Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K létu neodmyslitelně patří grilování, u kterého se sejde celá rodina nebo parta přátel. Nezaměnitelná vůně a chuť grilovaného masa, zeleniny, sýrů a dalších pochoutek zpříjemní každou zahradní sešlost, oslavu i párty. Proto není divu, že grilování celosvětově představuje jeden z nejoblíbenějších způsobů úpravy pokrmů, a to již od 17. století, kdy byl u indiánského kmene Arawak žijícího na ostrově Haiti objeven nástroj podobný mřížce určený pro tepelnou úpravu masa nad ohněm s příznačným názvem „barbacoa“.

K létu neodmyslitelně patří grilování, u kterého se sejde celá rodina nebo parta přátel. Nezaměnitelná vůně a chuť grilovaného masa, zeleniny, sýrů a dalších pochoutek zpříjemní každou zahradní sešlost, oslavu i párty. Proto není divu, že grilování celosvětově představuje jeden z nejoblíbenějších způsobů úpravy pokrmů, a to již od 17. století, kdy byl u indiánského kmene Arawak žijícího na ostrově Haiti objeven nástroj podobný mřížce určený pro tepelnou úpravu masa nad ohněm s příznačným názvem „barbacoa“.

Jelikož má grilování takto dlouhou tradici, existuje nespočet postupů, triků i receptů na přípravu těch nejlepších grilovaných dobrot. Tajemství úspěchu je však mnohem jednodušší!

Pro dosažení perfektních výsledků je třeba rozlišovat mezi grilováním přímým a grilováním nepřímým, tzv. barbecue. Grilování je poměrně rychlá příprava pokrmů přímo nad ohněm, a to při vysokých teplotách. K tomuto způsobu přípravy se hodí především menší a tenčí kusy masa. Často se griluje také zelenina, sýry nebo pečivo. Naopak větší a tužší kusy masa by se při vysokých teplotách spálily, a proto je třeba je připravovat metodou barbecue, tedy v dostatečné vzdálenosti od zdroje tepla, např. v kouři doutnajícího ohně. Naučíte-li se rozlišovat tyto dva postupy, vyhnete se častým problémům, jako je například spálená kůrka masa nebo přímo do ohně odkapávající tuk

A jaké druhy masa se na gril nejvíce hodí? Nepřekonatelná kombinace – to je gril a hovězí! Mezi nejoblíbenější pochoutky patří samozřejmě steaky – ty připravíte z vysokého i nízkého roštěnce, pupku, kýty a samozřejmě i ze svíčkové. Milovníci vepřového si zase nejvíce pochutnají na grilovaných žebrech, kotletách, kýtě, krkovičce či panence. Delikatesou je také grilovaný bůček. Určitě vyzkoušejte i domácí hamburgery s karbanátky z mletého masa. Kuře můžete grilovat celé; vynikající jsou však také grilovaná křidélka, stehýnka a prsíčka. Jelikož se kuřecí poměrně rychle tepelně upravuje, je vhodné i pro přípravu špízů se zeleninou. Na gril se hodí i různé druhy ryb a mořských plodů – ty však musí být čerstvé, nikoli mražené. Grilované maso vždy podávejte s čerstvými bylinkami, marinádami či omáčkami, které dokonale podtrhnou jeho chuť.

Grilování do velké míry usnadní také správný výběr grilu. Velké oblibě se těší především grily na dřevo a dřevěné uhlí, které díky ohni vytváří nezaměnitelnou atmosféru a pokrmům propůjčí charakteristické kouřové aroma. Zájem je také o grily na plyn, a to především díky jejich snadné obsluze, údržbě i okamžité regulaci teploty. Grilování na plynu je velmi snadné a rychlé, a tak jsou plynové grily vhodné pro časté užití. Praktické jsou dále menší elektrické grily, které umožňují grilování i v interiéru či na balkóně.

Současným hitem je pak tzv. vodní gril, který představuje revoluci v oblasti zdravého grilování. Obsahuje totiž nádobu s vodou, která snižuje teplotu na optimální hodnotu a navíc zachycuje odkapávající tuk  - nedochází tak ke spalování pokrmů, a tím ke vzniku toxinů a karcinogenních látek. Vodní grily jsou vybaveny poklopem, díky kterému se pokrm griluje rovnoměrně ze všech stran, a to nejen v teple, ale také v kouři ohně, a tak zároveň fungují i jako udírna.

Grilování není žádná věda, ale zábava! Osvojte si jeho základní principy a užívejte si nejen jedinečné chuti šťavnatého masa s křupavou kůrčičkou, ale i báječné atmosféry!

Komentáře

Simonka

12. 8. 2014 13:47

Ahojky, ja grilování miluju a minulý týden se nám gril rozbil, tak toto je super info pro koupi nového :yes:

Drobek Drobek

12. 8. 2014 09:26

Jak tak koukám komentáře se zrovna nehrnou a tak si troufnu nabídnout naši kuchařku, která existuje už hezkých pár let. http://grilovani-barbecue.com/index.php

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více