Postup přípravy
Krok 1: Smoštovaná jablka z moštárny :
Mošt PASTERIZUJEME - zahříváme po částech v hrnci na 75-80°c (zavařovací teploměr přímo do moštu) a horký plníme do sklenic, nebo bezbarvých pet lahví. Horké zavíčkujeme. Plníme tak na 90%. Takto pasterizovaný mošt se nekazí, vydrží celou zimu, skladovat lze na balkoně, nebo kdekoliv na chladnějším místě. Krok 2: Strouhaná jablka:
Jablka zbavit jadřinců a slupek, nastrouhat nahrubo a jen tak na sucho naplnit zavařovací sklenice po okraj. Jablka natlačit co se vejde. Pokud jsou hodně šťavnatá, přebytečnou šťávu odlít (a vypít). Zavíčkovat a zavařit v myčce na nejdelší program (hrnce). Použití na štrúdl a jiné moučníky, kam se hodí strouhaná jablka. (Takto jablka uchovávala už moje babička.) Krok 3: Jablečný kompot:
Jablka na čtvrtky, zbavit slupek a jadřinců, naskládat do sklenic, přidat do každé 3 hřebíčky a 2 lžíce cukru, zalít vodou, zavíčkovat. Nakládat opět do myčky a spustit nejdelší program. Použití na ovocné moučníky, pod želé, nebo jen tak do mističky jako svačinku, nebo lehký dezert po obědě. Tak se baštil za našeho dětství. Vhodný i jako příkrm pro kojence (hřebíček před konzumací odstraníme). Krok 4: Křížaly:
Jablka zbavit jadřinců a i se slupkami nakrájet na plátky. Sušit v sušičce nebo troubě dokřupava! Skladovat v uzavřených nádobách (od cara, müsli, nebo v zavařovacích sklenicích). U ovoce se doporučuje sušit do měkka, ale u křížal je mnohem chutnější si křupnout. Jako pohoštění pro hubnoucí návštěvy a jiné "dietáře" vřele doporučuji. Klidně plnou mísu na stůl. V celofánovém sáčku je to i milý dáreček.
Mošt PASTERIZUJEME - zahříváme po částech v hrnci na 75-80°c (zavařovací teploměr přímo do moštu) a horký plníme do sklenic, nebo bezbarvých pet lahví. Horké zavíčkujeme. Plníme tak na 90%. Takto pasterizovaný mošt se nekazí, vydrží celou zimu, skladovat lze na balkoně, nebo kdekoliv na chladnějším místě. Krok 2: Strouhaná jablka:
Jablka zbavit jadřinců a slupek, nastrouhat nahrubo a jen tak na sucho naplnit zavařovací sklenice po okraj. Jablka natlačit co se vejde. Pokud jsou hodně šťavnatá, přebytečnou šťávu odlít (a vypít). Zavíčkovat a zavařit v myčce na nejdelší program (hrnce). Použití na štrúdl a jiné moučníky, kam se hodí strouhaná jablka. (Takto jablka uchovávala už moje babička.) Krok 3: Jablečný kompot:
Jablka na čtvrtky, zbavit slupek a jadřinců, naskládat do sklenic, přidat do každé 3 hřebíčky a 2 lžíce cukru, zalít vodou, zavíčkovat. Nakládat opět do myčky a spustit nejdelší program. Použití na ovocné moučníky, pod želé, nebo jen tak do mističky jako svačinku, nebo lehký dezert po obědě. Tak se baštil za našeho dětství. Vhodný i jako příkrm pro kojence (hřebíček před konzumací odstraníme). Krok 4: Křížaly:
Jablka zbavit jadřinců a i se slupkami nakrájet na plátky. Sušit v sušičce nebo troubě dokřupava! Skladovat v uzavřených nádobách (od cara, müsli, nebo v zavařovacích sklenicích). U ovoce se doporučuje sušit do měkka, ale u křížal je mnohem chutnější si křupnout. Jako pohoštění pro hubnoucí návštěvy a jiné "dietáře" vřele doporučuji. Klidně plnou mísu na stůl. V celofánovém sáčku je to i milý dáreček.
Zveřejněno 25. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Spousta jablek a žádný sklep
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mr4n
Moje poznámka
Spousta jablek a žádný sklep
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mr4n
Nejnovější recepty
Květáková krémová polévka s krutony
Přidáno před 10 hodinami
Rychlá cibulačka se sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Pizza z tortilly
Přidáno před 11 hodinami
Frankfurtská polévka
Přidáno před 11 hodinami
Houbová smaženice či praženice
Přidáno před 12 hodinami
Diabetický koláč s tvarohem, jablky a ořechy
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vietnamská kuřecí (slepičí) polévka-Pho Ga
magdalenka před 15 minutami
Bramborové lokše (patenty, laty)
magdalenka před 28 minutami
Rychle naložené okurky
magdalenka před 37 minutami
Nadýchaný hrnečkový perník
Laala před 7 hodinami
Hamburgerové bulky
pribrska před 9 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
ane.hir před 10 hodinami
Vepřová kýta na smetaně
Styliane před 10 hodinami
Koláč jako květina
magdalenka před 10 hodinami
Olejové koláčky
magdalenka před 10 hodinami
Guláš Samuraj z Budapešti
magdalenka před 10 hodinami
Suroviny:
jablko,
mošt jablečný,
koření hřebíček
Komentáře (13)
Kompot a strouhaná určitě udělm , právě jsem nevěděa ,jestli slívat šťávu a přidávat cukr .
Zaujalo mě to zavařování v myčce, já mám nejdelší program 143 minut a 70 °, bude to stačit ? Děkuji