

Štola (Těsto lze použít i na mazanec)
Doba přípravy: 4 hod. - trošku náročnější :-) Moučníky , Záviny, rolády 4 názory
Suroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- citrónová kůra
- 100 g droždí
- 200 g cukru
- 400 g másla
- asi 0,4 l mléka
- 150 g mandlí
- 100 – 500 g rozinek namočených v rumu
- 200 g kandovaného ovoce
Postup přípravy receptu
Zaděláme těsto do kterého přidáme rozinky, kandované ovoce atd. Těsto necháme asi 2 hodiny kynout. Propracujeme a necháme ještě asi 30 minut kynout.
Těsto rozdělíme na 2 poloviny a zformujeme z nich tvary podobné silnější bílé vece. Na jedné straně vytvoříme žlábek, který je typický pro tvar štoly.
Přendáme na vymazaný plech a dáme do středně vyhřáté trouby, pečeme 1-1,5 hodiny. Ještě horké potíráme rozehřátým máslem a bohatě sypeme moučkovým cukrem.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek
Ohodnoťte recept: Štola (Těsto lze použít i na mazanec)
-
Beetty
štolu miluju a každé vánoce si našetřím tu trochu času a vyhraji si s ní
.Dělám Drážďanskou,nebo tvarohovou,nebo klasiku skoro jako ty
.Tady si dovolím dát s čistým svědomím boďku předem,protože chuť je mi velice známá a mnou oblíbená
a k tomu meltu(kafíčko).Sliny startují závod
-
Drobek, já to vím, zcela vyjímečně i umím
, ale určitě by někdo ten postup uvítal
-
Pokud jde o postup, štolu u nás už léta děláme tak, že půl těsta rozválíme na plát, a ten pak na třetiny z obou stran přeložíme. Před dopečením potíráme máslem a pak zas sypeme moučkovým cukrem. Udělá to cukrovou slupičku. A je to.
-
Vypadá to moc hezky, ale vím, že štola má svůj nějaký postup a určitě bych ho tady dala, aspoň pro trdla, jako jsem já..
.Vánočky a štoly, pletení housek, na to jsem já expert
Ale jinak, Beetty, moc hezké