

Božská rolka
Suroviny
- 5 vajíček
- 10 dkg cukru krupice
- 2,5 lžíce hořkého kakaa
- čajová lžička rumu
- vanilkový cukr
- 2 šlehačky (250 ml)
- 2 ztužovače šlehačky
- moučkový cukr podle toho, jak kdo sladí
- višňový kompot
- strouhaná hořká čokoláda
Postup přípravy receptu
Oddělené žloutky pořádně vyšleháme s cukrem,rumem a kakaem, až se cukr rozplyne.
Lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Hmotu naneseme na pečící papír, který jsem lehce přestříkla olejem na pečení, není nutno.
Pečeme na 22O°C 8 minut. Neotvíráme troubu!
Po upečení svineme do rolky a necháme zchladnout.
Mezitím si vychlazené šlehačky vyšleháme se ztužovačem a cukrem do tuha.
Natřeme rozvinutou vychladlou rolku a poklademe višněmi.
Nakonec posypeme na hrubo strouhanou čokoládou, svineme a dáme do chladu. Před servírováním zdobíme podle chuti.
Poznámka od kuchařky
Kdysi jsem vytiskla z netu z nějakého webu o vaření, ale až včera ozkoušela. Dopadlo to výborně ;-)
Je to takové odlehčené těstíčko a svěží náplň oproti klasickému těžkému máslovému krému ;-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Božská rolka
-
Já to znám z ořechového těsta. 6 vajec, 12 Dg krystalu, ušlehat žloutky s cukrem asi 5 minut, přidat ušlehaný sníh,naposled přidat 12 Dg mletých ořechů, dávám na pečící papír lehce vymazaný máslem zhruba 8 až 10 minut, zkrátka do růžova, nesmí se přepéct do křupava, pak nechám vychladnout, pomažu šlehačkou 250 ml stačí na jednu roládu, potom svinu do rolády a zabalím do alobalu. Dám do lednice vychladit tak na 4 hodiny. Ale vydrží dlouho i dva dny, pokud ji někdo nesežere
. Je lehká a osvěžující. To ovoce bych dala vedle rolády, ne do vnitř. A přesně takhle dělám z tohoto těsta i dorty plněné také šlehačkou. Vrch dortu ozdobím sáčkem a třeba když je to k narozeninám, tak do trochy šlehačky přidám trochu kakaa a napřed na dort vypuckuju číslo a pak dodělám pucky bílou šlehačkou, boku namažu šlehačkou a popráším mletými ořechy. Dort dělám ze dvou dávek a zhruba ze 4 škehaček. Upeču 2 pláty a nechám vychladnout, rozkrojím napůl a mám 4 poschoďový dort. Zkuste to, je opravdu pěkný a jednoduchý. Moc totiž neumím, ale toto je fakt jednoduché.
-
ninule jsem do té rolády zavinul jelito a všem to hrozně chutnalo,příště to udělám s jitrnicí,mňam.
-
srettka:
Tak jsem buď slepej, nebo špatně vidím... -
casino:nebyla sražená ty šťouro
-
Dajda:
Aha, RUM
U nás tuto (tzv. "ČERNOU") roládu dělají všechny moje baby, já neééé...ale je fakt, že rum do těsta nepřidávají.
-
casino: Není to tím rumem?
Občas tuhle roládu dělávám (bez rumu) a nikdy se mi nesrazila.
-
"Je to takové odlehčené těstíčko..."
No, nevím co udělali soudruzi blbě, ale na úvodním obrázku vidět srazek jak Brno.
Odlehčené těstíčko je např. tady: http://www.toprecepty.cz/recept/42687-kakaova-rola... -
jéé,děkuji za recept...
Tuto roládu jsem dělala kdysi dávno-hodně dávno-měla jsem recept z časopisu Tina nebo Chvilka pro tebe. A hned vedle byl recept na ananasový zákusek.Moc dobré.Ale recepty už nemám,tak ukládám.
-
1974andrea:no super a s těma malinama
hned bych si zavdala. A fotky? u tebe netřeba komentáře, ty už máš svůj nezaměnítelný punc kvality
-
srettka:Kamčo, včera jsem tvořila podle tebe. No teda nééé, že by se mi to povedlo jako tobě, ale je výborná
. Dala jsem poslední maliny z mrazáku a jsou v tom skvělé. Posílám fotky a bodík, díky
-
Jindriška:i s papírem, po schladnutí pak lehce sloupnout
-
Dobrý den, tu roládu svineme i s tím papírem po upečení? A ještě teplou? Chystám se zrovna na ni, tak když mi někdo odpoví co nejdřív, budu velmi ráda, děkuji vám moc.
-
Nádhera
-
Mirusha:máš to taky super a věc druhá-chutnalo! což je to nejdůležitější
-
A s dovolením jsem přidala fotečku
je to moje první roláda, tak není tak krásná, ale myslím si, že na chuti to neubralo