

Tvarohová štola
Moučníky , Záviny, rolády 22 názorů
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 1 tvaroh (250 g)
- 150 g Hery nebo másla
- 150 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 100 g rozinek namočených
- 5 lžic rumu
- 50 g směsi sekaných opražených oříšků
- citronátu (nebo kandovanou pomerančovou kůru či jiné kandované ovoce)
- špetku strouhané citronové kůry
- Máslo na potření
Postup přípravy receptu
Do mouky nakrájíme tuk, přidáme ostatní, nakonec rozinky i s rumem. Vše na vále zpracujeme v těsto. Rukama těsto rozprostřeme na vále na délku plechu a výšku asi 3 cm. Pak jeden konec přehneme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Potřeme máslem, dáme do vyhřáté trouby a na střední teplotu 150 - 180°C pečeme asi 30 min. Během pečení minimálně 3 x znovu potřeme máslem. Po upečení znovu potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkový cukrem.
Poznámka
Můžeme jíst hned, nebo zabalíme do alobalu či potravinářské folie a vydrží nám až měsíc jako čerstvá.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 1 032 kuchařů a kuchařek
Ohodnoťte recept: Tvarohová štola
-
Taky ji peču a nejen na vánoce, je výborná. Mám jen dotaz, opravdu stačí půlhodina pečení? Já peču 50-60 minut a je akorát
-
Dělám podobně, jen po upečení potírám máslem s rumem. U nás se peče každý týden po dobu adventu až po vánoce a je výborná
-
Peču skoro stejnou. Ale Hello, řekni mi, jak to děláš, že ti v tom alobalu vydrží i měsíc? Mně tam vydrží maximálně dva dny, potom se nějak vypaří, nebo co...??
-
Moc dobrá
-
Dělal jsem stejně, jen místo oříšků jsem dal mandle
-
Už je v troubě tak jsem zvědav jak to dopadne,,,dělám ji poprvé,,,,a díky za receptwww.toprecepty.cz
-
Locika: Ano, stačí těsto trochu rozmačkat rukama na sílu asi 3 cm, na délku podle velikosti plechu a šířky asi 15 - 20 cm a asi jednu třetinu těsta přes ohnout nahoru. Počítej s tím, že to nabyde a trochu se může i roztéct.
-
Locika: já pecu skoro všechno na 180.jinak, ten recept je tady už skoro 4 roky, sem se už nikdo z autorů nevrací.....
-
Můžete prosím specielně pro mě udat teplotu pečení? Bez této informace nejsem schopná nic upéct
A to těsto - to prostě přehnu napůl a přenesu na plech? Na té fotce to vypadá složitěj vytvarované a já moc velký umělec nejsem
-
Moc děkuji za super recept. Včera jsem konečně štolu upekla a je naprosto úžasná
Budu muset péct další, aby nám vydržela na Vánoce. Nějak se už ztrácí
mohu jen a jen doporučit.
-
Hello taky ji každoročně dělám a nikdy nám moc nevydrží, protože když ji neschovám, tak mi ji seže....
Letos jsem ji upekla dceři do Čech, aby si ji schovala na vánoce a jak myslíš, že to dopadloNa vánoce budu péct minimálně další 2
-
+10
-
óóó jéé,Merylas peče v bábovce,já zase ve formě na vánočku...
taky je hezká
ta v té bábovce...
-
Je pěkná, já ji peču pořád pod pojmem tvarohová vánočka, dělají se taky mazance.
-
Merylas, když já jsem mohla dát k mazanci kapra, tak proč bys nemohla dát ke štole bábovku? Aspoň je vidět, co všechno z toho jde, ne?