Vítěz Hell's Kitchen Česko Kuba: Nebýt mé ženy, nedal bych to. Výhra padne na výbavu pro miminko, které čekáme, prozradil
17. 12. 2025 Rozhovory a reportáže
Jakub Reichman šel do Hell’s Kitchen Česko s jasným cílem – vyhrát. Přesto byl hned první den blízko vyřazení. Vítěz druhé řady pro Toprecepty.cz otevřeně mluví o vyhození z kuchyně, silných rodinných momentech, disciplíně i plánech na využití milionové výhry.
První den myslel, že jede domů
Jakub Reichman od začátku věděl, proč do soutěže jde. „Popravdě, splnilo se mi to, co jsem chtěl. Já jsem si tenkrát řekl, že to tam jdu vyhrát. A to se povedlo,“ říká Kuba pro Toprecepty.cz. Realita ho ale hned zpočátku tvrdě prověřila. „Když jsem byl první den na vyřazování, tak jsem si myslel, že jedu domů. Odcházel jsem a říkám ženě: ‚Je pátek, vidíme se v sobotu,‘“ směje se.
Nakonec ale soutěží prošel až do úplného konce a zapsal se do historie pořadu. „Vyhrál jsem bagetu, vyhrál jsem pánev a vyhrál jsem soutěž, což je extrém. To se podle mě nikomu nepovedlo,“ rekapituluje své úspěchy Kuba.
Mohlo by vás zajímat
Půl roku ticho a vyhození z kuchyně
Účast v Hell’s Kitchen musel dlouho tajit. „Půl roku to bylo celé pod pokličkou. Spousta lidí z mého okolí vůbec nevěděla, že jsem tam byl,“ popisuje Kuba. O to větší šok přišel, když se začal objevovat na obrazovce. „Najednou mi volali známí: ,Hej, tak jsi ve finále!‘ A já jim říkám: ‚Tak jsem se dostal trošku dál‘,“ směje se sympatický kuchař. Kamarádi reagovali po svém. „Říkali: ,Jestli jsi to vyhrál, tak tě přijdeme zmlátit, protože jsi nám lhal.‘“
Nejvíc nepříjemnou chvilku ovšem Kuba zažil přímo v kuchyni. „Nejhorší moment soutěže byl, když mě poprvé vyhodili z kuchyně,“ říká bez zaváhání. „Pro kuchaře je to největší potupa. Nedat mu možnost vydat servis.“ Chápe tlak na čas, ale s rozhodnutím Jana Punčocháře nesouhlasil. „V té kvalitě by se to vydalo, akorát by to trvalo déle. Ale když vám někdo řekne: ,Seber se a běž,‘ tak to je dno.“ Přiznává, že tehdy zvažoval konec. „Byl jsem fakt na pokraji, že odejdu sám,“ říká Kuba pro Toprecepty.cz.
Bageta pro ženu a nejsilnější emoce soutěže
Silné momenty přišly hlavně ve spojení s rodinou, například výzva o nejlepší výtvor pro Bageterii Boulevard. „Bageta byla super hlavně proto, že byla dělaná pro moji ženu,“ vysvětluje. Právě ona je podle něj klíčovou oporou. „Moje žena je můj největší kritik. Je strašně upřímná, ale díky tomu jsem možná tam, kde jsem,“ popisuje Kuba a zároveň přiznává, že právě její reakce pro něj znamenala hodně.
Ještě silnější emoce přišly ve finále. „Když přišla s naším psem, tak jsem se úplně rozbrečel,“ vzpomíná s tím, že na ten moment nezapomene. „Teď, když o tom mluvím, tak se mi chce brečet zase,“ dodává. Právě tyto chvíle pro něj byly silnější než samotná výhra. „Vidět je po měsíci bylo pro mě strašně důležité,“ má jasno vítěz Hell's Kitchen Česko.
Respekt z výzev a „zrada“ v pravidlech
Během celé soutěže měl Kuba respekt z každé výzvy. „Já jsem byl nervózní před každou,“ říká. Situaci si navíc zkomplikoval vlastní chybou. „Blbě jsem si přečetl pravidla,“ přiznává s úsměvem. Zatímco ostatní si přivezli poznámky, on ne.
„Ave měla přepsaný recepty, Paťo měl malou knížku. A já jediný si nevzal nic,“ popisuje. Až na místě zjistil, že udělal chybu, zakázány totiž byly jen kuchařské knihy. „Myslel jsem, že se to nesmí. Pak jsem koukal k ostatním a říkal si, že jsem si to asi blbě přečetl,“ směje se.
U každé výzvy čekal, co se může přihodit. Některé ho lákaly víc než jiné. „Třeba u vnitřností jsem si přál srdce, že bych zkusil tatarák nebo ho osmažit,“ říká Kuba pro Toprecepty.cz. Nakonec ale vždy bojoval do posledních sil. „Některé servisy byly těžké už od přípravy, kdy jsme věděli, že jsme v čudu,“ přiznává.
Catering, tým a finálový Wellington
Velkou výhodou byla pro Jakuba dlouholetá praxe mimo restaurace. „Patnáct let v cateringu mi dalo neskutečnou školu života,“ říká. „Tam se naučíte disciplíně a organizaci,“ dodává. Podle něj je to zásadní rozdíl. „Nejdřív si musíte všechno rozdělit, říct, kdo co dělá, a pak teprve vařit. Není důležité, kdo je nejlepší, ale aby se vše vydalo,“ vysvětluje sympatický kuchař.
Do finále Hell's Kitchen Česko šel s jasným plánem: „Věděl jsem, že budu dělat hovězí Wellington. Pekl jsem jich tisíce.“ Přesto riskoval. „Připravoval jsem ho porcově jako biftek. To jsem nikdy předtím nedělal,“ přiznává. Spoléhal ale na zkušenosti i tým. „My jsme si s klukama všechno zkusili dopředu, abychom věděli, jak to půjde,“ říká Kuba.
Zlom přišel přímo během servisu. „Honza mi jednu Wellingtonku schoval pod stůl a říkal: ,Já jsem nečekal, že se ti povedou všechny.‘“ Slyšel i jeho reakci do mikrofonu. „Říkal, že neví, co má dělat, že se mi povedly všechny,“ směje se Kuba. V tu chvíli si to uvědomil: „Říkal jsem si: Ty vole, možná je to tady!“
Výhra pro něj znamená hlavně příležitost. „Spolupráce s Honzou Punčochářem je obrovská věc,“ uvědomuje si šikovný kuchař. Finanční výhru využije realisticky. „Čekáme dítě, je to dobrý polštář,“ říká pro Toprecepty.cz Kuba. „Ty zkušenosti jsou ale víc. Peníze se dají vydělat, ale tohle už se opakovat nebude,“ dodává.
Do Kubova soukromí i na jeho účast v soutěži se můžete podívat do naší fotogalerie:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více