Palačinky s "šimlovou" náplní a teplé švestky se skořicí

maris Kuchařka: maris

Sladká jídla 12 názorů

Suroviny

Palačinky:
100 g hladké mouky
250 ml mléka
1 větší vejce
špetka prášku do pečiva
špetka soli
moučkový cukr na posypání
olej na smažení
Šimlová náplň:
150 g tvarohu
100 g mletého máku
200 ml mléka
1 lžička jemně strouhané citronové kůry
2-3 lžíce cukru
Švestky:
250 g vypeckovaných švestek
1 lžíce másla
2 lžíce přírodního cukru
mletá skořice
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Palačinky: z výše uvedených surovin připravíme hladké těstíčko a necháme chvilku odpočinout.
    V pánvi rozehřejeme trochu oleje a postupně usmažíme tenké palačinky. Z uvedeného množství jich je cca šest.

  2. Mák zalijeme horkým mlékem, necháme odstát a zchladnout. Promícháme ho s tvarohem, cukrem a citronovou kůrou.
    V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat. Vložíme nakrájené švestky a necháme je chvíli podusit. Ochutíme skořicí.

  3. Palačinky naplníme nádivkou, svineme, pocukrujeme a podáváme s teplými švestkami. Přizdobíme např. lístky máty nebo citronovou verbenou.

Poznámka

Název "šimlová" náplň se vyskytuje v starších kuchařkách, ale nevím, jestli to je krajový název, vztahující se jen k určité oblasti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Palačinky s "šimlovou" náplní a teplé švestky se skořicí

  • maris maris(autor receptu)

    bystrouska: já jsem se nejdřív lekla, ale podle textu mi došlo, že chybička se vloudila;-):-)

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    MarcelaPa: no já jsem ale.......:-O , samozřejmě, že to měl být palec nahoru :yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • maris maris(autor receptu)

    bystrouska: moc děkuju a doufám, že vám bude chutnat;-):-8

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    bystrouska: Vlaďko, tak proč ten palec dolů? Určitě se chybička vloudila, viď?

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Krásný recept :no:, už vím, co u nás bude v sobotu k obědu:-D. Vyzkouším a dám vědět, jak se zadařilo, jen nesmím zapomenout koupit mák , ten jediný doma nemám;-).

    Odpovědět

  • maris maris(autor receptu)

    MamlajdaD: Aničko děkuju:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    maris: Dobře, že jsi ty švestky dala takto a v téhle úpravě, je to tak určitě lepší, jak na vzhled, tak asi i na chuť, má to hned jinou úroveň. Jsi moc šikovná! ;-):-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    maris: aha, už rozumiem, díky.;-)

    Odpovědět

  • maris maris(autor receptu)

    tejaja: myslela jsem mák už spařený mlékem, opravím to a děkuju:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Maruška, veľmi pekný recept na náplň. :yes:Len sa chcem opýtať, čo si myslela upraveným makom?

    Odpovědět

  • maris maris(autor receptu)

    MamlajdaD: Aničko moc děkuju:-K původně jsem chtěla dát švestky taky dovnitř, ale takhle ochucené a zvlášť je to lepší;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    To vypadá zajímavě a bude to určitě moc dobré! :yes: Ty švestky to velice ozvláštňují, to je skvělý nápad! :yes:<3:-K

    Odpovědět