Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krém s moučnou kaší: Recept podle našich babiček se dá výborně využít do košíčků, lineckého i ořechů
Zdroj: Toprecepty.cz

Dobrý krém může naše vánoční cukroví báječně pozvednout. Krém s moučnou kaší je lehčí než klasický máslový, dobře drží tvar a chutná skvěle i po odležení. Připravte si ho podle našeho návodu.

Krém s moučnou kaší

Máslový krém nastavovaný moučnou kaší patří mezi tradiční vánoční náplně, které se objevují v receptech už desítky let. Používá se především do slepovaného cukroví, řezů a rovněž do některých dortových zákusků. Jeho výhodou je jemná struktura, nižší tučnost oproti čistě máslovým krémům a velmi dobrá stabilita při správné přípravě.

Je jemnější než klasické máslové krémy a přitom krásně drží tvar. Díky kaši není tak těžký a cukroví s ním dobře chutná i po několika dnech odležení. Právě proto se objevuje na svátečních stolech rok co rok bez ohledu na nové trendy.

Proč se krém s moučnou kaší někdy nepovede a srazí?

Nejčastějším důvodem je rozdílná teplota jednotlivých surovin. Pokud má máslo jinou teplotu než připravená kaše, krém se místo hladké pěny začne rozpadat a ztrácí svou typickou hebkost.

  • Všechny složky musí mít pokojovou teplotu, jinak se tuk a tekutina správně nepropojí.
  • Máslo musíme nejprve vyšlehat do světlé pěny, protože jen tak vytvoří základ, který kaši udrží.
  • Častou chybou bývá příliš rychlé spojování obou částí bez dostatečného vyšlehání másla. 
  • Kaši do krému přidáváme postupně po částech, aby se hmota nepřetížila a nezačala se oddělovat.

Jak dlouho vydrží krém s moučnou kaší v hotovém cukroví?

Při správném uložení patří tento krém k těm, které jsou na vánoční období velmi praktické. V chladu drží tvar, nevytéká ze slepovaných kousků a chuťově zůstává jemný i po několika dnech.

Nejlépe mu svědčí lednice nebo opravdu chladná spíž, kde není velké kolísání teplot. V chladném prostředí si zachovává pevnost a nepůsobí rozměkle ani po delší době. Díky podílu kaše nepůsobí krém ani po dnech uležení těžce.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na krém s moučnou kaší

Na jednu dávku potřebujete: 250 ml mléka, 30 g polohrubé mouky, 250 g másla, 150 g cukru moučka a 1 sáček vanilkového cukru
Jak na to?   

  1. Mléko přiveďte k varu. Za stálého míchání přisypte polohrubou mouku a vařte, dokud nevznikne hustá kaše. 
  2. Nechte vychladnout v misce a povrch natěsno zakryjte potravinovou folií tak, aby nevznikl škraloup. 
  3. Do mísy dejte pokrájené máslo, přidejte moučkový a vanilkový cukr a vyšleháme do pěny. Po částech zašlehejte zchladlou kaši. Ochutit můžete dle libosti navíc ještě kakaem, oříšky neb kávou. 
  4. Dejte do zdobičky a ozdobte krémem cukroví.

Náš tip: Výborný krém si můžete připravit i podle našeho videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli