Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vosí hnízda nebo včelí úly, ať už nepečenému cukroví z oříšků a kakaa se sladkým žloutkovým krémem říkáte jakkoli, mívá ve většině rodin stejný osud. Rychlostí blesku mizí z talíře mezi prvními a jedna, ani dvě či tři dávky nikdy nestačí. S naším videoreceptem je zvládnete připravit nejen lahodné, ale i krásné, takže jich nejspíš zase nebude dost.

Vosí hnízda 

Malé kulaté kopečky či špičky vypadají tak roztomile, že jakkoliv silná vůle rychle ochabuje a už se natahujeme po vosím hnízdě, nebo chcete-li včelím úlku. Patří mezi tradiční nepečené cukroví, které bohužel mizí rychleji, než trvá jeho příprava.

Vůně po rumu, oříškách a máslu, kakaové těsto a žloutkový krém tvoří nebezpečně vynikající kombinaci, které je těžké odolat. Občas totiž nevíme, kolik kousků je dost.

Příprava vosích hnízd je snadná, jak se můžete přesvědčit v našem videoreceptu. Názorný postup doplňujeme ještě praktickými tipy, abyste vosími hnízdy oslnili na první dobrou.

Z čeho se dělají vosí hnízda 

Úspěšná příprava hnízd spočívá ve správném těstu a lahodné náplni. Základem  těsta bývají jemně umleté piškoty, ořechy dodají chuť a přirozený tuk, takže těsto není suché. Moučkový cukr obstará sladkost a změklé máslo pomáhá vytvořit soudržnou, ale stále tvárnou směs.

Důležitou roli hrají i tekutiny. Většinou jde o mléko a malé množství rumu. Právě rum dodává nepečenému cukroví typickou vůni a postará se i o delší trvanlivost. 

Krém z másla a moučkového cukru musí být hladký. Do směsi se přidává vaječný žloutek. Pokud se obáváme salmonely ze syrového žloutku, můžeme přidat vaječný likér.

Jak tvarovat hnízda

Tvarování těsta do formičky je krok, který zvládneme snadno. Důležité je zaměřit se na teplotu těsta. Nejlépe se tvaruje vychlazené těsto, avšak ne úplně tuhé. Chlad zpevní máslo, směs se tolik nelepí a ve formičkách drží přesný tvar. Pokud se těsto během práce zahřeje, je dobré ho na chvíli vrátit do lednice. Odebíráme malé porce těsta, v dlaních je zakulatíme a vtlačíme do formičky na hnízda, stejně jako ve videoreceptu. 

Důležité je správné přitlačení, směs by měla přilnout ke stěně. Ve středu uděláme otvor pomocí obráceného konce vařečky, speciální volné součásti formičky nebo palcem. Do něj dáme lžičkou nebo zdobičkou krém, který vytváří jemnou sladkou náplň. Nakonec vše uzavřeme kulatým piškotem

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit vosí hnízda

Na jednu dávku potřebujete: Na těsto: 160 g piškotů, 70 g mletých lískových oříšků, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 60 g změklého másla, 2–3 lžíce mléka a rum podle chuti. Na krém: 50 g másla, 50 g moučkového cukru, trochu vaječného likéru (nebo 1 žloutek) a trochu rumu dle chuti. Dále: kulaté piškoty (podle počtu kousků).
Jak na to? 

  1. Piškoty umelte najemno a dejte je do mísy. Přidejte lískové oříšky, kakao, moučkový cukr a vše promíchejte.
  2. Přidejte změklé máslo, mléko a rum podle chuti. Vše propracujte do vláčného těsta.
  3. Do misky dejte změklé máslo, moučkový cukr, přidejte trochu vaječného likéru nebo jeden žloutek a rum podle chuti a vše vymíchejte do hladkého krému.
  4. Z těsta postupně odebírejte stejně velké kousky. Z každého vymodelujte kuličku a vtlačte ji do formičky na hnízda.

  5. Střed naplňte krémem, hnízdo uzavřete piškotem a vyklopte z formičky.

  6. Hotová vosí hnízda skladujte v uzavíratelné dóze v lednici.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli