Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kukuřičná žebírka aneb Corn ribs jsou hitem internetu. Důležité je správně nařezat kukuřici a dobře ji okořenit
Zdroj: Pixabay, Enrique1967

Žebírka nemusejí být jen vepřová nebo hovězí. Podobnou pochoutku si můžete připravit i ve vegetariánské zdravější verzi. Corn ribs jsou vlastně normální kukuřičné klasy nařezané na kousky. Když je ale opečete na grilu, svým tvarem trochu připomínají klasická žebra. Pak už jen stačí přidat vhodný dip. 

Žebírka mohou být i z kukuřice

Corn ribs jsou jedním z receptů, které se staly na internetu virálem, což znamená jedno: Kdo je nezkusil, jako by nebyl. Jde o zajímavý nápad, jak si zpestřit grilování kukuřičných klasů. Kukuřičná žebra se připravují z čerstvých kukuřičných klasů, které se rozřežou, podélně rozkrojí na čtvrtiny, respektive na klínky, případně povaří a okoření. Pak už je stačí jen opéct na grilu, v troubě nebo osmažit ve fritéze.

Právě opečení je stěžejním krokem. Během tepelné úpravy se totiž kousky mírně zkroutí, takže vypadají jako zahnutá žebra. Tvrdý klas pak připomíná kost v žebrech a vlastně i způsob konzumace těchto zeleninových žebírek byl měl být stejný jako v případě těch masových. Klas se stejně jako kost samozřejmě nejí, jen se vyzobávají semínka. 

Menší kousky kukuřice = lepší chuť

Kukuřičná žebírka jsou mnohem lepší než klasická grilovaná kukuřice, a když je jednou ochutnáte, snadno si na nich vytvoříte závislost. Jednotlivé kousky je třeba důkladně okořenit (vhodné jsou různé grilovací směsi, paprika nebo chilli) a potřít tukem. Použít můžete normální olej, ale lahodnější chuti dosáhnete pomocí másla
Kukuřičná žebírka nejsou výjimečná pouze svým tvarem. Krása tohoto způsobu přípravy kukuřice spočívá v tom, že se zrna otevřou tak, jak by se při vaření celého klasu nikdy neotevřely.

Tuk pak krásně pronikne do zrnek a ta vám při každém soustu prasknou v ústech. Koření také lépe pronikne až do samotného klasu. Díky tomu jsou kukuřičná žebra vynikající sama o sobě, mnohem více ovšem jejich chuť oceníte, když je budete podávat ještě s nějakým dipem na bázi majonézy nebo svěžejším se zakysanou smetanou či jogurtem. Na jeho okořenění můžete použít nějakou pikantní omáčku nebo uzené chipotle papričky. Chuť se pak ještě lépe snoubí s nasládlou kouřovou chutí grilovaných kukuřic. Ke kukuřici se výborně hodí i avokádový dip nebo omáčka Tisíc ostrovů (Thousand Island), kterou koupíte i v obchodech již hotovou. 

Jak nakrájet kukuřici? 

Pro dokonalý výsledek je hlavně nutné kukuřice správně nařezat na kousky. Krájení tvrdého středu kukuřice totiž není úplně nejjednodušší. Zaprvé potřebujete hlavně ostrý, dlouhý a pevný nůž. Použít můžete i nůž s pilkou. Před krájením na čtvrtky je vhodné kukuřice rozkrojit na půlky, získáte tak sice menší žebírka, ale kukuřice vám pak půjde lépe krájet. Kukuřičný klas je lepší řezat pomalým a jemným kývavým nebo pilovitým pohybem (přílišné použití síly by mohlo kukuřici poničit). Pokud jsou klasy opravdu hodně tvrdé, je lepší je asi 5 minut povařit, aby kukuřice trochu změkla, a poté ihned zchladit. Tipy, jak nejlépe kukuřici nařezat na stejnoměrné kousky najdete v našem videu. 

Recept na corn ribs s česnekovým máslem

Vynikající grilovaná kukuřičná žebírka si pak připravíte podle následujícího receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 4 celé kukuřičné klasy, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce petrželky nebo koriandru, nahrubo nasekané, 1 ½  lžičky česnekového prášku (nebo drcený česnek podle chuti, 2 ½  lžičky uzené papriky, 2 lžičky soli, 2 lžičky černého pepře. Na česnekové máslo si připravte: 50 g másla a 1 stroužek česneku, najemno nasekaný. 

  1. Kukuřici očistěte a odřízněte základnu a špičatý konec kukuřice. Kukuřici rozpulte, kousky postavte do vzpřímené polohy a pak rozkrojte na poloviny a znovu na polovinu, aby vznikly čtvrtky. 
  2. Rozpalte gril na co nejvíc, cca 200 °C, pokud máte teploměr. 
  3. Připravte si česnekové máslo. Máslo rozpusťte v malém hrnci na mírném ohni. Poté přidejte česnek a 20 sekund vařte, dokud nebude úžasně vonět. Sundejte ze sporáku, ale udržujte teplé.
  4. Koření smíchejte v malé misce. Kousky kukuřice vložte do velké mísy. Promíchejte s olivovým olejem. Poté ji postupně posypejte kořením a promíchejte, aby se všechny kousky rovnoměrně obalily. 
  5. Kukuřice položte na gril stranou se zrny dolů. Opékejte 8 minut nebo dokud kukuřice neztmavne a neohne se. Poté otočte a opečte z druhé strany ještě minutu. 
  6. Opečenou kukuřici přendejte zpět do mísy, zalijte ji česnekovým máslem a promíchejte.
  7. Hotovou kukuřici rozdělte na talíře, posypejte čerstvou petrželkou nebo koriandrem a můžete se pustit do jídla. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více