Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka vám na Vánoce nestačí nebo vám vadí, že ji musíte motat z několika copů? Tak co ji nahradit štólou? Když uděláte tvarohovou, vyhnete se procesu kynutí, navíc ta podle receptu cukráře Josefa Maršálka je naprosto božská – nádherně nadýchaná a plná sladkého ovoce a mandlí. 

Originál z německých Drážďan

Štóla je tradičním vánočním pečivem v Německu. S městem Drážďany, proslaveným svými vánočními trhy, je spjata natolik, že se označuje jako štóla drážďanská a je nejslavnější. Právě tato konkrétní má dokonce ochrannou známku a může se péct pouze v místních pekárnách a kvalita výrobků je důkladně prověřována.

Pravá štóla se peče rovněž z kynutého těsta, které se ale nemotá jako to na vánočku, ale jen překládá, aby výsledný moučník připomínal Ježíška v peřince. Na rozdíl od naší vánočky je mnohem sladší, hodně máslová a bohatší – kromě rozinek se totiž do ní dává i spousta kandovaného ovoce.

Z toho důvodu se štóla peče i dostatečně dlouho dopředu (až 3 či 4 týdny před Štědrým dnem), aby se stihla dostatečně rozležet a všechny chutě se dobře propojily. 

Štóla i pro začátečníky

Pokud jste tu originální nestihli, můžete se ještě bez obav vrhnout na štólu podle receptu Josefa Maršálka. Pekl ji prý poprvé při příležitosti spuštění pořadu Peče celá země a již tenkrát si tam získala velký úspěch. Kromě toho, že báječně chutná její předností je i to, že ji zvládnou i úplně začátečníci.

Do štóly se místo droždí dává jen kypřicí prášek, jenž zajistí nadýchanost, navíc je díky tvarohu báječně vláčná. Štóla podle Josefa Maršálka je speciální tím, že na sobě nemá silnou cukrovou krustu, dokonale sladká je ale díly cukrové citronové polevě, jež jí ovšem navíc dodává trochu svěžesti. 

Recept na štólu Josefa Maršálka

Tvarohovou štólu není nutné ji nechávat rozležet, takže ji můžete upéct klidně den před Štědrým dnem, třeba místo pracnější vánočky. My jsme ji vyzkoušeli v rámci našeho předvánočního seriálu Vánoce s Josefem Maršálkem a nyní se do ní můžete pustit i vy. Jak tedy na ni?

Budete potřebovat: 100 g sušených meruněk, 100 g sušených brusinek, 100 g rozinek, 125 g tvarohu v kostce, 50 g podmáslí, 75 g rozpuštěného másla, 70 g cukru krupice, 1 vejce velikosti M, 1 malý citron, 1 g mletého anýzu, 250 g hladké mouky, 12 g prášku do pečiva, 2 g soli a 50 g blanšírovaných mandlí. Na polevu si připravte: 120 g cukru moučka a 30 g citronové šťávy. Na dokončení: 150 g kandovaného ovoce, 70 g másla, 40 g moučkového cukru a 5 g vanilkového cukru. 

  1. Meruňky nasekejte na malé kousky a smíchejte s rozinkami a brusinkami. Do mísy navažte tvaroh, podmáslí, máslo, cukr, vejce, kůru a šťávu z jednoho citronu, přidejte anýz a směs metličkou vymíchejte dohladka.
  2. Do jiné misky prosejte hladkou mouku se solí a práškem do pečiva, promíchejte a přidejte tvarohovou směs. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Do něj pak zapracujte sušené ovoce a mandle. 
  3. Na pomoučené desce vytvarujte z těsta obdélník, který přehněte do tvaru štóly. Štólu pomoučenýma rukama přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, spojem nahoru.
  4. Pečte v troubě předehřáté a 160 °C asi 25 až 30 minut. Po upečení potřete štólu rozehřátým máslem a lehce posypejte cukrem s vanilkou. Nechte vychladnout.
  5. Na polevu smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu, ve vodní lázni tuto směs mírně nahřejte. Potom polevu opatrně naneste na povrch upečené a vychladlé štóly a nechejte ji lehce stéct po stranách. Před zaschnutím polevy štólu dozdobte celou štólu kousky kandovaného ovoce.

Recepty k tomuto článku