Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví z cukrovinek: Pracny z tatranek, margotková kolečka nebo kávová kolečka s kofilovým krémem chutnají božsky
Zdroj: Toprecepty

Chcete si trochu usnadnit přípravu cukroví? Někdy je těžké vybalancovat všechny přísady, aby sladkost chutnala dokonale. A co takhle využít chuť léty prověřených sladkostí, jako jsou známé čokoládové tyčinky a oplatky. Miluje je snad každý a cukroví s nimi bude prostě báječné.

Kofilové pusinky

Tato legendární tyčinka se slavným žlutým obalem s mouřenínem je tu s námi již několik generací. Její chuť je nezaměnitelná a spojení mléčné čokolády s kávovou náplní, jež obsahuje 50 % kávy, je prostě vynikající. Není divu, že se Kofila tak často využívá na přípravu mnoha dezertů. Kofilu využijete do různých náplní, krémů nebo polev, které se pak hodí do mnoha cukrovinek s kávovou příchutí. Chcete-li něco neobvyklého, můžete se pustit třeba těchto zajímavých pusinek s náplní. Jak na to?

Budete potřebovat: 3 bílky, 12 lžic cukru moučka a 2 tyčinky Kofila.

Postup: Připravte hrnec a o něco menší misku. Do hrnce dejte trochu vody a přiveďte k varu. Na hrnec položte misku s bílky a šlehejte ve vodní lázni. Když bílky začínají houstnout, přidávejte postupně cukr a šlehejte do úplného zhoustnutí. Sníh by se měl lesknout. Připravte plech s pečícím papírem. Čokoládu nakrájejte na kousíčky. Vyšlehané bílky dejte do zdobicího sáčku a s jeho pomocí vytvarujte na plech malé kopečky. Do každého dejte kousek čokolády a špičkou sněhu pusinku uzavřete. Sušte v troubě při 120 stupních cca 40 minut.

Pracny z Tatranek

Tatranky se právem řadí mezi naše nejslavnější oplatky. Několik generací na nich přežilo o zvládlo výlety nejen do Tater, ale i výšlapy na Sněžku a populární jsou dodnes. K nejoblíbenějším patří ty s lískooříškovou náplní, což je prověřená kombinace, která v cukroví výborně funguje. Asi nejjednodušším cukrovím, které můžete z Tatranek udělat jsou kuličky. Oplatky stačí jen rozmixovat, přidat máslo, trochu cukru, kakaa nebo ořechů, případně rumu a vytvarovat kuličky. Tatranky se ovšem dají využít i do pečení. Výborně jimi oživíte třeba tradiční české cukroví pracny. Pracny z Tatranek můžete zkusit podle našeho receptu, určitě nebudete litovat.

Ořechy s náplní z Mila oplatek

Pokud se v pomyslném souboji mezi milovníky Tatranek a oplatek Mila řadíte do druhého tábora, určitě vás osloví i ořechy, v nichž se ukrývá náplň z těchto vynikajících oplatek původem ze Slovenska přelitých jemnou čokoládovou polevou. Hlavní předností cukrovinky je smetanová náplň, která se přímo úžasně hodí do různých krémů. Krém vám navíc krásně zahustí a nebudete muset použít tolik másla. Lahodný krém do tradičního vánočního cukroví si můžete připravit třeba podle našeho ověřeného receptu.

Košíčky s Ledovými kaštany

Další oblíbenou čokoládovou tyčinkou, která se může pochlubit dlouholetou historií, jsou Ledové kaštany. Tyčinka z hořké čokolády složená z několika bonbonů plněných čokoládovým oříškovým krémem se s oblibou využívá i do různých zákusků nebo i na výrobu likérů. Stačí je jen rozpustit a vznikne vám výborná čokoládová poleva s lehkou oříškovou příchutí. Pokud nestíháte a potřebujete ještě na poslední chvíli rozšířit svou nabídku cukroví, zkuste třeba tyto snadné košíčky z Ledových kaštanů.

Budete potřebovat: 100 ml mléka, 150 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 200 g Ledových kaštanů, 100 g stoprocentního tuku, 1 lžíci moučkového cukru, 1 lžíci kakaa, ořechy na ozdobu.

Postup: Do vroucího mléka vsypte ořechy a cukr a povařte do zhustnutí. Nechte vychladnout, potom z hmoty udělejte malé kuličky. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, tuk, kakao a cukr. Do papírových košíčků nalijte trocha čokolády, vložte na ni ořechovou kuličku a opět zalijte čokoládou. Ozdobte půlkou vlašského ořechu.

Margotková kolečka

Máte-li rádi trochu exotičtější chutě a cukroví s kokosem, můžete při pečení sáhnout po další z legendárních čokoládových tyčinek – Margotce. Oblíbená tyčinka je dokonalou kombinací mléčné čokolády a kokosové náplně s rumovou příchutí, klasické kokosové cukroví tak pozvedne na vyšší úroveň. Margotka se často přidává strouhaná do různých těst, třeba na bábovku. Vylepší dortové krémy a vytvoříte z ní třeba i netradiční vosí hnízda. A nebo ji můžete použít do vynikajících koleček, které si můžete upéct třeba podle našeho video receptu:

 

Recepty k tomuto článku