Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ tara23, před 15 hodinami
„Přání a gratulace“ Simona Skolakova, 8. 5. 2024 22:20
„Jak zmírnit ostrost guláše?“ durmanCZ, 5. 5. 2024 15:35
Poslední příspěvky
„Přeji hezký začátek týdne, dnes přišla na oběd dcera a spol…“ tara23, před 16 hodinami
„Simona Skolakova: Simčo, moc krásně jsi to napsala a je…“ MarcelaPa, před 17 hodinami
„Simona Skolakova: Simčo neomlouvej se, to je přece jedno,…“ tara23, před 18 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 12 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 16 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Zdravé Vánoce našich (pra)babiček: Dětem se dávaly panenky z ovoce místo dárků
Frog eye salad: Těstovinový salát s ananasem a mandarinkami je šťavnatý sladký dezert s originální chutí
Těhotnej kuchař radí, jak na dokonale křupavé bramboráky. Dávejte pozor na teplotu použitého mléka, říká známý influencer
12. 7. 2011 22:46
Jinak jsem prohlédla asi 20 kuchařek a 5 webů s vařením a zdaleka nepřevažuje dělení moučníků podle druhů těsta, je to asi věc názoru. Asi by to bylo logické, ale asi by si s tím spousta lidí nedovedla poradit. Nechci nikoho podceňovat, ale né každý zná přesné rozdíly mezi jednotlivými těsty. Navíc na jednom moučníku může být více druhů těst (např. dole linecké a pak vrstva ovoce nahoře zalitá piškotem). A kam to pak zařadit? Myslím, že než tápat jestli pod piškot nebo linecké je snadnější zvolit podkategorii Řezy s ovocem.
Jinak opravdu v Čechách oproti Slovensku je názvosloví moučníků zavádějící. Např. u nás v rodině se všemu pečenému (kromě koláčů a dortů) říká "buchta" a drobnému pečivu (cukroví) se neřekne jinak než "preclíky".
12. 7. 2011 14:59
Tady je těch kynutých takové množství, že než bych se čtením popisu práce dostala k tomu správnému (bez kynutí), tak by mi za tu dobu těsto vykynulo několikrát.
Stačilo by mít recepty nějak viditelně označené, třeba už v názvu, nebo u ikonek (kyne - kvásek,ale nekyne - bez kvásku,nekyne).
12. 7. 2011 13:01
Kategória "Řezy na plech" znie Heli fakt hrozne, ostatne, ktorý koláč sa nepečie na plechu ?
U nás je to jednoduché, ak poviem zákusok a ak poviem koláč, každému je jasné, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď obe kategórie by sa samozrejme dali deliť ďalej
Vychádza mi delenie klasické podľa druhov cesta najlogickejšie. Prezrela som niekoľko kuchárskych kníh, a sú fakt prehľadné podľa tohto delenia.
12. 7. 2011 12:14
Dále se tady navrhuje slané pečivo, dorty, cukroví. Prosím, všimněte si, že mají samostatné kategorie. Až se konečně zase změní Vánoční cukroví na Cukroví, aby k němu bylo možné přidávat i velikonoční a jiné zákusky, bude zase tato kategorie v pořádku.
Listové těsto bych samotné nedávala. Byla by to minikategorie. Buď se toto těsto použije na drobné zákusky, nebo na záviny nebo jako řezy na plech.
Já vím, že název kategorie Řezy na plech zní hrozně, ale vymyslete něco výstižnějšího. A protože kategorie Řezy bude velmi početná, přidala bych další kategorii Řezy s ovocem. Mě osobně se toto rozdělení v mojí "vystřihované" kuchařce velmi osvědčilo. Protože někdy člověk něco hledá, aby upotřebil ovoce, které chce zlikvidovat a proč se tedy přehrabovat ve všech řezech, když podle názvu nepoznáte, zda je to to, co hledáte.
Jinak je jasné, že kategorie se budou prolínat. Ale upřednostňovala bych zařazení vždycky tím, čím je moučník "zvláštní". Např. koblihy bych dala do Smaženého i když jsou vlastně kynuté atd. Protože když chci něco smaženého, pak je mi jedno, z jakého je to těsta.
12. 7. 2011 11:50
11. 7. 2011 23:23
Pak by to mělo mít ještě další dělení, např.
Těsto s droždím - kynuté
Těsto s droždím - s kváskem, ale bez kynutí
Těsto s droždím - bez kvásku a bez kynutí
a také jsem někde viděla těsto s droždím a práškem do pečiva.
Tato těsta se od sebe výrazně liší dobou přípravy, a to je pro mnohé velice důležité.
U návrhu Helly také není vše jednoznačné - kam třeba zařadit závin nebo bábovku z kynutého těsta.....
Také bych zde ještě přidala v dnešní době důležitou podkategorii "bezlepkové"
a možná i "univerzální těsta", vždyť z těsta na bábovku dělám i muffiny, bublaninu, dortový korpus, "buchtu" neboli řezy do pekáče apod.
11. 7. 2011 20:31
11. 7. 2011 15:44
11. 7. 2011 09:37
Je také nutné jasně vymezit tvar onoho pečiva, třeba u koláčů - já jsem zvyklá říkat např. koláč tomu, co je v kulaté formě, ale vím, že řada lidí říká koláči i na plechu obdélnikovém (pro mě řezy).
A pak také vymezit jasně druh těsta, - kynuté, listové je jasné, ale hodně lidí zaměňuje pojmy piškot, třený, litý, linecký a pod.
10. 7. 2011 21:05
10. 7. 2011 20:10
Ještě bych měla drobnou připomínku,aby autoři receptů do surovin psali konkrétnější údajenapř.kelímek jogurtu..šlehačky..může být ...160,400 ml a nevím ještě jaký??Takto uváděné hlavně u moučníků je pro nezkušené problém.Také v různých obchodech jsou jen určité druhy a když člověk neví,jak má finální těsto vypadat je to horší pro výsledek.Měl by být brán ohled i na začátečníky.
10. 7. 2011 19:29
10. 7. 2011 18:40
Ono každý návrh má svá pro a proti.Bude to oříšek.Chtělo by to prozkoumat jiné weby a přiklonit se k většině,protože pak bude pro návštěvníky lepší se tu vyznat.Chce to promyslet,aby se to nemuselo předělávat.Ono kdyby byl prostor,tak by asi bylo nejlepší udělat kategorii např.rolády a ty pak rozdělit na kynuté,piškotové.Dále třeba třeba řezy a ty rozdělit na třené,hrnkové,odpalované atd.Bylo by to složitější a ze začátku hodně pracné,ale pak vyhledávání o to jednodušší.Z gastronomického hlediska je to správně podle typu těsta - třené,listové,kynuté a ty potom dělit na rolády,dorty,řezy,to je o tvaru pečiva pak spíš.A podle posledního bych to brala já.
9. 7. 2011 21:01
9. 7. 2011 17:59
Předchozí 1 … 13 14 15 16 17 Další