Krém s moučnou kaší: Recept podle našich babiček se dá výborně využít do košíčků, lineckého i ořechů
11. 12. 2025 Vaření
Dobrý krém může naše vánoční cukroví báječně pozvednout. Krém s moučnou kaší je lehčí než klasický máslový, dobře drží tvar a chutná skvěle i po odležení. Připravte si ho podle našeho návodu.
Krém s moučnou kaší
Máslový krém nastavovaný moučnou kaší patří mezi tradiční vánoční náplně, které se objevují v receptech už desítky let. Používá se především do slepovaného cukroví, řezů a rovněž do některých dortových zákusků. Jeho výhodou je jemná struktura, nižší tučnost oproti čistě máslovým krémům a velmi dobrá stabilita při správné přípravě.
Je jemnější než klasické máslové krémy a přitom krásně drží tvar. Díky kaši není tak těžký a cukroví s ním dobře chutná i po několika dnech odležení. Právě proto se objevuje na svátečních stolech rok co rok bez ohledu na nové trendy.
Mohlo by vás zajímat
Proč se krém s moučnou kaší někdy nepovede a srazí?
Nejčastějším důvodem je rozdílná teplota jednotlivých surovin. Pokud má máslo jinou teplotu než připravená kaše, krém se místo hladké pěny začne rozpadat a ztrácí svou typickou hebkost.
- Všechny složky musí mít pokojovou teplotu, jinak se tuk a tekutina správně nepropojí.
- Máslo musíme nejprve vyšlehat do světlé pěny, protože jen tak vytvoří základ, který kaši udrží.
- Častou chybou bývá příliš rychlé spojování obou částí bez dostatečného vyšlehání másla.
- Kaši do krému přidáváme postupně po částech, aby se hmota nepřetížila a nezačala se oddělovat.
Jak dlouho vydrží krém s moučnou kaší v hotovém cukroví?
Při správném uložení patří tento krém k těm, které jsou na vánoční období velmi praktické. V chladu drží tvar, nevytéká ze slepovaných kousků a chuťově zůstává jemný i po několika dnech.
Nejlépe mu svědčí lednice nebo opravdu chladná spíž, kde není velké kolísání teplot. V chladném prostředí si zachovává pevnost a nepůsobí rozměkle ani po delší době. Díky podílu kaše nepůsobí krém ani po dnech uležení těžce.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak na krém s moučnou kaší
Na jednu dávku potřebujete: 250 ml mléka, 30 g polohrubé mouky, 250 g másla, 150 g cukru moučka a 1 sáček vanilkového cukru.
Jak na to?
- Mléko přiveďte k varu. Za stálého míchání přisypte polohrubou mouku a vařte, dokud nevznikne hustá kaše.
- Nechte vychladnout v misce a povrch natěsno zakryjte potravinovou folií tak, aby nevznikl škraloup.
- Do mísy dejte pokrájené máslo, přidejte moučkový a vanilkový cukr a vyšleháme do pěny. Po částech zašlehejte zchladlou kaši. Ochutit můžete dle libosti navíc ještě kakaem, oříšky neb kávou.
- Dejte do zdobičky a ozdobte krémem cukroví.
Náš tip: Výborný krém si můžete připravit i podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více