Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: „Matka“ Harryho Pottera, spisovatelka Joanne Rowlingová miluje tuřín a tento datlový perník s karamelem
Zdroj: Profimedia, Freepik, rawpixel a Needpix, photo1698223/koláž Toprecepty.cz

Poslední červencový den slaví narozeniny spisovatelka Joanne Rowlingová. Žena, která díky románové sérii Harry Potter znovu naučila číst nejen britské děti. Joanne je ale také manželka a matka tří dětí, která ráda vaří a peče a ráda si vychutná dobré jídlo v restauraci.

Spisovatelka nesnáší dršťky

Slavná spisovatelka zažila těžký život svobodné matky bez práce. Díky Harry Potterovi dnes nemá o peníze rozhodně nouzi, ale k bohatství přistupuje s pokorou a finančně podporuje různé charitativní organizace. Nejčastěji ty, které se zabývají problémy chudoby a hladu.

Jedna z nejznámějších Britek se v osmapadesáti letech může pyšnit skvělou postavou. Kdo by do ní řekl, že miluje sladké? Joanne se kuchyni rozhodně nevyhýbá a ráda vaří a peče pro své blízké. Mezi její oblíbená jídla patří sushi se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem. Co naopak opravdu nemusí, to jsou tzv. zadělávané dršťky – tedy hovězí dršťky připravované na osmažené cibulce, zalité vývarem a zahuštěné jíškou.

Má ráda skotská jídla

Joanne Rowlingová už téměř třicet let žije ve Skotsku, kde má v Edinburghu i svou oblíbenou restauraci. „The Elephant House“ je dokonce místem, kde tehdy ještě budoucí spisovatelka strávila spoustu času nad prvními kapitolami knihy.

Není divu, že se tento podnik hrdě prohlašuje za rodiště Harryho Pottera. Zatímco v té době si Joanne mohla dovolit jen kávu nebo čaj, dnes tam chodí především na dobré jídlo.

Objednává si uzeného lososa

Tato restaurace je proslulá především klasickou skotskou kuchyní, na jídelníčku je například „haggis“. Jde o směs ovčích drobů smíchaných s ovesnými vločkami, cibulí a kořením, plněnou do střívek a uvařenou. Podává se obvykle se šťouchanými vařenými bramborami a tuřínem.

Další skotskou delikatesou, kterou si Joanne objednává, je uzený losos. Šťavnaté filety této lososa ze skotských vod se konzervují ve směsi soli, cukru a aromatických bylinek, pak se udí. Výsledkem je sametová chuť ryby, která se rozpouští v ústech. Podává se se pokapaný citronem a s čerstvým chlebem.

Moučník s karamelovou omáčkou

Spisovatelka si tu nikdy nezapomene objednat jako dezert sticky toffee pudding, což je moučník připomínající náš perník, polévaný speciální karamelovou omáčkou. Pokud byste si ho chtěli připravit, budete potřebovat:

na korpus

  • 300 ml horkého čaje
  • 230 g datlí
  • 50 g másla
  • 170 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 230 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička instantní kávy

na sladkou omáčku „toffee sauce“

  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžíce brandy nebo rumu
  • 80 g cukru krupice
  • 30 g másla
  1. Datle vypeckujte a nasekejte nadrobno, pak je přelijte čajem a nechte asi 2–3 hodiny stát.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. V míse utřete máslo, cukr a vejce a smíchejte je s datlemi včetně čaje. Přidejte lžičku instantní kávy a vanilkový cukr.
  4. Mouku prosejte, promíchejte s práškem do pečiva a sodou a přidejte do mísy.
  5. Těsto dobře promíchejte a nalijte do vymazaného pekáčku cca 20 × 30 cm nebo do formy na srnčí hřbet.
  6. Pečte ve středu trouby asi 30 minut, dokud hmota neztmavne.
  7. Připravte si karamelovou polevu. Na velmi mírném plameni míchejte v menším kastrolu smetanu, alkohol, přírodní cukr a máslo a nechte zhoustnout tzv. na nitku – z vařečky má pomalu stékat tenkým pramínkem.
  8. Moučník servírujte politý karamelovou polevou.

Náš tip: Výborný domácí perník, který by určitě chutnal i slavné spisovatelce, si můžete upéct podle našeho videoreceptu a podávat ho s různými sladkými omáčkami.

 

Zdroje informací: 

influencermagazine.uk: What is J.K. Rowling favorite food?

eritasdaily.com: Celebrity Food Review: J.K. Rowling Has Cake and Eats It Too

tagari.com: J.K. Rowling’s favorite restaurant: Unveiling the literary legend’s culinary haven 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více