Mini štóly jako cukroví: Z tvarohového těsta jsou neuvěřitelně vláčné a vydatně posypané cukrem se rozplývají na jazyku
8. 12. 2023 Vaření
Rádi zkoušíte každý rok nějaké neobvyklé druhy cukroví? Pokud chcete být originální, můžete si zpestřit nabídku mini verzí vyhlášené drážďanské štóly. Vydatně pocukrovaná dobrota krásně voní máslem a marcipánem, když ji připravíte z jednoduchého nekynutého těsta, budete ji mít hotovou cobydup.
Tradiční německý symbol Vánoc
Štóla je pečivo, které dnes již běžně seženete v českých obchodech, za tou pravou byste ale museli do německých Drážďan. Právě odsud totiž symbol německých Vánoc pochází. Pečou je tu v mnoha velikostech a verzích, ta pravá drážďanská štóla je však z kynutého těsta vylepšeného o rozinky, mandle a kandovanou citrusovou kůru či ovoce.
Právě podobný tvar přibližuje štólu vánočce, kterou můžete štólou na svátečním stole směle nahradit. Štóly se však pečou i v dalších variantách, v Německu je populární třeba štóla marcipánová, maková nebo mandlová.
Mohlo by vás zajímat
Hříšně sladký a hutný moučník
Jeden z hlavních rozdílů mezi štólou a vánočkou spočívá v tom, že štóla je pokrytá silnou cukrovou vrstvou (setkat se můžete však i se štólou přelitou čokoládovou polevou) a těsto je i mnohem hutnější. Díky tomu stačí opravdu malinký kousek k uspokojení chuti na sladké.
Právě proto jsou štóly přímo ideální k tomu upéct je v mini verzi. Tyto malé štólové jednohubky jsou pak dokonalým doplňkem dalších druhů cukroví a hodí se třeba i jako netradiční jedlý dárek, když se před svátky vydáte k někomu na návštěvu.
Štóla nemusí být jen kynutá
Jak již bylo řečeno, klasická štóla se peče z kynutého těsta. Takovou je pak nutné péct dostatečně s předstihem, klidně až měsíc před svátky, aby byl čas nechat ji odležet. To už teď nyní úplně nestíháme, naštěstí existují i jednodušší verze z těsta s kypřicím práškem.
Příprava takové štóly je poměrně snadná a rychlá, a když dodáte ty správné ingredience, především dostatek cukru, másla a kandovaného ovoce, bude chutnat stejně jako ta tradiční. A jak tedy mini tvarohové štóly uděláte?
Budete potřebovat: 200 g tvarohu, 50 g kandované citronové kůry, 50 g rozinek, 50 g najemno mletých mandlí, 250 g hladké mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, 75 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžičku rumového aroma, 1 vejce, 150 g změklého másla, 1 špetku soli a moučkový cukr smíchaný s vanilkou nebo vanilkovým cukrem na posypání.
- Kandovanou citronovou kůru nakrájejte nadrobno, dejte do mísy s rozinkami a mletými mandlemi a promíchejte. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a prosejte ji. Přidejte zbývající přísady a vařečkou nebo v robotu pomocí háku na těsto vypracujte hladké těsto.
- Z těsta pak na lehce pomoučené pracovní ploše vytvarujte válečky silné asi jako tužka a nakrájejte je na kousky dlouhé asi 4 cm. Vždy dva kousky položte vedle sebe, třetí kousek dejte na ně doprostřed a lehce přitlačte, aby vznikl tvar připomínající štólu.
- Mini štóly pak přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 12 minut. Po vychladnutí je vydatně posypejte moučkovým cukrem nebo v něm cukroví rovnou ještě horké obalte.
Náš tip: Jednoduchou štólu můžete upéct i z tvarohového těsta podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající „bezpracné“ škvarky podle Kláry: Recept na křupavou pochoutku z trouby zvládnete i v paneláku
Vánoční štóla: Německý symbol Vánoc pochází z Drážďan, ta pravá drážďanská je s kandovaným ovocem a voní máslem
Kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůru s úspěchem využijeme jako mlsání nebo do moučníků