Vánoce s Josefem Maršálkem: Dortíčky s vanilkovým krémem jsou obdobou išelských, ovšem v luxusnější kakaové verzi
8. 12. 2025 Vaření
Vánoční cukroví může mít mnoho podob, ale pokud letos hledáte něco neotřelého a elegantního, máme pro vás tip z opravdu nejpovolanějších rukou. V rámci našeho předvánočního seriálu jsme vyzkoušeli další recept cukráře Josefa Maršálka, a to čokoládové dortíčky. A musíme říct, že si nás okamžitě získaly.
Malé čokoládové dortíky
Klasické druhy cukroví, jako jsou rohlíčky, perníčky, pracny nebo linecké, má na stole prakticky každý. Chcete-li ale letos obohatit svůj repertoár něčím mimořádným, co se na mísách s cukrovím opravdu vyjímá, mohou být tyto miniaturní dortíčky to pravé. Na první pohled připomínají malé slavnostní zákusky, takže jimi určitě uděláte dojem a můžete si být jistí, že z talířů zmizí jako první.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jako išelské dortíčky
Čokoládové dortíčky Josefa Maršálka jsou takovou obdobou tradičního druhu cukroví – išelských dortíčků neboli koleček, které byly oblíbené již v dobách první republiky a jejich původ sahá již do dob Rakouska-Uherska a do místních lázní Bad Ischl.
Klasické išelské dortíčky se skládají ze dvou koleček křehkého těsta (podobného jako na linecké, často doplněného o ořechy), které se spojí máslovým krémem ochuceným oříšky a zavařeninou. Kousek cukroví se navíc přelévá čokoládovou polevou, a ještě se zdobí polovinou vlašského ořechu, mandlí nebo lískovým oříškem, což z něj opravdu dělá takový malý dortík.
Cukroví pro milovníky čokolády
Josef Maršálek ale připravil své dortíčky trochu jinak, a pokud milujete čokoládu, rozhodně si přijdete na své. Sušenky, které jsou základem cukroví, jsou ochucené kakaem, dortíky jsou navíc zalité polevou z kvalitní hořké čokolády a kakaového másla, a pokud byste čokoládové chuti neměli dost, cukroví se navíc zdobí drcenými kakaovými boby.
To vše pak vyvažuje světlý krém uvnitř dortíků, který je máslový a ochucený vanilkou. Právě ten vytváří chuťový i vzhledový kontrast k tmavému korpusu, takže každý kousek působí nejen výrazně, ale i všechny chutě k sobě krásně ladí.
Dortíčky podle Josefa Maršálka
Čokoládové dortíčky Josefa Maršálka jsou možná trochu pracnější než jiné druhy cukroví, ale výsledný efekt za to rozhodně stojí. Tak se do nich pusťte podle následujícího receptu. Nebudete litovat.
Budete potřebovat: 190 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 30 g kakaa, 2 g soli, 1 g mleté skořice, 145 g studeného másla a 1 žloutek (velikosti „M“). Na krém si připravte: 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 20 ml rumu, 10 g vanilkového cukru. Na polevu: 100 g hořké čokolády, 15 g kakaového másla. Na ozdobu: 25 g nahrubo drcených kakaových bobů.
- Do mísy nasypejte všechny sypké suroviny – mouku, cukr, sůl a mletou skořici. Přidejte studené máslo a vše rychle promněte mezi prsty, aby vám vznikla jakási drobenka. Pak přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto, které není nutné nechávat odležet v chladu.
- Troubu předehřejte na 160 °C a pracovní plochu lehce poprašte moukou. Těsto rovnou vyválejte na plát silný cca 2–3 mm a vykrajujte z něj kolečka nebo kytičky. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Mezi každým kolečkem nechte asi půl centimetru prostoru. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte asi 10–12 minut.
- Mezitím si připravte krém. Do mísy robotu dejte moučkový cukr, máslo, rum a přisypejte vanilkový cukr. Vše šlehejte, dokud se ingredience nespojí a nevznikne hladký a nadýchaný krém. Krémem naplňte cukrářský sáček s tzv. řezanou špičkou. Na spodní strany vychladlých koleček naneste vrstvu krému a přiklopte druhým kolečkem lícní stranou vzhůru. Slepené dortíčky nechte chvíli vychladit v lednici.
- Připravte si polevu. Do misky nalámejte kvalitní hořkou čokoládu, přidejte kakaové máslo a vše společně rozpusťte v mikrovlnné troubě. Prošlehejte, aby vznikla hladká poleva. Polevu můžete připravit i v horké vodní lázni.
- Slepená vychlazená kolečka pak vrchní stranou namáčejte do čokolády a než poleva zaschne, ihned ji posypejte nasekanými kakaovými boby. Hotové dortíčky pak skladujte v chladu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více