Domácí knedlík? Žádný problém! Osvědčené rady promění jeho přípravu ve snadný úkol
17. 3. 2021 Tipy a triky
Domácí knedlík je vyšší dívčí; může se rozvařit, nebo být naopak tvrdý... S našimi tipy ho ale zvládnete levou zadní. Poradíme, jakou použít mouku či jak si poradit, když kynuté těsto není vaší nejsilnější stránkou.
Nok? Knedlík!
Češi milují omáčky - a milují i knedlíky, které jsou snad nejčastější přílohou ke guláši, svíčkové na smetaně, ale třeba i k hovězímu na houbách či staré dobré rajské. I když knedlíky z různých podobách a formách najdeme všude na světě; od čínských dim sum z rýžového těsta přes pořádné německé knödly až po elegantní kulaté britské dumplings, právě Česko je s tímto typem přílohy nejvíce spjaté. Jsme zkrátka národ knedlíkářů! A přitom uvařit opravdu perfektní domácí knedlík se začínajícím hospodyňkám nemusí povést hned na poprvé. Přinášíme tedy několik rad a tipů, které pomohou tento úkol zvládnout.
Mohlo by vás zajímat
Základem u houskových knedlíků je výběr mouky. Někdo volí hrubou, jiný polohrubou. Faktem je, že knedlíky z polohrubé mouky budou vláčnější - takže pokud to tak chcete, určitě po ní sáhněte. Kdo si netroufá na kynuté těsto, může kvasnice v receptu nahradit práškem do pečiva. S tím knedlík prakticky nejde zkazit a na chuti se to neprojeví, je to jen lehce znát v konzistenci. Ale i to se dá zamaskovat; do těsta na knedlíky stačí přidat lžíci sádla. Díky tomu se zmenší šance, že se šiška při vaření srazí a knedlíky zůstanou krásně nadýchané.
Mohlo by vás zajímat
Když je řeč o vaření; jak knedlík valstně tepelně zpracovat? Dnes je asi nejběžnějším způsobem vhodit vytvarované šišky do hrnce s vroucí vodou, dříve se ale knedlíky více vařily v (látkovém) ubrousku v páře. Díky ubrousku opravdu nehrozí, že by se knedlík rozpadl. Pokud zvolíte tuto cestu, nezapomeňte ubrousek nejprve namočit, vyždímat a řádně jej pomazat máslem či sádlem. Až pak do něj knedlíkovou šišku zabalte. Pozor! Ubrouskový kabátek zavažte, ale neutahujte, protože se knedlík při vaření zvětší. Tip: Pokud se vám nechce lovit mokrý ubrousek z horké lázně, položte napříč přes hrnec dlouhou vařečku a ubrousek na ni upevněte.
Mohlo by vás zajímat
Pokud šišky přeci jen necháte vykoupat se ve vodě, jak předejít riziku, že se rozvaří? Přisypte do hrnce lžičku hladké mouky. A co dělat, když už je dílo zkázy dokonáno? Hotový knedlík položte puklou rozvařenou stranou na dřevěné kuchyňské prkénko - rána by se měla sama zatáhnout a nikdo nic nepozná. Ani vaše maminka!
Bramborová alternativa
Kromě houskových knedlíků jsou stálicemi české kuchyně i knedlíky bramborové, které se zase spíš než k omáčkám hodí k nejrůznějším šťavnatým pečínkám podávaným se zelím či špenátem. Ani s těmi to nemusí být zrovna jednoduché, ale není třeba se jich vyloženě bát. Stačí ze všech receptů, které najdete, vyřadit mouku a zcela ji nahradit dětskou krupičkou (většinou se v postupech objevuje v různých poměrech obojí). Uvidíte, že konzistence knedlíků bude díky krupici dokonalá a chuť knedlíků pěkně plná.
Mohlo by vás zajímat
Těsto na bramborové knedlíky zpracovávejte z uvařených, především ale zcela vychladlých brambor. Horké brambory by totiž zavinily, že by vám těsto při zpracování zřídlo a vytvarovat knedlíky by se stalo nemožným. A nezapomeňte do těsta přidat vejce, i když ho v návodu na přípravu knedlíků třeba nenajdete. Je to skvělé pojítko, které těsto udrží kompaktní a navíc knedlíkům dodá bílkoviny. Na kilo brambor stačí jedno vajíčko.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Připravte si doma výbornou kávu jako od baristy. Poradíme, jak nejlépe vybrat kávovar!
Ani sebelepší kávovar sice nenahradí jedinečnou… Číst více
Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Jak zamrazit maso? Hned po návratu z obchodu a raději naporcované
Také máte ve zvyku nakoupit jednorázově větší… Číst více
Co všechno dokážou moderní myčky? Samy si zvolí program a ještě si s nimi popovídáte!
Dobrá myčka na nádobí by měla talíře, hrnky a… Číst více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Komentáře (1)
2 hrnky hrubé mouky + 2 hrnky mléka + 2 žloutky + sůl důkladně v míse zamíchám do hustší kaše. Přidám usušené hrubé kostičky housky (musím mít připraveno doma v zásobě), aspoň 4 hrnky, možná i víc. Důkladně promísím vařečkou a počkám (10 min), aby těsto zhoustlo. Mezitím dám vařit vodu do velkého hrnce. Namočím si ruce a vytvaruji z tuhého těsta dvě šišky, pěkně namokro každou uhladím!!! Vložím do vařící vody a vařím 30 minut, během vaření občas ve vodě obrátím. - Jsou bez prášku, bez kvasnic, vždycky se povedou. Tyto knedlíky jsou tužší a nenasákavé, vhodné jako příloha k vepřo-zelo i k omáčkám, ale také jako základ pro knedlíky s vajíčkem, kdy je předem osmahnu na oleji. Pouze ke svíčkové vařím hedvábný bezhouskový knedlík.