Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete shodit přebytečná kila do měsíce? Tyto jednoduché triky vám pomohou lépe než drastická dieta
Zdroj: Bill Oxford, Unsplash.com

Hubnutí. Věc, kterou je naše společnost posedlá. Ať se podíváte kamkoliv, vždycky je tam někdo, kdo zrovna hubne. Po Vánocích, po porodu, po rozchodu, do plavek... A všichni chtějí přebytečná kila shodit hlavně rychle. Problém drastických diet ale je, že nejsou dlouhodobě udržitelné a ve finále mohou přinést více škody než užitku. Máme pro vás ale několik zdravých a jednoduchých triků, které vám pomohou být štíhlejší už za měsíc, aniž byste hladověli a zhuntovali si tělo.

Hubněte chytře!

Asi každý z nás se někdy, a pravděpodobně ne jednou, ocitl v situaci, kdy ať už ze zdravotních, nebo z estetických důvodů zatoužil po štíhlejší postavě. A většinou se chceme těch přebytečných kil a nevzhledných faldíků zbavit okamžitě. Jenže to není tak jednoduché. Stejně, jako nepřiberete z jedné kachny se šesti, tak ani nezhubnete z jednoho salátu. Pokud chcete zhubnout zdravě, rovnoměrně a především si svou vysněnou váhu udržet, musíte na to chytře. Drastická dieta jen o vodě a zelenině sice zajistí, že za čtrnáct dní shodíte 10 kilo, ale budete hladovět a okamžitě, jak váha ukáže vytoužený výsledek, vyjíte lednici a ve finále můžete naopak ještě přibrat oproti výchozí váze.

Obecně platí, že chce-li člověk zhubnout, musí jíst v mírném kalorickém deficitu, to znamená, že musí přijmout méně kalorií, než jich vydá, a musí sportovat nebo provozovat nějaký druh pohybu. Bez těchto dvou věcí se to prostě neobejde. Zároveň ale existuje celá řada malých triků a vychytávek, které můžete zařadit do svého současného životního stylu naprosto lehce a už po měsíci budete lehčí. Možná ne o tolik, o kolik si přejete, ale jako začátek je to vynikající. Teprve, když člověk vidí výsledky, je totiž ochotný se do toho hubnutí a cvičení opravdu pořádně ponořit, že? Pokud chcete začít shazovat kila už dnes, pak...

1. Jezte v každém jídle protein

Každé jídlo, které přes den sníte, by mělo obsahovat bílkoviny. Tělo si z nich bere energii, pomáhají s tvorbou svalů a zasytí vás, takže se pak nemusíte "dojídat" svačinkami. Zároveň platí, že protein na talíři byste měli z celého jídla sníst jako první. Proteiny nejsou jen maso, je to třeba tofu, sýr cottage, bílý jogurt, seitan, mnoho jej obsahují také luštěniny. 

2. Vynechte světlé pečivo

Před pár lety se začalo mluvit o škodlivosti lepku. Ve skutečnosti to není takový zabiják, ale světlé pečivo opravdu a prokázaně můžu za břišní faldíky. Navíc jsou to tzv. prázdné kalorie, což znamená, že vás taková houska sice zaplácne, ale není v ní nic moc užitečného pro tělo, takže máte za chvíli zase hlad. Zkuste pro začátek žitné pečivo, které je poměrně dobře dostupné. A pozor! Ne každé tmavé pečivo je zároveň to dobré.

3. Zkuste luštěninové těstoviny

Těstoviny jsou světlé pečivo v bledě modrém, možná je to ale ještě větší strašák, protože jsou zkrátka tak strašlivě dobré! Ale dnes už existuje celá řada variant, jak pšeničnou klasiku nahradit. Už asijské rýžové nudle jsou pro člověka na dietě lepší, prodávají se ale také kukuřičné těstoviny, které jsou přirozeně bezlepkové, nebo třeba hrachové, čočkové či cizrnové, které jsou navíc díky luštěninám bohaté na bílkoviny. Chutnají skvěle, stojí skoro stejně a vaří se jednoduše. Určitě je vyzkoušejte!

