Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční štóla: Německý symbol Vánoc  pochází z Drážďan, ta pravá drážďanská je s kandovaným ovocem a voní máslem
Zdroj: Wikimedia Commons, By Kora27 - Own work, CC BY-SA 4.0

Láká vás upéct letos na Vánoce ještě něco jiného než klasickou vánočku? Možností, jak si sladce zpestřit svátky, je spousta, stačí zabrousit do zahraničních kuchyní a upéct třeba drážďanskou štólu. A pokud se už pečení nemůžete dočkat, právě na ni se můžete vrhnout už teď. Rozležení ji jen prospěje. 

„Vánočka“ z Německa

O štóle by se dalo říct, že je vlastně takovou blízkou příbuznou naší vánočky. Také se obvykle peče z kynutého těsta, jsou v ní rozinky a často mandle a kromě toho ještě spousta dalších dobrot v podobě kandovaného ovoce. Štola je tradičním německým vánočním moučníkem, přičemž se nejvíc spojuje s městem poblíž českých hranic, kam se od nás jezdí převážně na výprodejové nákupy, Drážďanami.

Ne nadarmo se honosí přídomkem drážďanská, a i když se štóly pečou po celém Německu, ta drážďanská je považována za tu pravou a nejlepší. Jde přece o léty prověřené pečivo, historie štóly sahá dokonce již do 15. století

Pravá je jen ta drážďanská

Ostatně pravá drážďanská štola neboli Dresdner Christstollen se vyrábí pouze v Drážďanech a okolí. Podle tradiční receptury smí péct drážďanskou štólu jen asi 130 pekařů a cukrářů z této oblasti. Je totiž chráněna známkou EU a tu pravou poznáte rovněž podle zlaté pečeti, kterou výrobcům uděluje Drážďanský spolek na ochranu štóly.

Na této pečeti je vyobrazen saský kurfiřt a polský král August II. Silný. Právě na počest jeho korunovace tehdy místní pekaři upekli 7 metrů dlouhou štólu a v této tradici se pokračuje až do dnešních let. 

Která štóla je nejlepší?

Akci, jejíž hlavní hvězdou je právě obří štóla, se přímo říká Stollenfest a koná se pravidelně vždy druhou adventní neděli (což letos připadá na 9. prosince). Průvod s obří štólou pak prochází Drážďanami a nakonec se štóla nakrájí na kousky a prodává příznivcům sladkého pečiva z celého světa. Letos jeden kousek o váze 500 g vyjde na 10 EUR.

V Dráž’danech na trzích nebo v místních obchodech si však samozřejmě můžete koupit celou malou štólu. Za nejlepší je považována za od Emila Reimanna, dále z Lafer Confiserie Collection nebo od firmy Niederegger. Pravá drážďanská štóla však není žádná láce, její cena se pohybuje od 24 do 38 EUR za kilogram.  

Upečte si vlastní štólu skoro jako z Drážďan

Pokud se vám nechce za štólu utrácet nebo se do Drážďan nechystáte, můžete si ji snadno upéct doma. I když se do ní přidává o trochu víc ingrediencí než do vánočky, na výrobu zas tak složitá není, neboť nemusíte aspoň nic složitě zaplétat z pramenů. Jen je třeba myslet na to, že pravá štóla musí být pořádně máslová a o dost hutnější než vánočka.  A když do ní zabalíte ještě marcipán, rozhodně neuděláte chybu. 

Recepty cukrářů na štólu jsou samozřejmě přísně tajné, existuje ale spousta napodobenin, třeba i jednodušší z tvarohového těsta. Následující recept pochází z Německa a štóla podle něj vyrobená se originálu hodně podobá. Tak proč ji rovnou nevyzkoušet?

Budete potřebovat: 1200 g hladké pšeničné mouky, 80 g droždí, 400 ml mléka, 600 g másla, 1 bio citron (kůru z něj nastrouhanou), 3 špetky soli, rum, 600 g sultánek, 100 g mandlí (sladkých), 10 g mandlí (hořkých), 150 g kandované citronové kůry, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g cukru a 10 g stolního koření (připravit si je můžete do zásoby z 10 g muškátového květu, 5 g kardamomu, semínek z 1 vanilkového lusku, kůru z 1 bio citronu, 4 g skořice, 2 g nového koření, 1 g hřebíčku a moučkového cukru na posypání). 

  1. Sultánky namočte večer předtím do rumu, aby mohly přes noc nasáknout. Pokud nechcete použít alkohol, jednoduše tento krok vynechejte nebo namočte sultánky do jablečné šťávy
  2. Nejprve mírně zahřejte mléko a rozpusťte v něm droždí. Nechte asi 15 minut na teplém místě, až vzejde kvásek. 
  3. Poté v míse smíchejte všechny ingredience na těsto. Pomalu vmíchejte namočené rozinky a zbylé ovoce. Těsto vypracujete do hladka, zakryjte a nechte asi hodinu v teple kynout. 
  4. Nakynuté těsto dejte na vál poprášený moukou a vyválejte ho do tvaru obdélníku. Delší stranou ho přeložte do dvou třetin spodního dílu. Štolu přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte chvilku odpočívat. (Štólu můžete upéct i ve speciální formě na štólu.)
  5. Vykynout štólu pečete v troubě předehřáté na 180 °C cca jednu hodinu. Po upečení potřete štólu máslem a posypejte důkladně moučkovým cukrem.

Náš tip: Na to, jak tvarovat štólu se můžete podívat v tomto videu
 

Zdroje informací: 
Emil-reimann.de: Zeugnis handwerklicher Backkunst
Dresdnerstollen.com: Dresdner Christstollen
Stollen-aus-dresden.de: Stollen Rezepte

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více