Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Komentáře uživatele sikulka7

DlabemeZdrave: Vařím už skoro 60 let a vždycky jsem si myslela, že vývar umím na výbornou,
měla jsem skvělé učitelky, babičku a maminku. Ale tento recept mě zaskočil, protože jsem zjistila že se dá uvařit ještě lepší než je ten můj ( ale jenom o fous 😉) Takže ho vyzkouším, zapamatuju a zařadím mezi oblíbené. Klobouk dolů, recept se mi líbí.

Jumanji: Když nevíte o čem mluvíte (píšete) tak radši mlčte. Protože jste nikdy neslyšel o tom, že se kosti pečou než se uvaří neznamená, že se nedělá. Profesionální kuchaři mají v troubě pekáč a pečou průběžně všechny kosti, co se jim dostanou pod ruku a mají skvělý základ pro polévky i omáčky. Proto vám většinou v kvalitních restauracích chutnají polévky i omáčky lépe, než doma.😉

zizala: Věra horvathová: Milá žížalko, nevím, kolik je vám let ale já hodně pamatuju. Není pravdou, že původní název jablka v županu se používal na zabalená v listovém těstě, ale opak je pravdou. Moje babičky i maminka nám je často dělávaly na plátky v palačinkovém těstě a my děti jsme je milovaly (a to byla 50.léta). Když jsem dospěla, dělávala jsem je mým dětem taktéž. Zabalená v listovém těstem se stala modní asi tak před 20 lety. Ani nepamatuji, jestli v dobách minulého režimu bylo k dostání listové těsto - asi ano - dělaly jsme si ho sami na moravské převalované koláčky, trubičky atd. ale nikdy na jablka v županu. Nic ve zlém, neberte si to osobně, ale tak to opravdu tenkrát bylo.😋

Moje babička byla skvělá kuchařka a já dodnes miluji polévky, které nám dětem vařila a naučila mě je. Selská polévka podle ní byla klasická bramboračka - na másle osmažená zelenina a brambory, zalít vodou a zahustit máslovou jíškou + sůl, pepř, kmín. Nakonec přidat do polévky nudle a majoránku. Velká dobrota a dobře zasytí.

Dobrý recept, ale co takhle přidat koření na kebab? Určitě by byl ještě lepší. Koření na kebab mají dnes ve všude,

Recept: Sekaná
Když se dělá sekaná, je třeba s masovou směsí "fláknout" několikrát o prkénku, nebo z ruky do
ruky, aby se vyhnaly vzduchové bubliny. Šiška se tvaruje v rukou, nebo na prkénku, určitě ne na olejovaném pekáčku. Neumím si představit, že bych honila kousky mletého masa po pekáčku. Ale recept velmi dobrý, jen mi tam chybí cibule, nebo jarní cibulka. 😀

,

Skvělý recept, moc se mi líbí a určitě vyzkouším. Já dělám vykostěné kuře s nádivkou - kostky rohlíku nejdříve osmažím na másle, teprve potom zakápnu mlékem, přidám vejce, sůl, citronový pepř, někdy žampiony nebo sušená rajčata,
špetku tymiánu, lisovaný česnek a sýr Niva. Vykostěné kuře naplním nádivkou, zašpejluju a upeču.
Neskutečně dobré kuře, vyzkoušejte. Rýži vařím výhradně Basmati. Už ani nevím, kde jsem vzala tento recept, ale vnoučkům moc chutná . Nejdříve důkladně propláchnu nejméně 7x rýži / kdysi jsem vyčetla, že líná čínská hospodyně propláchne rýži pouze 11x / přidám 1 polévkovou lžíci másla, osolím, 1 čajovou lžičku kari a kdo chce, může přidat bujon, já nedávám. Třeba někdo vyzkouší , přeju dobrou chut.

ivule60: Ano, souhlas - osolit a pokminovat.🤗Pred mnoha lety, za sedmero horami a sedmero rekami byla jedna chaloupka a v ni moje mila rodina. V te dobe velka moda - kure na 100 zpusobu
/sedmdesata leta minuleho stoleti/a mezi nimi i takoveto recepty se zelim, na zeli, pod zelim a 3 prehrsle dalsich. Poctive jsme zkouseli jeden recept po druhem - dokonce vychazely i knihy na toto tema - ale po nejakem case cela moje rodina odhlasovala, ze nejlepsi, nejchutnejsi, nejstavnatejsi kure je to nejjednodussi - pouze osolit a okminovat a to nam vydrzelo dosud. Ne ze by se mi obcas nezastesklo po starych dobrych casech a tak si sem tam zabrousim mezi staronove recepty co s kuretem, ale vzdy se pokorne vratim k te nasi, jednoduche a lahodne verzi.👍

Proc se houby vari zvlast a ne v polevce? Proc nemuzu pokrajet syrove houby a musim je nejdrive uvarit? Prdpokladam, ze voda z hub se vyleva a tim prichazi polevka o to nejchtnejsi a nejvonavejsi
cast. Tvrdy chleb je lepsi pokrajet a orestovat na masle, ale to by byla uz jina polevka. Verim, ze kucharka za tech 7 let poposkocila o nekolik stupinku vys a dneska vari skvele. Drzim palce .😉

zizala: souhlasim, ma to i jednu vyhodu - pokud vsude nacpu bujony nebo podravku,😅vsechny polevky i omacky chutnaji stejne a manzel nemusi premyslet, co vlastne toto melo byt za jidllo.

Moje babicka byla uzasna kucharka.Posledni roky sveho zivota dozila u mne a ja jsem ji dodnes vdecna za rady, cely zivot se clovek uci. Kdysi davno, asi pred 45 lety jsem mela doma remeslniky a varila jim gulas..Stale se mi nedarilo, byl mdly, nevyrazny a nedal se dochutit. Dosla jsem pro babicku, ta ochhutnala a rekla - dej tam lzici horcice. Babicko, do gulase horcici? Neptej se a dej ji tam. Tak jsem poslechla a remeslnici se olizovali az za usima. Taky jsem kdysi omylem pridala do gulase citronovou stavu a od te doby pridam pokazde, zvyrazni se chut. Zkuste to.😋

Fazolky na smetaně milujeme, ale proč fazolky vyndavat z vody, když je tam potom znovu vracím? Dám vařit osolené fazolky, po pár minutách jsou hotové, přidám záklechtku / mouka rozmíchaná ve smetaně / povařím, okyselím a je hotovo.😘

Kdysi dávno, asi tak před 40 lety byl můj syn u kamaráída a od jeho maminky dostal polévku.. Moc mu chutnala tak mi přinesl recept, Přesně tuhletu hrachovou polévku ale bez fazolí a mrkve. Na závěr se dává majoránka a světe div se, polévkové nudle. Zkusila jsem a už jinak hrachovku celá léta nevařím. Zkuste taky, ty nudle jsou tam opravdu dobré.

jiří Tůma: Souhlasím s vámi, bílá zelnačka má být bílá, Moje maminka jí říkala ta naše a v mé rodině se vařila po několik generací - brambory, zelí, smetana sůl, kmín a nakonec se do ní klepla vajíčka.