Pečeme s Ivou: Mini chlebíčky pro trpaslíčky voní bramborami a sýrem
12. 5. 2022 Vaření
Už jste si se mnou upekli chleba, rohlíky, makovky i vánočku? Pak mám pro vás dnes něco zase trochu jiného. Maličké bulky, tak akorát do dětské ručky. Ale nebojte, tohle pečivo zachutná i dospělým. Bulky jsou s vařenými bramborami a sýrem a to je činí neskutečně vláčnými. Zkuste a uvidíte.
Když pekařka promluví...
Příjemně kypré bulky „minichlebíčky“ se žluťounkou střídou, vhodné třeba pro naše milované malé prcky dostaly jméno Minichlebíčky pro trpaslíčky. Bulky se hodí ať už k namazání a obložení, nebo jako příloha k zakousnutí. Brambory je dělají vláčnějšími, sýr dodá chuť a pečivo provoní. Bulky vydrží výborné a měkounké i druhý a třetí den po upečení. Velmi chutnají malým i větším dětem - neznám nic hezčího, než když se malá ručička snaží z talíře uzmout kousek čerstvého pečiva...je přece tááák voňavé a dobré!
Co budete potřebovat? 100 g vody, 1 lžičku cukru, 50 g hrubě strouhaného sýra, 200 g strouhaných vařených brambor, 2 lžíci oleje, 1,5 rovné lžičky soli, 350-360 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí a mák nebo kmín na posyp
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budete postupovat? Práce s tímto těstem je skutečně velice snadná. Ve vodě rozpustíte droždí s cukrem a pak vmícháte ostatní suroviny a vypracujete hladké těsto. Těsto kyne v míse necelou hodinu. Vykynuté ho na pomoučeném stole zlehka propracujete, rozdělíte na 8-10 dílků a z každého uděláte bulku (pokud by bylo třeba, lehce přitom podsypáváte moukou).
Všechny bulky – minichlebíčky uložíte vykynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Vykynuté je navlhčíte vodou nebo rozšlehaným vejcem a sypnete mákem nebo kmínem (můžete je naříznout žiletkou nebo ostrým nožem) a upečete ve vyhřáté troubě (220 °C / 17-20 minut).
- Těsto s větším množstvím brambor, jako je i tohle, by mělo být po uhnětení spíše pevnější. Stáním při kynutí těsto s brambory řídne, s tím je nutné počítat. Z řídkého těsta by tvarovat nešlo.
- Mini chlebíčky voní i sýrem. Stane se, že některé děti sýr nemají rády, pak můžete do těsta přidat na ovonění cokoliv jiného - od sekaných bylinek, po drobně krájenou šunku.
- S vypracováním těsta vám ochotně pomůže i domácí pekárna, pokud jste jejími vlastníky.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 2 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 2 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 4 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 7 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 7 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
Libanonský sýr labneh: Lahodný krémový sýr podobný lučině jednoduše připravíte i doma pouze z jedné ingredience
Hell’s Kitchen Česko se chystá na obrazovky Novy: Vítěz dostane dva a půl milionu korun a práci u Kašpárka, říká producent