Nejlepší beránek je ten šlehačkový: Je neuvěřitelně jemný a nadýchaný, vydrží dlouho vláčný a chutná naprosto božsky
27. 3. 2024 Vaření
Chcete letos upéct opravdu luxusního beránka, který bude krásně jemný, bude se přímo rozplývat na jazyku a všichni vás za něj budou chválit a obdivovat? Tak vsaďte na klasiku a udělejte beránka ze šlehačky místo mléka. Těsto je díky ní lahodnější a příprava je navíc poměrně snadná.
Beránek jako symbol Velikonoc
Bez sladkého beránka ozdobeného mašlí coby ozdoby slavnostně a jarně prostřeného stolu by to nebyly ty správné Velikonoce. Oblíbený moučník se sladkého těsta měl nahradit pravého beránka, tedy jehněčí pečínku, která se na Velikonoce připravovala.
Beránek byl totiž považován za symbol jara, připomínku osvobození Židů z egyptského otroctví nebo Ježíše Krista jako beránka Božího. V dobách, kdy bylo jehněčí maso drahé a nedostupné, se místo pravého beránka začal péct ten z těsta, jenž je obvykle sladký.
Tento tradiční moučník se peče snad v každé rodině a spousta lidí na něj má nějaký svůj oblíbený recept. Předností beránka je fakt, že se dá udělat z mnoha druhů těst. Pokud tedy patříte spíš k experimentátorům, můžete mít každý rok nějakého jiného a v jiné příchuti. Původně se často dělal i kynutý podobně jako mazanec, dnes dávají lidé přednost jednodušším těstům.
Mohlo by vás zajímat
Mnoho podob beránka
Beránek tak může být piškotový, třený, tvarohový nebo jen z úplně nejjednoduššíh nejjednoduššího litého těsta, které zvládne i začátečník. Do takového těsta se jako tekutina dává obyčejné mléko, které se někdy nahrazuje jogurtem, kefírem či kysanou smetanou. Takovou luxusnější variantou je pořádně tučná smetana. Pravda, není to sice žádná dieta, ale beránek je se šlehačkou neskutečně lahodný.
Šlehačkové těsto můžete navíc různými způsoby dochutit a vylepšit, třeba už jen tím, že do něj přidáte citronovou kůru, vanilku, skořici, rum nebo rozinky či nasekané ořechy. Pokud část těsta oddělíte a vmícháte do něj kakao (v tom případě je třeba kakao naředit nějakou tekutinou, aby pak kakaová část nebyla moc suchá a dusivá) a rázem vykouzlíte beránka mramorovaného.
To, co přidáte, už záleží jen na vašich mlsných jazýčcích nebo fantazii. Beránka úplně stačí jen pocukrovat, pokud ale chcete, můžete jej navíc přelít čokoládovou či jinou polevou nebo nazdobit sněhem. O možnostech zdobení beránka si můžete přečíst v našem starším článku.
Jak na dokonalého šlehačkového beránka?
Aby se vám beránek povedl, je třeba hlavně dostatečně vymazat formu tukem a vysypat moukou. Nejvhodnější je dvoudílná forma, v níž se beránek propeče rovnoměrně a těsto v ní nepopraská. Beránka pak z formy snáze vyklopíte, když přes ještě horkou formu s upečeným beránkem přehodíte mokrou utěrku. A jak tedy na samotného šlehačkového beránka? Upéct si jej můžete třeba v ořechové verzi podle našeho receptu.
Budete potřebovat: 210 g polohrubé mouky, 40 g mletých vlašských ořechů, 180 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, pár kapek citronového aroma (nebo kůra z 1 citronu), 3 vejce, 200 g 30% smetany ke šlehání, máslo na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy, moučkový cukr na ozdobu.
- Smíchejte nejprve sypké suroviny, pak k nim přidejte citronové aroma, vejce a smetanu a vše vyšlehejte ručním elektrickým šlehačem dohladka.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto nalijte do dobře vymazané a vysypané formy na beránka. Přiklopte horní částí a vložte do trouby. Beránka pečte 20 minut naplno, pak teplotu trouby zmírněte a dopékejte 30 minut.
- To, zda je beránek dopečený, zkontrolujte špejlí. Hotového beránka vyklopte z formy a posypejte moučkovým cukrem.
Náš tip: Trochu jiného šlehačkového beránka bez ořechů můžete zase vyzkoušet podle našeho videoreceptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Svatého Martina jen to nejlepší – mladá vína 2024 jsou tu!
Biskupský beránek: Vláčný moučník voní ovocem a čokoládou a podle našeho receptu ho připraví i pekařští začátečníci bez zkušeností
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa