Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

RADY PRO ZDRAVÍ

Procvičujeme paměť - nejen pro seniory ;-):yes:
http://www.vzpominkovi.cz/game/procvicovani/

Nadja:Nadi, omlouvám se, Tvůj dotaz čtu až nyní, ale stejně bych to nevěděla, přišlo mi to mailem bez autora. Ovšem máme tu šikovnou Jitku Hostu a ta je velkou konkurencí Děda Vševěda :-):yes:

to je od bylinkáře Romana Kindla:-))http://www.bylinarstvikindl.cz/

yanull: Jani, asi nevíš, kdo to napsal?

yanull: Janka, obávam sa, že tvoja posledná veta je výkrikom nás všetkých do sveta utópie. ;-)

chocolate:Ano, přesně tak, má reakce byla na obsah přílohy. A protože zde ve vaší reakci šunka byla zmiňována, uvedla jsem to jako příklad. Terezko, samozřejmě že bez uzenin se dá žít, ale snad by ti, kteří je, byť občas, chtějí, měli mít možnost si je koupit kvalitní. Nejvíce mne štve, že jsme se opravdu stali smetištěm Evropy, že to, co by např. v Německu nedali do pusy, se k nám vesele vozí, netýká se to jen potravin, ale např. i pracích prášků, prostě, že pod nálepkou otevřeného trhu se zkouší, co člověk vydrží a co si k němu můžou výrobci dovolit.To, že místo zdraví jsou na prvním místě pro výrobce vždy peníze, je alarmující a doplatíme na to všichni. Jak zdravotně, tak se životním prostředím. Nepotřebuji si kupovat krůtu z Argentiny, ani francouzské brambory, stačilo by mi obojí české, klidně i slovenské, jak tomu bývalo dříve a hlavně kvalitní.

tejaja:S tim az tak nesouhlasim, pokud se tedy bavime o vyrobcich, jejichz kvalita je nejcasteji kritizovana a o kterych predevsim byla ta priloha od Yanull-tepelne opracovane masne vyrobky.Tam je cena pomernym ukazatelem kvality, byt samozrejme ne jedinym.Staci se obecne zamyslet nad cenou vychozi suroviny a snad kazdemu musi byt jasne, ze pokud je finalni cena hotoveho vyrobku hluboce pod ni, o kvalite si zde muzeme nechat jen zdat.A toto plati obecne o vetsine vyrobku, predevsim tedy tech zivocisneho puvodu.
Tudiz s tvym tvrzenim, ze cena nema s kvalitou nic spolecneho, tak uplne nesouhlasim.Mluvim ted predevsim o ceskych potravinarskych vyrobcich z kvalitnich surovin, zpracovanych dle ceskych norem.Ano, nejdrazsi vyrobek nemusi byt nutne nejkvalitnejsi, to snad nikde nebylo receno, ale stezi cekat vysokou kvalitu od vyrobku, kde cena obsahu je obcas jen nepatrne vyssi, nez-li cena obalu.Jedinou obranou je cist etikety a premyslet, zac vydame penize.

edit-velkou skupinou vyrobku, kde cena opravdu nema nic spolecneho s kvalitou, jsou tzv. mlecne vyrobky pro deti, povetsinou zahranicnich koncernu

yanull: Ja ale nikde nepíšem o cene výrobkov a tom, že čím vyššia cena, tým vyššia kvalita.:-O Hovorím o tom, že pokiaľ sa budú kupovať šmejdy, dovtedy sa budú predávať. Šmejd neznamená, že je to výrobok najnižššej ceny. Cena s tým nemá nič spoločné.
K tým údeninám, dá sa žiť v pohode aj bez nich. Radšej kúpiť kúsok mäsa, ako údeninu, ktorá o mäse ani nechyrovala a obsahuje mnoho toho, čo do nej nepatrí. ;-)