4. Pijte alespoň 2 litry vody denně

Ne nadarmo nám odmalička vtloukají do hlavy, že musíme hodně pít. Dostatek tekutin pomáhá organismu s regenerací, ale také pomáhá hubnout. Před každým jídlem by člověk měl vypít sklenici vody, totéž by mělo proběhnout ráno po probuzení, aby se nastartoval organismus, a také cca 30 minut před spaním.

5. Spěte alespoň 7, spíše ale 8 hodin

Když už je řeč o spánku - kvalitní a dostatečný spánek potřebují nejen svaly, aby se po cvičení a námaze zregenerovaly, ale i vaše tělo, které zpracovává, co jste za den snědli. 

6. Nahraďte co nejvíc příloh čerstvou zeleninou

Při hubnutí je důležité jíst ty správné sacharidy. Přílohy jíst můžete, ale myslete na to, že polovinu talíře by měla tvořit zelenina, ideálně syrová, ale může být i dušení či vařená, také grilovaná. Zamilujte se do zeleniny a uvidíte, jak půjdou kila dolů.

7. Hlídejte, že jíte zdravé tuky

Nebojte se tuků! Jsou důležité, obzvlášť pro ženy a jejich menstruační cyklus. Ale nejsou tuky jako tuky. Zdravé jsou ty obsažené v rybách, například v lososovi, avokádu či oříšcích. Užívejte rostlinné tuky místo živočišných, vyzkoušejte kokosový olej. Ale nepřehánějte to - pro hubnutí je ideální příjem tuků kolem 50 gramů denně, maximum je pak 70 gramů.

8. Místo sladkostí si dopřávejte ovoce

Každý se občas rád potěší sladkou odměnou, pokuste se ale místo bonboniéry nebo tyčinky sáhnout po kousku ovoce. Třeba takový toast s banánem a arašídovým máslem je vynikající, zdravá a nutričně hodnotná svačinka, která poslouží i jako zdroj energie před cvičením. Vyvarujte se ale sušeného ovoce, které často schovává přidané cukry a je to opravdu kalorická bomba.

9. Nejezte z pytlíku

Vážit si přesně každou porci je trochu otrava, ale u některých věcí to člověk dokáže odhadnout a navíc existují univerzální rady, kolik čeho jíst - třeba zeleniny v jednom jídle čtyři plné hrsti, proteinu tak o velikosti zatnuté pěsti a podobně. Stejně tak funguje rada, co naopak nejíst - nikdy nezobejte nic přímo z pytlíku, chcete-li zhubnout. Nemáte vůbec přehled, kolik toho sníte, navíc vás to svádí jíst dál a dál až je najednou pytlík prázdný. Platí to především u oříšků, které jsou bohaté na tuky a jíst jich příliš vám se shazováním kil nepomůže, i když jsou zdravé.

10. Omezte alkohol

Paradoxně možná nejtěžší věc. Ale ať budete jíst sebezdravěji a cvičit sebevíc, pokud každý den vypijete čtyři piva, pupíčku se nikdy nezbavíte. Příležitostná sklenka bílého nebo červeného vína neuškodí, ale pravidelné pití je nepřítel jakékoliv diety.

Komentáře

maukycz

3. 1. 2021 14:34

Ještě bych přidala další jednoduchá pravidla - snažte se být často venku (není tam lednice ani spíž a navíc se hýbete), k jídlu si vždycky sedněte ke stolu a soustřeďte se jen na jídlo, nic u jídla nedělejte včetně prohlížení telefonu. Jezte pomalu, protože pocit nasycení přichází až zhruba15-20 minut po začátku jídla, takže při hltání sníte daleko více než při pomalém jídle. Snažte se dobře jídlo rozkousat a vychutnat si ho. Pokud má někdo nutkavou potřebu něco pojídat, což může být ze stresu nebo jen návyk, pomůže žvýkačka. A naprosto nenahraditelný je pravidelný pohyb, ale pozor - ne každý pohyb vedoucí k únavě je zároveň efektivní, například práce v kuchyni hodně unavuje, ale energetický výdej je malý. Můj kamarád propagoval, že zapotit se jednou denně je jednoduchá prevence před tloustnutím i před infarktem. Asi je, protože kamarád v brzku oslaví 87. narozeniny a pořád je na tom fyzicky dobře :)

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více