Silný vývar z opečených vepřových kostí

Eliza Kuchařka: Eliza

Polévky 27 názorů

Suroviny

vepřové kosti (asi dvě - podle velikosti)
kousek vepřové kůže
1 mrkev
1 petržel
1/2 středně velkého celeru
2 cibule
1 rajče
4 stroužky česneku
1/2 pórku
4 bobkové listy
lžíce kuliček nového koření
lžička celého pepře
několik lístků libečku
několik lístků petrželky
lžíce sekané pažitky
(čerstvá zelenina dle sezóny)
kedlubna
několik ředkviček
kapusta
sůl
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kosti a kůže vložíme na plech a vložíme na 40 minut do rozehřáté trouby. Pečeme-li vepřové s kostí, například koleno, bůček, žebra... zbylé kosti a kůže nevyhazujeme, ale použijeme k přípravě silného, koncentrovaného vývaru.

  2. Do velkého hrnce vložíme opečené kosti, kořenovou zeleninu a pórek, nakrájené na větší kusy, přepůlenou cibuli i s očištěnou slupkou, neoloupané stroužky česneku, celé rajče a další zeleninu (již v menším množství).

  3. Přidáme lžíci soli, koření a bylinky a zalijeme cca čtyřmi litry studené vody.

  4. Přivedeme k varu, okamžitě stáhneme teplotu na minimum a necháme mírně táhnout 4-5 hodin.

  5. Poté scedíme a necháme vychladnout.

  6. Vychladlý vývar získá rosolovitou konzistenci.

  7. Rozdělíme na porce, část třeba zamrazíme a používáme buď k přípravě polévky, nebo jinde v teplé kuchyni.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 096 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Silný vývar z opečených vepřových kostí

  • Frantiska Frantiska

    Petr: zamrazit si ho můžete v množství jakem chcete (můžete ho pak pouzit do polevek, pod maso ...). Například porce po pul litru nebo 250 ml. Pokud by se pak po uvareni ještě redukoval, tak se muze mrazit v tvořítkách na led a nebo ruznych formičkách. Podle mne z kila kosti na 4 litry vody se vyvar redit pak nemá, není dostatecne silny, chtelo by to ještě pak redukovat. A do polévky si ho pak bud neredite nebo redite, podle sve chuti (jak moc mate rad silne polevky).

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Mohu poprosit o radu ? Právě dělám poprvé vývar z kila kostí cca 4 litry. Dělám přesně podle vašeho receptu a otázka zní : jak veliké porce zamrazit ? Takto zhotovený vývar se potom do polévky ředí ? Pokud ano,v jaké poměru ? Děkuji za radu.:-)

    Odpovědět

  • Tomáš Tomáš(neregistrovaný)

    Moncik:
    Rajče v polévce funguje jako přírodní glutasol.Vytáhne zdůrazní chuť masa či kostí ve vývaru.Dávám do každého vývaru,vždy jej vylepší.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Rajče vcelku údajně čistí vývar...

    Odpovědět

  • helena helena(neregistrovaná)

    recept je super, český demi glace:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Moncik: třeba mě Eliza opraví, ale rajče se do vývarů a polévek dává kvůli hezčí barvě a i vyniknutí chuti. Ale klidně ho vynechej ;-)

    Odpovědět

  • Moncik Moncik

    Smím se zeptat-opravdu tam patří rajče? Má nějakou speciální funkci? :-D

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Za sebe, ale i za manžela posílám zasloužený bodík, protože polévka u nás musí být každý den k obědu, a tahle Eli musí sakriš chutnat božsky:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Taktéž dělám a mohu jen a jen doporučit;-);-);-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Polívečka jako řemen:yes: taky ráda vařim z pečených kostí, má to pak šmak a parádní barvu.Hnedle bych si mističku dala;-):yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Za fajn recept další+:yes:Dělávám podobně z uzených vepřových kostí,ta barva je pak nádherná:-*Budu muset vyzkoušet i z kostí obyčejných;-)Holky,neprovoujte pořád s tím pomaláčem:-O:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krása :-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    Eli, moc pekny recept, navic Chocolate to doplnila genialnim napadem...:yes::yes::-p.

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Taky jsem dělala v PH zatím jenom jednou a z kachních krků a bylo to skvělé :-p:-p:-p,zrovna včera jsem si koupila další kachní krky a těším se na vývar :-p:yes::yes::-D Kdo váhá nad koupí PH nedělá dobře,je to báječná věc...

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    holky,kdo váháte s koupí PH,neváhejte a kupte:-!:-!je úúžasný:-!:-!:yes::yes::yes::-K;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: vepřový vývar vývar z kostí hovězí vývar z kosti vývar z vepřových kostí silný vývar vepřový vývar z kostí pečené vepřové kosti vepřový vývar s kosti dobrý vývar z vepřových kostí vyvar z veprove kosti polévka z pečených kostí rajče do vývaru vepřový vývar recept silný hovězí vývar silný hovězí vývar recept kuřecí vývar z kostí vývar z vepřových žeber recept hovězí vývar z kostí vyvar s kosti pečené hovězí kosti