yanull:Coz o to, s tim, aby se dodrzovaly normy souhlasim, u nas se kupodivu dodrzuji, ale porad to neresi odlisne normy v ostatnich zemich EU a s tim, ze v ramci unie jim nase republika nemuze zakazat bez sankci volny dovoz.Videla jsem velmi zajimavy rozhovor s docentem z VSCHT, ktery velmi srozumitelne i nam, laikum a beznym spotrebitelum, vysvetloval tuto problematiku.U nas se napr. v te zminovane sunce udava procenty zastoupeni ciste svaloviny, v Polsku, ale i v tom tolik opevovanem Nemecku, je procenty masa mysleno zastoupeni veskerych masnych komponentu a to vcetne sadla, kuzi atd.Pak ve vysledku muze byt takovy vyrobek prodavan jako vysoce kvalitni petadevadesatiprocentni, i kdyz v Cechach by se dle nasich norem mohl prodavat maximalne jako pizza narez.
Sjednotit normy v jednotlivych zemich EU je pravdepodobne utopie a CR dle platnych smernic nemuze pri dovozu zadat, aby dovozci oznacovali zbozi etiketami dle ceskych norem, bohuzel:no:.
Takze zase plati cist, ale naprosto s tebou souhlasim, ze pro starsi seniory je to trochu knizeci rada.

tejaja:

chocolate: S Vašimi názory souhlasím, ale jste si zcela jisté, že cena výrobků je zárukou kvality? Já už bohužel ne. I drahá šunka je přesolená, plná vody, dokonce šunka i uzeniny pro děti jsou šizeny, zelené čaje plné pesticidů, mohla bych tu pokračovat dalším výčtem, ale nebudu. To by člověk musel mít doma vlastní laboratoř a být absolventem příslušné VŠ nebo si to, co jde, pěstovat sám na zahrádce, ale i to životní prostředí není ideální. Už vidím důchodce, kteří mají pohybové problémy, jak chodí u regálů s lupami a kontrolují etikety. Nebylo přece jen lepší, že se musely dodržovat normy, i když netvrdím, že i tenkrát bylo vše ideální. Ovšem dnes se šidí ve všem a ve velkém. Od spotřebního zboží, které je vyráběno tak, aby se dožilo konce záruční doby, až po potraviny. To, jak se pak to, co jíme, podepíše na našem zdraví, si každý umí představit, ale nejsmutnější je to, kam až jsme to dopracovali. :no:

tejaja:Mas naprostou pravdu, je to otazka nabidky a poptavky.Az se prestanou kupovat parky za 49,- a jogurty za 2,90,-, obchodnici je prestanou po vyrobcich zadat.A vse neni jen otazkou penez, radeji si koupim jednou tydne 10dkg kvalitni sunky a zbytek tydne si dam na chleb domaci lucinu za par korun, nez denne jakysi pizza narez.Problem ceskeho spotrebitele neni ani tak nedostatek financi nebo nekvalitni nabidka v obchodech, ale takove to hamty hamty, at mame narvany kosik k prasknuti.Na kvalitni jidlo neni, ale na cigarety se u leckoho penize najdou vzdy, bohuzel.A pak podle toho ceska populace vypada-obezita, diabetes, kardiovaskularni choroby...

yanull: Tak rada by som napísala, že je to opäť hoax, bohužiaľ, toto nie je. Práve včera som čítala v časopise Život podobný článok s rovnakým obsahom. Bohužiaľ, kým to budeme kupovať, dovtedy sa to bude vyrábať. Jediný spôsob je čítať etikety a nevyhadzovať peniaze za šmejdy. Kde je dopyt, bude aj ponuka. Keby sa to nekupovalo, tak by sa to nevyrábalo. :-(

Věřím, že toto hoax není, ale je to smutné a k zamyšlení :no:

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ Eviip, před 10 hodinami

„Jak zmírnit ostrost guláše?“ durmanCZ, před 14 hodinami

„RADY PRO ZDRAVÍ “ MissMaruska, 30. 4. 2024 09:46

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více