Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Ledové kaštany dříve stávaly 4 Kčs a byly větší. Co ještě se za 50 let existence slavné cukrovinky změnilo?
Zdroj: Toprecepty

Tyčinku skládající se z několika čokoládových bonbonů ve tvaru jedlých kaštanů milují malí i velcí již pěknou řádku let. Za dobu jejich existence vystřídaly různé příchutě, jejich původní verze s lahodným čokoládovo-oříškovým krémem v hořké čokoládě ale stále zůstává.

Pod čokoládovou hvězdou

Ledové kaštany jsou jednou z legendárních cukrovinek od vyhlášené továrny na čokoládu Orion, která zahájila svou činnost již před více než sty lety a vzešlo odsud mnoho oblíbených nejen čokoládových sladkostí. Pod symbolem čokoládové hvězdy se postupem let vyráběly cukrovinky v mnoha továrnách po celé republice (později sdružených do podniku Československých čokoládoven Praha – Modřany) – třeba dětmi zbožňované lentilky, bonbony Bon pari, tyčinka Kofila a další. Různé druhy čokoládových tyčinek byly již v minulosti ve velké oblibě a vyráběly se s různými náplněmi, aby si každý zákazník mohl vybrat tu svou. A tak podle webu Orioncokolada.cz roku 1966 spatřily světlo světa i Ledové kaštany.

Obal od umělce

Oblíbená čokoládová cukrovinka se dnes vyrábí v olomouckém závodě Zora, odkud se podle webu Nestle.cz line vůně čokolády již od konce 19. století. Původní Ledové kaštany ale pocházejí z vyhlášené děčínské čokoládovny Diana, která dnes již neexistuje, ovšem její čokoládové dobroty si vyrábějí v jiných podnicích. Již od počátku se s Ledovými kaštany pojí typický červený obal. Ten původní navrhl dvorní výtvarník Orionu Zdeněk Rykr. Právě tento muž stvořil i mouřenína, který dodnes zdobí obal jiné slavné tyčinky Kofila.

Menší velikost a co chuť?

Na původním červeném obalu zakrývajícím alobal se skvěl čokoládový bonbon připomínající svým tvarem jedlý kaštan a také cena, která tehdy byla pouhé 3,80 Kčs. Dnes za Ledové kaštany zaplatíte kolem patnácti korun, navíc se snížila gramáž čokoládové tyčinky z původních 50 g na 45 g. Pamětníci zlaté éry Ledových kaštanů tvrdí, že dřív chutnaly nějak lépe. Otázka je, jakou roli v těchto vzpomínkách hraje nostalgie. V každém případě původní verze ledových kaštanů v hořké čokoládě s 53 % kakaovooříškové náplně se prodává dodnes a výrobce tvrdí, že stále podle stejné receptury, té z roku 1966. Původní hořkočokoládové kaštany doplnily ještě ty v mléčné čokoládě a také v bílé.

Do likéru i bábovky

Ledové kaštany se staly i oblíbenou cukrovinkou využívanou při vaření a pečení. Když je rozpustíte, vytvoříte lahodnou čokoládovou polevu, můžete z nich udělat i chutnější pařížskou šlehačku. Nalámané se dávají do bábovek nebo různých řezů, dělá se z nich cukroví a jsou i oblíbenou ingrediencí na domácí likéry s rumem.

Zdroje Informací:
Orioncokolada.cz
Nestle.cz

Recepty k tomuto článku

Komentáře

maukycz

13. 3. 2022 10:45

Samozřejmě že dříve cukrovinky chutnaly jinak a pro nás lépe - Orion a další výrobci za socialismu necpali všude palmový olej, ono totiž i při dodržení původní receptury dojde k chuťové změně, pokud vyměníte suroviny. Ukázkovým případem jsou piškoty Opavia, jejichž výrobu podnik přesunul do Polska, z jejich původních vlastností zbyla jen cena...

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více