Bramborová kaše nikdy nebyla lepší! Jeden krok před vařením brambor udělá z obyčejného jídla delikatesu
12. 12. 2025 Vaření
Dobrá bramborová kaše má být jemná, voňavá a plná chuti. Prozradíme, jaký typ brambor zvolit a jak je správně uvařit, aby se z dobrého jídla stala božská mana!
Bramborová kaše
Letmým pohledem se zdá, že připravit výbornou bramborovou kaši není žádná věda. Tedy není to žádná raketová věda. Přesto, abychom si přichystali lahodnou bramborovou kaši, potřebujeme znát několik detailů.
Jako základ je samozřejmě vybrat vhodné brambory. V tomto případě sáhneme po těch moučnatějších (mají vyšší obsah škrobu), ze salátových by se nám kaše dařila hůř. V případě varných typů volíme varný typ C, případně B.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit brambory na kaši
Tady ale péče o správně připravené brambory nekončí. Kromě toho, že je potřebujeme uvařit doměkka, je důležité, aby měly správnou chuť. A tady se nabízí hned několik variant.
Základem je vždy dostatečné osolení, ale chuť můžeme bramborám dodat i pomocí koření. V tomto případě je výborný aromatický libeček.
Ale skutečně chutné brambory do kaše získáme díky vývaru. Je jedno, jestli se rozhodneme pro zeleninový, kuřecí či hovězí. Chutný nepřesolený vývar dodá bramborám jemnou chuť a nezapomenutelné aroma. Je to klíč k tomu, udělat z obyčejné kaše lahůdku!
Hotovou kaši můžeme ještě proměnit díky bylinkám (petrželka, pažitka, listy celeru) do svěžejší podoby. Výborná je i varianta s nastrouhaným aromatickým sýrem, jako je parmazán, čedar.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit výbornou bramborou kaši
Na bramborovou kaši budete potřebovat: brambory (na jednu porci se počítá zhruba 250 g brambor), sůl, domácí vývar, cibuli, bobkový list, horké mléko nebo smetanu dle potřeby a rozehřáté máslo.
- Brambory oloupejte, omyjte a pokud jsou větší, pokrájejte je na podobně velké kousky.
- Vložte je do hrnce, zalijte vývarem, vodu dle chuti osolte, přidejte kousek cibule a bobkový list (obojí lze vynechat) a uvařte je na mírném plameni doměkka. Vařte je mírně tak dlouho, dokud jimi vidlička hladce neprojede.
- Měkké brambory slijte (vývar ještě můžete použít třeba na polévku), brambory dejte zpátky do hrnce, vyndejte bobkový list a cibuli a brambory rozšťouchejte.
- K horkým bramborám přidejte rozpuštěné máslo a teplé mléko a prošlehejte na kaši. Bramborovou kaši podávejte ihned, delším stáním ztrácí na kvalitě.
Něco navíc:
- Brambory můžete uvařit jen ve vývaru bez cibule a bokového listu. Záleží na vašich chuťových preferencích.
- Nikdy nic nepokazí kmín, ten dodá kaši skvělou vůni a zlepší stravitelnost.
- Uvařené brambory nikdy nemixujte ponorným mixérem, ale použít můžete ruční elektrický šlehač.
- Místo mléka lze dát smetanu, nebo kaši připravit jen z másla.
- Zbylý vývar po bramborách slijte, ale nevylévejte! Je to skvělý základ pro polévku.
Náš tip: Bramborovou kaši si můžeme i zapéct třeba s lilkem. Připravte si ji podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více