Prosím, to vážně v nadpisu každého druhého článku musí být slovo nadýchaný? Vážně neznáte jiná slova jako třeba kyprý - nebo se bez něj neobejdete? Začíná to být poněkud klišé...
Bože, jděte už se slovem nadýchaný do háje, to je snad nějaká pitomá povinnost ho používat? Co je na věnečcích nadýchaného? Jsou to kompaktní dortíky stejně jako třeba větrníky, žloutkové řezy, punčové řezy a další. Za chvíli budeme číst v titulcích i o nadýchaných polévkách a guláších... A slovo vláčný už je taky profláknuté, to opravdu neznají autoři jiná slova, tak dokola omílají tato dvě?
Samozřejmě že dříve cukrovinky chutnaly jinak a pro nás lépe - Orion a další výrobci za socialismu necpali všude palmový olej, ono totiž i při dodržení původní receptury dojde k chuťové změně, pokud vyměníte suroviny. Ukázkovým případem jsou piškoty Opavia, jejichž výrobu podnik přesunul do Polska, z jejich původních vlastností zbyla jen cena...
Peču už poněkolikáté - příjemné těsto, se kterým se dobře pracuje, štoličky jsou jako nadýchané obláčky, chuťově výborné - vše zaslouží pochvalu - děkuji za recept.
Jedna z dobrých variant této polévky, jen hodinové vaření nakrájených brambor vede k jejich rozsýpání se - pokud to má někdo rád, nic proti tomu, ale mně vyhovují brambory spíše pevnější, takže brambory budu dávat spolu s párky a vařit kratší dobu. Jinak chuťově je polévka velmi dobrá a rozhodně se stane součástí našeho jídelníčku :)
Šimlová náplň nebo šimlík je pravděpodobně odvozeno od šimla-koně, šimlové měli drobně skvrnitou srst a kropenatý mák v tvarohu zřejmě tento vzor připomínal. Děkuji za zajímavý recept.
Moučník pro mne má půvab kvůli bílkům, které se občas nahromadí a pro které není příliš využití. Těsto je bez problémů, velmi dobré, jen do krému pro zjemnění jsem přidala žloutek.
Ještě bych přidala další jednoduchá pravidla - snažte se být často venku (není tam lednice ani spíž a navíc se hýbete), k jídlu si vždycky sedněte ke stolu a soustřeďte se jen na jídlo, nic u jídla nedělejte včetně prohlížení telefonu. Jezte pomalu, protože pocit nasycení přichází až zhruba15-20 minut po začátku jídla, takže při hltání sníte daleko více než při pomalém jídle. Snažte se dobře jídlo rozkousat a vychutnat si ho. Pokud má někdo nutkavou potřebu něco pojídat, což může být ze stresu nebo jen návyk, pomůže žvýkačka. A naprosto nenahraditelný je pravidelný pohyb, ale pozor - ne každý pohyb vedoucí k únavě je zároveň efektivní, například práce v kuchyni hodně unavuje, ale energetický výdej je malý. Můj kamarád propagoval, že zapotit se jednou denně je jednoduchá prevence před tloustnutím i před infarktem. Asi je, protože kamarád v brzku oslaví 87. narozeniny a pořád je na tom fyzicky dobře :)
Dýchla na mne atmosféra doby, kdy jsme na zahradě mých prarodičů měli jabloně :) Sklípek sice měli, ale malý, takže většina jablek se zpracovávala podobně. Strouhaná jablka do sklenic dělám dodnes, když dostanu více jablek než sníme. Díky za vzpomínky :)
1 2 Další