Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mini štóly jako cukroví: Z tvarohového těsta jsou neuvěřitelně vláčné a vydatně posypané cukrem se rozplývají na jazyku
Zdroj: Toprecepty, mirca75

Rádi zkoušíte každý rok nějaké neobvyklé druhy cukroví? Pokud chcete být originální, můžete si zpestřit nabídku mini verzí vyhlášené drážďanské štóly. Vydatně pocukrovaná dobrota krásně voní máslem a marcipánem, když ji připravíte z jednoduchého nekynutého těsta, budete ji mít hotovou cobydup.  

Tradiční německý symbol Vánoc

Štóla je pečivo, které dnes již běžně seženete v českých obchodech, za tou pravou byste ale museli do německých Drážďan. Právě odsud totiž symbol německých Vánoc pochází. Pečou je tu v mnoha velikostech a verzích, ta pravá drážďanská štóla je však z kynutého těsta vylepšeného o rozinky, mandle a kandovanou citrusovou kůru či ovoce.

Právě podobný tvar přibližuje štólu vánočce, kterou můžete štólou na svátečním stole směle nahradit. Štóly se však pečou i v dalších variantách, v Německu je populární třeba štóla marcipánová, maková nebo mandlová

Hříšně sladký a hutný moučník

Jeden z hlavních rozdílů mezi štólou a vánočkou spočívá v tom, že štóla je pokrytá silnou cukrovou vrstvou (setkat se můžete však i se štólou přelitou čokoládovou polevou) a těsto je i mnohem hutnější. Díky tomu stačí opravdu malinký kousek k uspokojení chuti na sladké.

Právě proto jsou štóly přímo ideální k tomu upéct je v mini verzi. Tyto malé štólové jednohubky jsou pak dokonalým doplňkem dalších druhů cukroví a hodí se třeba i jako netradiční jedlý dárek, když se před svátky vydáte k někomu na návštěvu.

Štóla nemusí být jen kynutá

Jak již bylo řečeno, klasická štóla se peče z kynutého těsta. Takovou je pak nutné péct dostatečně s předstihem, klidně až měsíc před svátky, aby byl čas nechat ji odležet. To už teď nyní úplně nestíháme, naštěstí existují i jednodušší verze z těsta s kypřicím práškem.

Příprava takové štóly je poměrně snadná a rychlá, a když dodáte ty správné ingredience, především dostatek cukru, másla a kandovaného ovoce, bude chutnat stejně jako ta tradiční. A jak tedy mini tvarohové štóly uděláte? 

Budete potřebovat: 200 g tvarohu, 50 g kandované citronové kůry, 50 g rozinek, 50 g najemno mletých mandlí, 250 g hladké mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, 75 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžičku rumového aroma, 1 vejce, 150 g změklého másla, 1 špetku soli a moučkový cukr smíchaný s vanilkou nebo vanilkovým cukrem na posypání. 

  1. Kandovanou citronovou kůru nakrájejte nadrobno, dejte do mísy s rozinkami a mletými mandlemi a promíchejte. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a prosejte ji. Přidejte zbývající přísady a vařečkou nebo v robotu pomocí háku na těsto vypracujte hladké těsto.  
  2. Z těsta pak na lehce pomoučené pracovní ploše vytvarujte válečky silné asi jako tužka a nakrájejte je na kousky dlouhé asi 4 cm. Vždy dva kousky položte vedle sebe, třetí kousek dejte na ně doprostřed a lehce přitlačte, aby vznikl tvar připomínající štólu. 
  3. Mini štóly pak přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 12 minut. Po vychladnutí je vydatně posypejte moučkovým cukrem nebo v něm cukroví rovnou ještě horké obalte. 

Náš tip: Jednoduchou štólu můžete upéct i z tvarohového těsta podle našeho video receptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více