Tradiční svatební polévkou je vývar s knedlíčky. Jak je udělat, aby chutnaly božsky?
31. 5. 2022 Vaření
Pořádáte malou domácí a tradiční svatbu? Pak by na ní asi neměl chybět pořádně silný vývar a oblíbenými játrovými knedlíčky. Poradíme vám, jak udělat ty nejlahodnější.
Proč se využívá knedlíčková svatební tradice
Svatba je spojena s řadou tradic. Mezi ně třeba patří i vzájemné krmení polévkou. Touto polévkou má být právě vývar s játrovými knedlíčky. Novomanželé mají ukázat, že jsou schopni být jako jeden celek, proto mají přes svá záda obtočen jeden bílý ubrus. To představuje jedno tělo a mohou začít jíst polévku. Ani to nebude jednoduché, protože se správně mají navzájem krmit děravou lžící.
Takže nevěsta krmí polévkou ženicha a obráceně. Knedlíček by měl být správně jeden jako symbol jednotnosti. Často je ale knedlíčků víc a místo děravé lžíce je lžíce klasická. Ať si novomanželé zahájí jídlo jakkoliv, důležité je, aby polévka byla výborná a knedlíčky nejlepší.
Mohlo by vás zajímat
Jak na nejlepší játrové knedlíčky
Vývar většinou bývá hovězí, může se ale jednat i o kuřecí, slepičí nebo dokonce zeleninový. Silný poctivý vývar si zaslouží ty nejlepší játrové knedlíčky. Játrové knedlíčky si připravte z kuřecích jater. Používají se ale i hovězí, telecí, krůtí, vepřová, i králičí. Jak připravit játra na knedlíčky? Než je začnete zpracovávat, tak je namočte na čtvrt hodiny do studené vody. To má za následek vysrážení krve. Díky tomu pro vás bude čištění mnohem snazší.
Játra odblaňte, odstraňte tuk a žilky. Jinak by byla totiž játra hořká, a to by právě chuťově příjemný zážitek nebyl. Kuřecí játra se zpracovávají mnohem snáz. Někdy se uvádí, že je třeba játra před zpracováním namočit do mléka. Budou křehčí a měkčí, zmizí také případná pachuť. V případě kuřecích, která jsou i tak jemná, to až tak nutné není. Játra na knedlíčky nahrubo rozmixujte nebo umelte v mlýnku na maso. Nikdy nemelte najemno. Pak by byla směs příliš kašovitá a nezůstaly by v ní malé kousíčky jater, což je zapotřebí.
Jak vytvořit játrové knedlíčky
Játrovou směs je pak třeba zahustit vajíčkem a strouhankou. Se strouhankou ale opatrně, aby jí nebylo příliš a aby vám nevznikly tvrdé a tuhé míčky. Je potřeba, aby byla cítit játra, ne strouhanka. Dávkujte tedy jen tolik, aby šla směs tvarovat. Měla by zůstat co nejřidší, aby byly výsledkem jemné a lahodné knedlíčky. Po smíchání ingrediencí je důležité směs nechat zhruba 20 minut odpočinout. Tím trochu zhoustne. Pokud pak zjistíte, že je směs řídká, můžete ji mírně dohustit.
Mohlo by vás zajímat
Jak dochutit játrové knedlíčky
Z knedlíčků by měla být cítit játra, ale také česnek a majoránka. Je třeba počítat, že vařením o část chutě přijdou. Potřebujete tedy prolisovaný česnek a majoránku, dále pepř a sůl. Někdy se využívá muškátový oříšek nebo tymián. Často se sahá po nasekané zelené petrželce. Někdo do játrových knedlíčků zase dává cibulku, kterou předem podusil na másle a nechal vychladnout. Aby byly knedlíčky trochu vláčnější, rozmixujte do nich trochu špeku. Tím získají i další chuťový rozměr.
Co by to bylo za svatbu, kdyby se po ní novomanželé a hosté z řad jejich blízkých nesešli u dobrého jídla? Pořádná hostina ke svatbě zkrátka patří. Tradiční je oběd pro nejbližší rodinu a přátele,…

Jak tvarovat játrové knedlíčky
Tvarování knedlíčků není žádná věda. Na co byste neměli zapomenout, je namočit si ruce ve studené vodě. Tvarujete pak knedlíčky velké zhruba jako vlašský ořech. Hotové knedlíčky můžete obalit ve strouhance nebo v mouce. Pokud jde o svatbu, doporučujeme vařit knedlíčky zvlášť v osolené vroucí vodě, aby vývar zůstal krásně čirý. Knedlíčky se vaří ve vroucí osolené vodě pouze zhruba 3-4 minuty (záleží ne velikosti). Pokud by se vařily dlouho, byly by vysušené. Po uvaření je vložte do hotového výaru a můžete podávat. Pokud je uchováváte zvlášť, raději je propláchněte vodou, aby neoschly a zůstaly stále vláčné.
Zdroje informací:
svetsvateb.cz
kucharkaprodceru.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (4)