Jana Čehovská: ano, v jednoduchosti je krása, to platí i v chuti. Já dělám taky jednoduchou a to že do ručního mixerku dám 1 cibulku, 2 malé okurčičky, rozemelu, pak kousek třeba gothaje (ale nemusí vůbec být), na to 1 pomazánkové máslo a zředím trochou buď majonézy nebo může být třeba ten jogurt, aby pomazánka nebyla příliš hustá. Taky je hned hotová a velmi chutná.
Tak jsem tady objevila dnes toto jídlo a hned mě to zavonělo....to dělávala moje maminka, která s tatínkem pocházeli z Hrušek od Slavkova. Tatínek to vyžadoval a my jako děti s bráchem jedli až se nám dělaly boule za ušima. Jen místo knedlíku dávala kolínka....móóóc dobrýýýýý.... měla bych to taky zkusit to udělat, ale to asi pozvu jen bráchu, moje dcérečka by to asi nejedla
Já to znám z ořechového těsta. 6 vajec, 12 Dg krystalu, ušlehat žloutky s cukrem asi 5 minut, přidat ušlehaný sníh,naposled přidat 12 Dg mletých ořechů, dávám na pečící papír lehce vymazaný máslem zhruba 8 až 10 minut, zkrátka do růžova, nesmí se přepéct do křupava, pak nechám vychladnout, pomažu šlehačkou 250 ml stačí na jednu roládu, potom svinu do rolády a zabalím do alobalu. Dám do lednice vychladit tak na 4 hodiny. Ale vydrží dlouho i dva dny, pokud ji někdo nesežere . Je lehká a osvěžující. To ovoce bych dala vedle rolády, ne do vnitř. A přesně takhle dělám z tohoto těsta i dorty plněné také šlehačkou. Vrch dortu ozdobím sáčkem a třeba když je to k narozeninám, tak do trochy šlehačky přidám trochu kakaa a napřed na dort vypuckuju číslo a pak dodělám pucky bílou šlehačkou, boku namažu šlehačkou a popráším mletými ořechy. Dort dělám ze dvou dávek a zhruba ze 4 škehaček. Upeču 2 pláty a nechám vychladnout, rozkrojím napůl a mám 4 poschoďový dort. Zkuste to, je opravdu pěkný a jednoduchý. Moc totiž neumím, ale toto je fakt jednoduché.
tohle znám od známých, ti, když jim zbyl salát od štědrého večera, tak ho trochu rozmixovali,ale fakt jen mírně, aby tam byly trošku kousky a udělali chlebíčky. Ale já obkoukala kdysi na nějaké předváděčce nádobí (asi Teppware) jak mladá holka předváděla ruční mixer...napřed v něm rozmixovala malou cibulku, 2 menší kyselé okurky, zhruba 5 Dg šunky nebo měkkého salámu, přidala jedno neochucené máslo, 1 lžíci majonézy a pomazánka byla hotová. Od té doby jinou nedělám, všem moc chutná že je tak jednoduchá. Množství přesně vyjde na jednu veku. Někdy do ní přidám třeba hodně měkký sýr, trošku hořčice, aby toho bylo víc a nebo taky co lednice poskytne....zkuste, je fakt dobrá a lehká
chtěla bych se zeptat, kde se kupuje bezlepková směs JIZERKA, teěd právě pátrám po těchto výrobcích, bylo mě doporučeno jíst bezlepkové výrobky, ale nevyznám se v tom a tak bych byla moc ráda, kdyby mi někdo poradil, kde třeba mají bezlepkové pečivo, sama se v tom vůbec nevyznám, třeba v GLOBUSU pátrám po pečivu, ale ani pekařky mi nedovedou pořádně poradit, které by to mohlo být, všude je pšenično-žitné nebo žitno-pšeničné, maximálně grahamové nebo celozrnné ..... a tak v tom tápu. Poradí někdo kam se obrátit?? Janawww.toprecepty.cz
krupicovajanka@seznam.cz