Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Pořádáte malou domácí a tradiční svatbu? Pak by na ní asi neměl chybět pořádně silný vývar a oblíbenými játrovými knedlíčky. Poradíme vám, jak udělat ty nejlahodnější.

Proč se využívá knedlíčková svatební tradice  

Svatba je spojena s řadou tradic. Mezi ně třeba patří i vzájemné krmení polévkou. Touto polévkou má být právě vývar s játrovými knedlíčky. Novomanželé mají ukázat, že jsou schopni být jako jeden celek, proto mají přes svá záda obtočen jeden bílý ubrus. To představuje jedno tělo a mohou začít jíst polévku. Ani to nebude jednoduché, protože se správně mají navzájem krmit děravou lžící.

Takže nevěsta krmí polévkou ženicha a obráceně. Knedlíček by měl být správně jeden jako symbol jednotnosti. Často je ale knedlíčků víc a místo děravé lžíce je lžíce klasická. Ať si novomanželé zahájí jídlo jakkoliv, důležité je, aby polévka byla výborná a knedlíčky nejlepší.

Jak na nejlepší játrové knedlíčky

Vývar většinou bývá hovězí, může se ale jednat i o kuřecí, slepičí nebo dokonce zeleninový. Silný poctivý vývar si zaslouží ty nejlepší játrové knedlíčky. Játrové knedlíčky si připravte z kuřecích jater. Používají se ale i hovězí, telecí, krůtí, vepřová, i králičí. Jak připravit játra na knedlíčky? Než je začnete zpracovávat, tak je namočte na čtvrt hodiny do studené vody. To má za následek vysrážení krve. Díky tomu pro vás bude čištění mnohem snazší.

Játra odblaňte, odstraňte tuk a žilky. Jinak by byla totiž játra hořká, a to by právě chuťově příjemný zážitek nebyl. Kuřecí játra se zpracovávají mnohem snáz. Někdy se uvádí, že je třeba játra před zpracováním namočit do mléka. Budou křehčí a měkčí, zmizí také případná pachuť. V případě kuřecích, která jsou i tak jemná, to až tak nutné není. Játra na knedlíčky nahrubo rozmixujte nebo umelte v mlýnku na maso. Nikdy nemelte najemno. Pak by byla směs příliš kašovitá a nezůstaly by v ní malé kousíčky jater, což je zapotřebí.

Jak vytvořit játrové knedlíčky

Játrovou směs je pak třeba zahustit vajíčkem a strouhankou. Se strouhankou ale opatrně, aby jí nebylo příliš a aby vám nevznikly tvrdé a tuhé míčky. Je potřeba, aby byla cítit játra, ne strouhanka. Dávkujte tedy jen tolik, aby šla směs tvarovat. Měla by zůstat co nejřidší, aby byly výsledkem jemné a lahodné knedlíčky. Po smíchání ingrediencí je důležité směs nechat zhruba 20 minut odpočinout. Tím trochu zhoustne. Pokud pak zjistíte, že je směs řídká, můžete ji mírně dohustit.

Jak dochutit játrové knedlíčky

Z knedlíčků by měla být cítit játra, ale také česnek a majoránka. Je třeba počítat, že vařením o část chutě přijdou. Potřebujete tedy prolisovaný česnek a majoránku, dále pepř a sůl. Někdy se využívá muškátový oříšek nebo tymián. Často se sahá po nasekané zelené petrželce. Někdo do játrových knedlíčků zase dává cibulku, kterou předem podusil na másle a nechal vychladnout. Aby byly knedlíčky trochu vláčnější, rozmixujte do nich trochu špeku. Tím získají i další chuťový rozměr.

Svatba

Co by to bylo za svatbu, kdyby se po ní novomanželé a hosté z řad jejich blízkých nesešli u dobrého jídla? Pořádná hostina ke svatbě zkrátka patří. Tradiční je oběd pro nejbližší rodinu a přátele,…

Jak tvarovat játrové knedlíčky

Tvarování knedlíčků není žádná věda. Na co byste neměli zapomenout, je namočit si ruce ve studené vodě. Tvarujete pak knedlíčky velké zhruba jako vlašský ořech. Hotové knedlíčky můžete obalit ve strouhance nebo v mouce. Pokud jde o svatbu, doporučujeme vařit knedlíčky zvlášť v osolené vroucí vodě, aby vývar zůstal krásně čirý. Knedlíčky se vaří ve vroucí osolené vodě pouze zhruba 3-4 minuty (záleží ne velikosti). Pokud by se vařily dlouho, byly by vysušené. Po uvaření je vložte do hotového výaru a můžete podávat. Pokud je uchováváte zvlášť, raději je propláchněte vodou, aby neoschly a zůstaly stále vláčné. 

Zdroje informací:
svetsvateb.cz
kucharkaprodceru.cz

Recepty k tomuto článku

Komentáře

adamos

13. 6. 2022 15:22

maukycz: Z hovězích jater jsou ty nejdokonalejší a nejchutnější - jen se to musí umět . . . zdr ad

adamos

13. 6. 2022 15:22

maukycz: Z hovězích jater jsou ty nejdokonalejší a nejchutnější - jen se to musí umět . . . zdr ad

adamos

13. 6. 2022 15:22

maukycz: Z hovězích jater jsou ty nejdokonalejší a nejchutnější - jen se to musí umět . . . zdr ad

maukycz

12. 6. 2022 11:07

Hovězí játra se jistě nevyužívají...

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více