Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

DOMÁCÍ PEKÁRNA

Amiro, máš pravdu - těsto z těch celozrnných i žitné nechávám kynout určitě 2 hodiny, já tě špatně pochopila, ale už vím, jak jsi to myslela ;-):-D:yes:

Spagetko, žitná samozřejmě kyne, ale kyne podstatně hůř, než pšeničná, trvá to o hodně déle. Tak aby nedošlo k záměně pšeničné za žitnou, protože v pekárně by chleba ze žitné mouky nestačil vykynout (zvlášť, pokud by žitná měla výraznou převahu nad pšeničnou nebo byl jen žitný), teda mě se to ještě nepodařilo, musela jsem přerušovat program a prodlužovat dobu kynutí. Určitě chleba jen ze žitné mouky necháváš kynout déle než jen 1,5 hodiny (což je doba kynutí v pekárně), nebo ne?

Jiřko, nechceš se mrknout třeba na net nebo se poptat v okolí po nějakém blízkém mlýnu?
Tyhle mouky kupujeme asi 30km od nás, mlynář nám naváží klidně třeba jen kilo....ale protože je to dost daleko, kupujem samozřejmě mnohem víc, často i pro sestru a sousedku.
Brávám u něj chlebovou žitnou (na kvásek a do chleba), chlebovou pšeničnou (do pečiva, místo části hladké, pečivo je pak tmavší a zdravější) a někdy i graham (pšeničná celozrnná). ;-)

Děkuji děvčata,snad se poprvé strefím do té pravé a neodradí mně to od pečení:-D

Jiřinko - mrkni na: Lučanský chléb nejen pro diabetiky ahlavně - používej směsi, piš si množství. Mouky na cleba mají v Albertu , Kauflandu Tescu...chce to zkoušet. dostaneš se do toho, fakt.

Amiro - proč by žitná mouka nekynula, tedy za pomoci kvásku ??? Já pekárnu nemám, peču jak ze žitné mouky, tak i z chlebové a různé druhy - nemohu kvůli manželovi vůbec péci z pšeničné a bílé, ale vždycky mi dotyčné těsto vykynulo!!!!

Já kupuju chlebovou mouku v Globusu. Mají ji mezi normálními moukami, někdy i mezi zdravou výživou. A je chlebová pšeničná i chlebová žitná, tak pozor na záměnu. Mívá katastrofální účinky, žitná totiž skoro nekyne.

Určitě se ti tady dostane spousta rad, já ale všechny druhy mouky kupuji v Kauflandu a v Interspáru.

Jejka ,teď se mi tam vloudila chybička.Ne že se nachází a jí,ale já jí nikde neviděla.....:-(:-(

Už jsem tu zase pro radu:-(Děvčata kde se kupuje chlebová mouka:-? Skoro ve všech receptech se nachází a jí,protože jsem o ní neměla zájem,nikde neviděla:-O:-O Kdo poradí:-?:-?Jo a je taky nutné sušené mléko :-?:-?:-8

Jiřko, super buchty! Nádhera!!:-p Tak ty se máš, už můžeš řádit s pekárničkou:-( já musím ještě počkat chvilku, teď se mi bude vdávat ta moje opice, zase je kam vrážet peníze:-S Nechceš mi upéct svatební koláče v rámci zaškolení?:-)):-D

Nevím, jestli odrazí, ale mohla by si ji, pokud dá sypkých surovin 1000g, třeba i zadřít, pokud to je slabší pečka (Unold třeba v poho utáhne i hodně hutná těsta).
Ty máš pečku jen na 500g chleba?:-?
Spíš asi na tuhle velikost ten zmíněný chlebík pečeš, ne?

Ale opravdu se to počítá tak, jak jsem psala - sečíst gramáž všech surovin a podle toho nastavit velikost chleba na pečce;-)

cathleen....vychadzala som z toho, ze ja mam pekaren 500 g a peciem v nej tento chlieb....
150 ml podmáslí, 330 ml mléka, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 a 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžičky kmínu drceného, 120 g chlebové žitné mouky, 380 g hladké pšeničné chlebové mouky, 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí.
raz som piekla cibulovy chlieb z tychto stranok a tam su tiez sypke suroviny 500g.
pokial je v recepte sypkych surovin viac ako 500g tak ho uz nepeciem. nejako takto som si to prestavovala a tym sa riadim a zatial je to v poho. myslis, ze rada ktoru som dala jirine sa nejako zasadne odrazi na peceni?

Vybusna.....to ze mas pekaren na 500, 750 a 1000 g znamena, ze mozes nadavkovat do tvojej pekarne az 1000g sypkych surovin.......:-?

TOHLE podle mne znamená, že pokud má Jiřka pekárnu na max. 1000g, měla by v ní péct chlebík, jehož SOUČET gramáží všech surovin dosáhne max. 1000g....nejen sypkých, ale i tekutých.
Prostě upeče chleba vážící max. 1000g....;-)

Jiřko, to Ti teda gratuluji:yes:,ale fakt, jsou moc pěkný, jen se na nás smějí a máš z nich určitě radost:-D;-):-))

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ hazel, před 8 hodinami

„RADY PRO ZDRAVÍ “ MissMaruska, 30. 4. 2024 09:46

„Přání a gratulace“ Nadja, 27. 4. 2024 13:22

Marie

Nejnovější recepty Více