, nás již léta doprovázejí na výletech do přírody, využít je ale můžete i na vánoční svátky.
Dělají se v mnoha příchutích – klasické jsou lískooříškové, v současnosti se vyrábějí také čokoládové nebo arašídové.
Tatranky nejen do nepečeného cukroví
Do cukroví lze použít všechny druhy – záleží jen na vás, kterou příchuť oplatek, respektive náplně, upřednostňujete. Nejčastěji se do cukroví dávají ty lískooříškové, patří totiž mezi nejoblíbenější.
Asi nejjednodušším cukrovím, které můžete udělat z tatranek, jsou nepečené kuličky. Oplatky vlastě jen rozmixujete, přidáte máslo, cukr nebo jiné sladidlo, kakao či čokoládu, rum nebo ořechy a vše spojíte v hmotu, z níž vytvarujete kuličky s příchutí tatranek.
Recept na tatrankové pracny
Rozemletými tatrankami je ovšem možné nahradit i část mouky v pečeném cukroví, jako jsou třeba rohlíčky nebo medvědí pracny. I do těchto pracen se používá hladká mouka a tatranky jsou jen doplňkem. Případně k nim můžete ještě přidat mleté ořechy nebo kokos.
Výhodou přidání tatranek je, že tím dodáte pracnám i tuk, takže jsou hned po upečení krásně měkké. Navíc díky nim mají výraznější chuť čokolády nebo oříšků, podle toho, jaký druh vyberete. A jak tedy tyto tatrankové pracny připravíte?
Budete potřebovat: 3 čokoládové tatranky (141 g), 100 g moučkového cukru, 360 g hladké mouky, 2 lžíce strouhaného kokosu, 250 g ztuženého tuku (Ivy nebo Omegy) nebo másla, 1 vejce, moučkový cukr na obalení.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si formičky na pracny, případně je vymažte tukem.
- Čokoládové tatranky nastrouhejte najemno do mísy. Přidejte k nim cukr, mouku, kokos a vše promíchejte. Pak přidejte vejce a rozpuštěný, prochladlý tuk. Vypracujte hladké těsto.
- Hotové těsto plňte do připravených formiček na pracny. Pečte v předehřáté troubě asi 10 minut dozlatova. Po upečení nechte pracny pár minut zchladnout a vyklopte je. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.
Náš tip: Klasické pracny si můžete upéct podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více